Kék hírek, bulvár

2015.02.24. 11:29

A DRB Bank ügyfeleinek pénzét is zárolták a Buda-Cash lebukása miatt

A Magyar Nemzeti Bank azonnali hatállyal felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház tevékenységi engedélyét, felügyeleti biztosokat rendeltek ki, akik átvették a cég irányítását. Az intézkedés a DRB Bank ügyfeleit is érinti, akik 90 napon át összesen maximum egymillió forintot vehetnek ki a bankból, a bankban lévő pénzük pedig 100 ezer euróig van biztosítva.

K. E. (Dunántúli Napló), B.A., bama.hu, MTI, fotó: Google Térkép

17:26 - A kamara már 850 érintett DRB-s céget talált

Nagy erőket mozgósított a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, hogy felmérje a DRB-ügy miatt nehéz helyzetbe került gazdálkodókat, és megoldást találjon pénzügyi problémájuk kezelésére. A kamara felmérése szerint közel 850 cég (nemcsak Baranyában) érintett – árbevételük 100 milliárd forint, alkalmazottaik száma megközelíti a 3 ezret –, nem tud hozzáférni számlájához. Ezek közül mintegy 300-at keresett meg közvetlenül a kamara.

Negyven százalékuk megoldja a gondot, egyötödük viszont súlyosnak jelezte helyzetét. Átmeneti megoldásként új Széchenyi Kártya kiváltását javasolják a vállalkozásoknak, erre gyorsított eljárást vezetnek be. A bankoktól új konstrukciók kidolgozását kérte a kamara. A begyűjtött adatokat eljuttatják a térség politikusaihoz, segítve lobbitevékenységüket az ügyben.

15:20 - Buda-Cash - Ügyvéd: sikkasztás gyanújával nyomozás indult

Sikkasztás gyanújával ismeretlen tettes ellen nyomozás indult a Buda-Cash-ügyben, a brókerház vezetőit még nem hallgatta ki a rendőrség - közölte a Buda-Cash vezérigazgatóját, Tölgyesi Pétert védő Bánáti János szombaton a Hír TV-vel. Az ügyvéd előző nap az MTI-nek azt mondta: nem menekültek külföldre a Buda-Cash vezetői, az országban vannak, és a hatóságok rendelkezésére állnak. Az ügyről annyit közölt, hogy védence a hétfői razzia előtt meghallgatást kért az Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetőitől, és feltárta a cégcsoport 100 milliárd forinttal "köszönő viszonyban" álló hiányát.

Bánáti János szombaton a Hír TV-nek úgy nyilatkozott - miként a csatorna honlapján olvasható -, hogy "történtek a nyomozó hatóság részéről kényszercselekmények, tehát például házkutatás és lefoglalás, erről jegyzőkönyvek állnak rendelkezésre, és erről hivatalos tudomása van a Buda-Cash vezetőinek. Ismeretlen tettes ellen sikkasztás bűncselekményének a gyanúja miatt indult meg a nyomozás". (MTI)

15:00 - A sportot is érinti a brókerbotrány

A Pécs –Harkány futóversenyt meg fogják tartani annak ellenére, hogy a nevezési díjak egy része, amelyeket a DRB-n keresztül próbáltak utalni, nem érkezett be. Ugyancsak sportvonatkozású hír, hogy a PVSK-Pannonpower férfi kosárlabdacsapata is a DRB-nél vezette a számláját, ez egyelőre náluk nem okozott fennakadást.

-------------------------------------------------------------------------------------

                                    PÉNTEK

14:39 - A TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt., a BIOKOM Nonprofit Kft. és a PÉTÁV Kft. közös közleménye

A DRB Banknál kialakult helyzetre tekintettel a pécsi közszolgáltatók egységesen, DRB Bankos ügyfeleik esetében az alábbiak szerint járnak el.

