Közélet

2014.08.29. 17:53

488 éve, ezen a napon: a mohácsi vész

Máig nem tudni, hol zajlott 488 éve az ütközet. Több mint tízezren haltak meg.

M. B. (Dunántúli Napló)

A gyászos emlékezetű mohácsi csata 488. évfordulójára emlékeznek pénteken Mohácson, és a Sátorhelyen található nemzeti emlékhelyen. A Fogadalmi Emléktemplomban tizenegy órakor ünnepi szentmisét mutatnak be, utána a Széchenyi téren található II. Lajos-szobornál koszorúznak. A Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen délután öt órakor kezdődik az ünnepség.

Bár a sorfordító ütközetről az iskolában tanultak sokak emlékezetében élnek, a csatával kapcsolatban még több kérdés is tisztázatlan.  Ma sem tudni pontosan, hol zajlott le, s a több mint tízezer áldozat közül is csak néhány száz maradványait találták meg. A két éve gyönyörűen felújított emlékhely területén az ásatások során a csatához kapcsolódó tárgyi emlékek nem kerültek elő. Három tömegsír viszont igen, ami kutatók szerint arra utalhat, hogy maga az ütközet nem ott zajlott. Másrészt viszont szakértők szerint az sem kizárt, hogy további tömegsírok is lehetnek a mai emlékhely területén.

Erre, valamint a csata helyére vonatkozóan néhány éve újabb kutatások kezdődtek. Levegőből készített felvételekkel, geofizikai módszerekkel is vizsgálják a területet. Majs határára koncentrálnak, ahol a feltételezések szerint a leírásokban a csata központi helyszíneként említett Földvár nevű település állhatott, ami viszont mind a térképekről, mind a föld színéről eltűnt. Ezért is keltett izgalmat, hogy tavaly szeptemberben emberi csontmaradványokat találtak szántás közben Majs határában. Kiderült azonban, hogy nem tömegsírról, hanem egy XVII. századból való temetkezési helyről van szó. Bertók Gábor, a Janus Pannonius Múzeum régésze akkor úgy nyilatkozott, a leletek utalhatnak arra is, hogy Földvár nevű település valóban létezett.

Címkék#mohács

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!