2005.01.24. 07:20
Káposztával a kór ellen
A daganatos betegségek kialakulásáért 30-40 százalékban a táplálkozási szokások tehetők felelőssé. Dietetikusok szerint kerülnünk kell a zsíros, füstölt húsokat, ugyanakkor együnk több zöldséget és gyümölcsöt.
Különösen azok számára fontos az egészséges életmód és a megfelelő táplálkozás, akiknek a családjában már előfordult daganatos megbetegedés. Dr. Zajkás Gábor, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet főigazgató-helyettes főorvosa elmondta: vannak élelmiszerek, amelyek csökkentik a sejtburjánzás kialakulásának kockázatát.
Már több mint ötezerféle védőanyagot, úgynevezett flavonoidot azonosítottak. A legtöbb védőanyagot a zöldségek, gyümölcsök rejtik. Sok természetes védőszer van a brokkoliban, a paradicsomban és a szójában. Ilyenkor télen olcsó és finom étel a savanyú káposzta. A benne lévő, izotiocianát nevű vegyületről állatkísérletek során kiderült, hogy gátolja a mell-, a bél-, a tüdő- és a májrák kialakulását. Amerikai kutatók szerint ahhoz, hogy a zöldfélék és gyümölcsök kellő védelmet nyújthassanak, naponta ötször kéne fogyasztani belőlük, lehetőleg friss és nyers állapotban.