Kérjük, hogy azon DRB Bankos ügyfeleink, akik csekken vagy átutalással rendeznék a szolgáltatás díját, de ez a kialakult helyzet miatt problémába ütközik, írásban (levélben, e-mailben vagy az ügyfélszolgálati irodában nyomtatványon) jelezzék ezt a szolgáltatók felé. A társaságok lehetőséget biztosítanak számukra kamatmentes részletfizetés vagy fizetési haladék igénybevételére.

Azon DRB Bankos ügyfeleink számára, akik korábban csoportos beszedési megbízást adtak a PÉTÁV, a TETTYE vagy a BIOKOM által kiállított számlák kiegyenlítésére, a szolgáltatók az aktuális (már kiállított, de még nem befizetett) számlák teljesítésére csekket postáznak ki, új fizetési határidővel, kamat- és egyéb költségek nélkül. A közüzemi díj az ügyfélszolgálati irodákban is rendezhető.

14:14 - Közel a Buda-Cash és a DRB bankcsoport felszámolása

A Buda-Cash és az érintett bankok felszámolásáról akár már jövő héten dönthetnek, így hamarosan elindulhat az ügyfelek kártalanítása is - nyilakozta a portfolio.hu interjújában Dr. Windisch László. Az MNB alelnöke sajtóhírekre reagálva azt is leszögezte: nem önfeljelentés alapján indult eljárás a brókercég elen. Azt ugyanakkor megerősítette, hogy a 100 milliárdos hiány nagyobb része, 60-65 milliárd forint a DRB bankcsoport bankjaiból tűnt el.

A felszámolás és a kártalanítás gyakorlati oldaláról az alelnök a következőket mondta: „A vizsgálat abban a szakaszban van, hogy akár jövő hét hétfőn döntés születhet a DRB bankcsoporthoz tartozó bankok felszámolásáról, és megindulhat az OBA kártalanítási eljárása is. A bankok ügyfeleinek ebben az ügyben semmit sem kell tenniük, ügyfelenként közel 30 millió forintig automatikus a kártalanítás. A Buda-Cash ügyfeleit közel 6 millió forintig a BEVA kártalanítja, az a folyamat akár jövő hét közepén elindulhat, hiszen az eljárás ott tart, hogy a jövő héten már döntés lehet a Buda-Cash esetleges felszámolásáról. Az OBA esetében 1-2 hét, mire az ügyfelek a pénzükhöz juthatnak, a Beva esetében hosszabb eljárásra számítunk, mivel tisztázni kell a tényleges követelésállományt.”

(A teljes interjú itt olvasható.)

11:41 - Siklós megállapodott az OTP-vel

Az OTP lett a számlavezető bankja a siklósi önkormányzatnak, jövő hét elején megkötik velük a szerződést - számolt be a hírről Marenics János, siklós polgármestere. Az OTP a várható adóbevételek 30 százalékát megelőlegezi az önkormányzatnak. Emellett 30 millió támaogatás érkezik az államtól Siklósnak.

Ez azt jelenti, hogy ki fogják tudni fizetni a dolgozói béreket, és a közmunkások bérét is. A segélyek viszont bentragadtak, azokra egyelőre nincs forgatókönyv. Három-négy napon belül várnak választ a kormányzattól a felvetésekre. Az ÖNHIKI alapból szeretnének előrehozott támogatást kapni.

A Dunántúli Napló tudomása szerint nagyon sok siklósi, harkányi vállakozónak bentragadt a pénze a DRB Bankban. A vállakozóknak a napi műkösésben nehézségeik lesznek, van olyan vállakozó, akinek több mint 100 millió forintja ragadt bent. Ebben a kamara próbál segíteni. A Széchenyi vállakozi hitelprogramból próbálnak keretet  találni.

