Márton-nap

2023.11.11. 07:00

A legfinomabb újborokat kínálják a libavacsorához

Aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik – tartja a mondás. November 11. Márton napja, a népszokásoknak megfelelően ezen a napon – illetve sok helyen több héten át – libavacsorákon vehetünk részt, nem is akármilyen körítéssel.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Löffler Péter

Mint minden ünnepnek, a Márton-napnak is megvannak a saját hagyományai. Ehhez a naphoz különösen sok babonát, szokást köt a néphagyomány, de vajon honnan erednek mindezek?

Ki volt Márton?

A legenda szerint Szent Márton a Római Birodalom Pannónia tartományában látta meg a napvilágot 316-ban vagy 317-ben (a pontos dátum kérdéses). A római császár katonájaként szolgált, s egy hideg téli estén odaadta meleg köpenyének felét egy koldusnak. Aznap éjszaka álmában megjelent Jézus a koldus alakjában. Ettől kezdve pedig fordulat állt be Márton életében: Isten szolgálatába állt. Jóságáról már élete során is legendák keringtek, amiért püspökké akarták szentelni. A monda szerint, mikor ennek híre elérte a szolgalelkű Mártont, a ludak óljában bújt el az érte jövő küldöttektől. A szárnyasok azonban gágogásukkal, szárnyuk verdesésével óriási zajt csaptak, így elárulták Márton rejtekhelyét. Végül Mártont 371-ben püspökké szentelték és haláláig, 398-ig Tours-ban segítette a rászorulókat.

A libalakoma hagyománya

A Márton-napi libalakomáról szóló első írásos beszámoló 1171-ből származik. Szent Márton napja a paraszti év végét jelentette, ilyenkor zárták le az éves gazdasági munkákat, és ilyenkor vette kezdetét a téli pihenő időszaka. A cselédek ilyenkor kapták meg az évi bérüket, és hozzá ráadásként egy libát, mert a szárnyasok nyáron felduzzadt hadát a tél beállta előtt meg kellett tizedelni. Márton-napon országszerte lakomákat rendeztek, hogy egész esztendőben bőven ehessenek, ihassanak.

Az újborral dicsekedhetnek 

A must ilyenkor változott borrá, az egész évi fáradozás gyümölcse ekkor mutatkozott meg, az eredménnyel pedig szívesen el is dicsekedtek a borosgazdák. Márton a nagyobb borvidékeken az újbor védőszentjeként is ismert. A bornak Szent Márton a bírája – tartja a hiedelem, azaz ezen a napon az újbort mindenképpen meg kell kóstolni.

Lampionos felvonulásokat tartanak

Villányban, a bor városában különösen fontos ünnep Szent Márton napja, a pincészetek, vendéglátóhelyek libavacsorákkal várják a hétvégére a látogatókat, és természetesen a finom borokat is megkóstolhatják a vendégek. A városi Márton-nap 17 órakor a pincesoron lampionos felvonulással kezdődik, majd a Diófás-téren programokkal és vendéglátással várják a résztvevőket. Nagyharsányban is látványos programra készülnek, 17 órától az óvodások mutatják be Szent Márton legendáját, majd lámpás felvonulás, máglyagyújtás és táncház is lesz a játszótér előtti téren. Ezen kívül vármegyeszerte tartanak Márton-napi lampionos felvonulásokat szombaton, és sok kistelepülésen valamilyen formában megünneplik Szent Mártont.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában