Kultúra

2014.11.28. 16:45

Megénekli Pécset az egész világon

Nem tudom hogy van ez, de amióta Gráf Vivien az énekesünk, mindenki sokkal vidámabb a színpadon – mondta a Zengő együttes vezetője, Bergics Lajos. Mi pedig Vivient, az Europa Cantat-klip egyik főszereplőjét kérdeztük, hogy került ennyi örömmuníció a tarsolyába.

Mészáros B. Endre (Dunátúli Napló)

Az Europa Cantat 2015 Pécs fesztivált népszerűsítő videoklip úgy kezdődik, hogy a bazilika előtt gyülekeznek a fiatalok és dallamos nótába kezdenek. Aztán megjelenik egy ifjú hölgy, és egyszeriben ártatlanságot sugárzó, éteri tartalmat kap a felvétel, árad belőle a fiatalság tiszta, őszinte boldogsága. Az máris borítékolható, hogy a jövő évi pécsi világfesztivál több ezer vendégének Vivien lesz az egyik legismertebb „pécsi arc”.

– Hogy született a klip?
– Csak úgy belepottyantam a mélyvízbe: vasárnap szóltak, hogy hétfőn felvétel lesz. Hogy mit kell énekelnem, azt meg a helyszínen tudtam meg, de jó volt a társaság, így jól sikerült a felvétel is.

– Soha nincs lámpaláza?
– Én kinyílok a színpadon, ott nincs számomra se indulat, se bánat, csak öröm és barátság, vidám ünnep nekem az éneklés minden pillanata.

– Hova való, mert igen „székelyesen” beszél?
– Sokan mondják ezt, pedig mohácsi vagyok, sváb felmenőkkel. Rengeteg archív erdélyi hangfelvételt hallgattam már, talán az hatott így rám.

– Mióta van színpadon?
– Kisiskolás korom óta, közel másfél évtizede. Valójában úgy kezdődött, hogy egy néptánccsoportba hívtak, aztán hallották, hogy ismerem a tánchoz játszott dallamokat, s megkértek, hogy énekeljek. Mohácsi horvát zenekarokban kezdtem, most a Zengőt erősítem és a Baranya Táncegyüttesnek is tagja vagyok.

– Még csak húszesztendős, és az ország egyik legjobb népzenei együttesének az énekesnője?
– Ez sem volt szokványos kezdet. Gimnazistaként furulyázni tanultam, s ott hallott meg Bergics Lajos énekelni. Különórákat adott, s hamarosan a zenekarban találtam magam, és így megy ez már három éve.

– Mindemellett közgazdász­hallgató. Mi lesz ebből?
– Kereskedelmet és marketinget tanulok, mert van otthon, Mohácson egy családi vállalkozásunk, fuvarozással és építőanyag-kereskedéssel foglalkozunk. A tanultakat ott hasznosítom, de amíg van értelme, az éneklést, a táncot sem hagyom abba. Sőt szeretném kipróbálni magam a jazz műfajban, a világzenében is.

Közgazdásznak készül, s táncban is élen jár

Gráf Vivien 1994-ben született Mohácson. A város Park Utcai Általános Iskolájába járt, majd Pécsett, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában érettségizett 2013-ban. Most másodéves a PTE Közgazdaságtudományi Kar kereskedelmi és marketing szakán. Hétéves kora óta táncol és énekel, szólista volt a Sokadija, a Poklade együttesekben, most a Zengő zenekar énekesnője. Tagja volt a Sokac Hagyományőrző Körnek, a Mohácsi Nemzetiségi Tánccsoportnak, jelenleg a Baranya Táncegyüttes táncosa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!