11:30 A Pécs-Harkány futóverseny is számlát váltott

A DRB bank zárlata egy sporteseményre is kihat, de a Pécs-Harkány futóverseny szervezői szerint a nevezőknek nem kell aggódnia, változatlanul megrendezik az országúti versenyt. Freier Balázs főszervező arról tájékoztatott, hogy az idén 31. alkalommal megrendezett, 25 kilométeres verseny nevezési díjainak egy része valóban a korábban megadott DRB-s számlára érkezett be, de napok óta már egy OTP-s számlára utalhatják az indulni szándékozók a rajtdíjat. Eddig több mint 400 egyéni nevezés érkezett be, de a tavaly több mint ezer futót vonzó verseny idei mezőnyében még a 2014-es évnél is több jelentkezőre számítanak. „Kisebb kellemetlenséget okozott a szervezésben a bankszámla zárolása, de vannak más forrásaink és a legtöbb költséget már kifizettük, így a versenyt változatlanul meg tudjuk rendezni. A pénzünk egy részéhez egy kicsit később jutunk hozzá, de ez a lebonyolítást nem érinti” – árulta el megkeresésünkre Freier Balázs. (Nógrádi L.)

-------------------------------------------------------------------------------------

                                                     CSÜTÖRTÖK

17:43 - Önfeljelentés indította el a Buda-Cash botrányát

A Napi.hu piaci forrásokból úgy értesült, hogy hétfő délelőtt egy önfeljelentés indította el a Buda-Cash botrányát. A brókerház vezetői keresték fel a pénzügyi felügyeletet, amely már vizsgálódott a kapcsolódó bankoknál. Az eltűnt 100 milliárdból 70 milliárd hiányozhat a négy kis bank vagyonából, 30 milliárd a brókerház ügyfeleinek számláiról tűnhetett el.

16:32 -  Több mint 80 önkormányzat vezette az érintett bankoknál számláját

Mivel több mint 80 önkormányzat vezette számláját a Buda-Cash csoporthoz tartozó pénzintézeteknél, ezért a kormány lehetővé tette, hogy azokban az esetekben, amelyekben a helyhatóság egyetlen számláját zárolták, a további kincstári utalásokat már ne a Buda-Cash és csoportjának pénzintézeteihez utalja az Államkincstár, hanem az önkormányzat által választott más számlára - mondta Varga Mihály.

A nemzetgazdasági miniszter az M1 Híradónak és az MTI-nek nyilatkozva hozzátette, hogy az intézkedés azért vált szükségessé, mert ezen önkormányzatoknál már márciusban gondot jelenthet a bérek, illetve az önkormányzat által juttatott szociális támogatások kifizetése.

Megerősítette azt is: a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Belügyminisztérium által felállított közös munkabizottság elsőként most azt méri fel, hogy milyen kár érte a Buda-Cash pénzügyi csoport tevékenységének felfüggesztését követően az államot, illetve az önkormányzatokat. Azt azonban már tudni lehet, hogy az állam esetében "több tíz milliárd forintos kárról van szó" - mondta. (MTI)

16:16 - Szakács László az MNB-t és a Belügyminisztériumot emlegette

Önálló indítvánnyal, megoldási javaslatokkal készülnek a szocialisták a Buda-Cash-botrány miatt a jövő heti parlamenti ülésekre, ugyanakkor nem kell ahhoz a parlament, hogy enyhítsenek a legfőbb problémákon, fogalmazott csütörtökön Pécsett sajtótájékoztatón Szakács László, az MSZP egyik baranyai országgyűlési képviselője. A kormánytól, azon túl pedig az MNB-től és a Belügyminisztériumtól várna lépéseket a honatya. Utóbbinak az önkormányzatok megsegítése miatt lenne fontos szerepe: javaslata, hogy a BM az Államkincstárnál nyisson számlát az érintett önkormányzatoknak, és tegye elérhetővé a zárolt összegeket.

A lakossági számlákat tekintve pedig úgy véli, hogy az MNB van arra módja, hogy jótálljon a banki betétek és számlákon szereplő összegekért. Szerinte a 60 ezer forint bántóan alacsony összeg, mivel akár száznyolcvan napon keresztül is ez lehet a legtöbb, amit megkapnak az ügyfelek. Ennek emiatt az sem lett volna túlzás, ha minimum az ötszörösét engedik kivenni az ügyfeleknek.

