Kultúra

2015.03.28. 17:24

Sajátos Jazz+Az, nem csak gyerekeknek

Ilyen még nem volt! A Leőwey és a Babits Gimnázium énektanára, a musicalszerző és a popkórus karnagya, valamint a Magyar Jazz Szövetség elnöke gyerekeknek improvizál Pécsett ismert dallamocskákra. Bágyi Balázst, a pécsi származású nemzetközi hírű jazzdobost kérdeztük az újdonságról, és a műfaj sajátosságairól.

Mészáros B. Endre (Fotó: bagyibalazs.com)

Horváth Krisztián és Balásy Szabolcs civilben énektanárok, s együtt alkották meg a Zrínyi rockoperát. Szabolcs emellett a Vivat Bacchusból, valamint a VoiSingers kórus karnagyaként is jól ismert. Bágyi Balázs jazzdobos pedig a Magyar Jazz Szövetség elnöke, és neves külföldi együttesek tagja.

– Hogy lett ebből új pécsi jazzformáció?
–  Ez számomra is misztérium, dr. Lakner Tamás találta ki a felállást a Desszert családi komolyzenei sorozatba. A gyerekekhez és szüleikhez igyekszünk vasárnap a Palatinus Hotel Bartók Termében közelebb hozni a jazzt, de nem tervezünk történeti áttekintést, ismert gyerekdalokra is improvizálunk. Krisztián pedig basszusgitározni, Szabolcs zongorázni fog.

– Van jövője az új jazztriónak?
– Ez egy alkalmi csapat első próbálkozása lesz, de ha tetszik a fiataloknak, akkor a következő évadban várhatóan a Filharmónia ifjúsági bérletein folytatjuk.

– Bágyi Balázsnak hogy fér ez bele a programjába, hiszen több nemzetközi jazzformációnak is tagja?
– Arra azért nagyon ügyelek, hogy évente legalább egyszer visszatérjek a szülővárosomba, és megmutassam, hogy hol tartok. Soha nem fogok elszakadni Pécstől, itt élnek a szüleim, a testvéreim, a teljes rokonságom. Ugyanakkor az is igaz, az utóbbi tíz évben megszaladt a szekér, sokat turnézom Amerikában és Európában.

– Mit jelent az, hogy a Magyar Jazz Szövetség elnöke?
– Elsősorban menedzseri teendőket. Civil szervezetről van szó, szóval sok munkát, semmi pénzért. A szövetség idén 25 éves, így év végére nagy jubileumi gálakoncertet szervezünk Budapesten, egykori vezéregyéniségeinkkel, és kiadunk egy könyvet is a negyedszázadról.

– Merre halad a jazz?
– Ez mindig is rétegzene volt, s bár szélesedik a tábora, elvesztené az ízét és minden erényét, a művészi értékét, a szabadságát, ha popzenévé változna. Tény hogy voltak a műfajnak nagy felvillanásai, gondolok itt például a jazzrock felfutására, Miles Davis utolsó korszakára, vagy Charles Lloyd népszerűségére a hippi időkben, ám nem ez a jellemző. Az ellenben világtendencia, hogy a jazz közönsége folyamatosan öregszik, ezen igyekszünk most új módszerekkel változtatni.

Amerikai turnék, hazai feladatok

Bágyi Balázs 1973-ban született Pécsett. A Leőwey Klára Gimnáziumban érettségizett, húszéves kora óta Budapesten tevékenykedik. Ott végezte el a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékét, mindenkivel játszott a hazai jazz élmezőnyből, rendszeresen turnézik különböző nemzetközi együttesekkel Amerikában és Európában, folyamatosan tanít zenére fiatalokat.  Három éve a Magyar Jazz Szövetség elnöke, jelenleg négy formáció tagja, fő csapata a Bágyi Balázs New Quartet. Székesfehérvár mellett, Lovasberényben él a családjával. Felesége Krisztina, francia nyelvű idegenvezető. Két gyerekük van, Levente 7, Anna 3 esztendős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!