Fókuszban a vajdasági tradíciók

2 órája

Hagyományt éltető táncháztalállkozó és sokadalom volt Topolyán

Hagyományteremtő céllal idén másodízben rendezték meg Topolyán a Vajdasági Magyar Táncháztalálkozó és Sokadalmat. A táncháztalálkozó a Hagyományok Háza Hálózat szakmai partnerségével valósult meg: a Szervezőbizottságot idén is Jovánovity Péter, a Magyar Nemzeti Tanács Kulturális Bizottságának alelnöke, továbbá a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ munkatársai alkották – számolt be a Hagyományok Háza.

MW

A hagyományokra fókuszált az idei sokadalom is

Forrás: Hagyományok Háza

Fotó: Kovács Nádi Karolina

A Vajdasági Magyar Táncháztalálkozónak és Sokadalomnak a topolyai Mezőgazdasági Iskola és Diákotthon sportcsarnoka adott otthont szeptember 28-án.  

A Vajdaság népzenészeinek, néptáncosainak, népi kézműves mestereinek seregszemléje a délvidéki hagyományápolók és a népművészet iránt érdeklődők jó hangulatú találkozója is volt egyúttal. 

A programsorozat különlegességének számított, hogy a rendezők a dél-bánáti Hertelendyfalvával közösen alakították ki azt a tisztaszobát, ami híven tükrözi a térségbe telepített bukovinai székelyek és a település népművészetét. 

A terem környezete kiválóan alkalmas volt szakmai előadások, énektanítás, mesemondás, néprajzi bemutatók megtartására, amiken az ifjabb nemzedék alaposabban megismerhette szülőföldje ősi kultúráját, felmenőik életét és szokásait. Ünnepi beszédet és köszöntőt Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és dr. Süveges Antal, a Hagyományok Háza Hálózati vezetője mondott. 

A programok között különösen népszerűek voltak a táncbemutatókkal színesített táncoktatások. 

A Folkkocsma egész napos kötetlen táncházra hívta a jelenlévőket, amelynek egyik csúcspontja a gála előtti dél-alföldi duhajkodás volt. A Folkkuckóban a gyerekeké volt a főszerep.

 Az idei évben a palicsi, a topolyai, a bajsai kézművesek öltöztették díszbe a Folkcsarnokot, ahol az egész napos kirakodóvásárban mindenki megtalálta a neki kedves, vagy ajándékra szánt vásárfiát. 

Benned él a hagyomány! címszó alatt a Hagyományok Háza Vajdasági hálózatának standját tekinthették meg az érdeklődők. 

A  Hagyományok Háza Vajdasági hálózatának standja
Forrás: Hagyományok Háza

Fotóválogatással, a kézműves képzéseken készült alkotásokból rendezett mini kiállítással, a hertelendyfalvi gyűjtés során inspirálódott mai ruhákkal csatlakoztak a találkozó tematikájához.

Az est fénypontja a látványos, sok fellépőt színpadra állító gálaműsor volt, amin közel háromszáz vajdasági néptáncos, népzenész, népi énekes vett részt.

Az előadás az 1700-as évek közepén a déli végekre telepített magyar népcsoportok sokszínű kultúráját jelenítette meg, külön hangsúlyt fektetve azokra a vajdasági magyar közösségekre, amelyek a történelmi kataklizmák ellenére napjainkra is megőrizték hagyományaikat: viseletüket, táncukat, zenéjüket, nyelvjárásukat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!