Közélet

2014.07.22. 16:16

Beoltják HPV vírus ellen a hetedikes lányokat

Térítésmentesen kaphatják meg a méhnyakrák elleni védőoltást a szeptembertől hetedikes lányok.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Nem lesz kötelező, de térítésmentesen beoltják Magyarországon egy állami program keretében HPV vírus ellen a szeptembertől hetedikes lányokat. A vakcinát az iskola-egészségügynek kötelessége lesz felajánlania, de a szülők és a gyerekek döntenek majd arról, hogy igénybe veszik-e a lehetőséget. A szükséges oltóanyag már megvan, szeptemberben kezdik kiszállítani az iskolákba, októbertől kezdik a lányok oltását.

A méhnyakrák elleni védőoltást azok a lányok kaphatják ingyen, akik hetedikesek lesznek, és betöltötték a 12. életévüket. Az érintettek körébe a magántanulók, az egyházi és alapítványi iskolák tanulói is beletartoznak.

Az idősebb lányok már csak a szülők költségén kaphatják meg az oltást, ami a háziorvosnál igényelhető. A 15 évnél idősebbeknek nem kettő, hanem három oltás kell, melyek darabja kedvezmények nélkül, piaci áron jelenleg 30 ezer forintba kerül.

Szeptember közepén derül ki, hányan vesznek részt a programban

Az első vakcinát ősszel, a másodikat tavasszal kapják meg azok, akik kérik, közölte megkeresésünkre dr. Bartakovics Mónika, a baranyai kormányhivatal népegészségügyi szervének tisztiorvosa. Elmondta azt is, hogy mivel nem kötelező oltásról van szó, ezért csak az igények felmérése után tudnak pontos adatokat mondani arról, hányan kérik a vakcinát. Az igények felmérésére szeptemberben kerül sor, a szülők tájékoztatása után, ez iskolavédőnők és iskolaorvosok segítségével történik. Lehetnek olyan érintettek, akik már megkapták a védőoltást, hisz több önkormányzat felvállalta ennek költségét, s több szülő is megvette és beadatta már gyermekének.

A pontos, igényelt oltóanyag-mennyiséget szeptember közepén tudják összesíteni. Egyelőre Tolnában sincsenek pontos adataik, az oltásra jogosultak számának felmérése ott is a szeptemberi iskolakezdést követően fog megtörténni, tudtuk meg dr. Németh Lídia Tolna megyei tiszti főorvostól. Az oltóanyagot ezt követően az oltóorvosok (iskolaorvosok) fogják megrendelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!