15:36 - Egy két érdekesség

- Milyen összefüggés van a Buda-Cash Brókerház Zrt. ügye és a DRB Bankcsoportnál történtek között?
* A Buda-Cash Brókerház Zrt. tulajdonosain keresztül szorosan kapcsolódik a DRB Bankcsoporthoz, emellett a bankcsoport tagjai rendszeresen nagy összegű értékpapír-tranzakciókat bonyolítottak a Buda-Cash Brókerház Zrt-vel.

- Miért volt szükség a limit csökkentésére?
*A limit 1 millió Ft-ról 60 000 Ft-ra történő módosítására azért volt szükség, mert a bankok azonnali fizetőképessége a vártnál lényegesen rosszabbnak bizonyult.
A jegybank döntése során figyelembe vette, hogy az érintett betétesek legszélesebb köre – ha korlátozott összegben is de – hozzájuthasson a betétjéhez.

- Mit tegyek, ha munkabéremet a DRB Bankcsoportnál vezetett fizetési számlámra kapom?
*
Azonnal jelezze munkáltatójának a fentieket és kérje együttműködését, hogy munkabérét más módon kaphassa meg.
Forrás: felugyelet.mnb.hu

15:17 - Új adósságrendezést kért Orbántól Marenics

Sikeresnek ítélte Marenics János siklósi polgármester mai budapesti útjukat, amelyet két alpolgármestere társaságában tett meg, hogy a miniszterelnöknek, a házelnöknek és a gazdasági miniszternek írásban beszámoljanak a kialakult helyzetről. Először a miniszterelnök kabinetfőnökével találkoztak, aki Orbán Viktor mellett a külföldön tartózkodó Kövér László munkatársainak is eljuttatja az anyagot. Egyik javaslatuk az, hogy a Buda-Cash-ügyben érintett 80 önkormányzat kapjon egyfajta fordított adósságrendezést, segítsék ki őket a bankcsoport önkormányzati számláin összesen lévő mintegy 3-4 milliárd forinttal. A másik, hogy érjék el, Matolcsy György, az MNB-elnöke feloldassa az önkormányzatok zárolt számláit. Marenics János arra számít, hogy holnapig Orbán Viktor is elolvassa javaslatukat, és legkésőbb egy héten belül rendeződik a helyzet. Ennyi idő az, ameddig kitarthatnak, utána kifogy a benzin az autókból, elfogy a kézmosószer, nem tudnak fénymásolópapírt venni, és tulajdonképpen semmit, ami a hivatal és az intézmények mindennapi működéséhez szükséges.

Mindeközben befejeződött az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának az ülése is, ahol Tiffán Zsolt, a térség országgyűlési képviselője kezdeményezte, hogy kiemelt fontosságú ügyként foglalkozzanak a bankbotránnyal.

14:55 - A kertvárosi DRB-nél is sor áll

Szemben a postán pedig sokan sorban állnak folyószámla nyitási szándékkal. Már nagy feliratokkal hirdetik, hogy melyik ablaknál lehet nyitni.

14:30 - Miért volt bankszüneti nap szerdán?

Megkerestük a Magyar Nemzeti Bankot, hogy miért nem nyílt ki a DRB Bankcsoporthoz tartozó fiókok tegnap. Ezt a választ kaptuk az MNB-től:

"A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2015. február 24-től a betétesek halaszthatatlan védelme érdekében felügyeleti biztosokat rendelt ki a DRB Bankcsoporthoz. A felügyeleti biztosok kezdeményezésére az MNB 2015. február 25.-re, vagyis a tegnapi napra bankszünnapot rendelt el a DRB Bankcsoport valamennyi bankjánál - a BRB BUDA Regionális Banknál, a DRB Dél-Dunántúli Regionális Banknál, a DDB Dél-Dunántúli Takarék Banknál és az ÉRB Észak-magyarországi Regionális Banknál is – abból a célból, hogy a betétesek halaszthatatlan védelme érdekében kirendelt felügyeleti biztosoknak legyen lehetősége a bank jelenlegi állapotának felmérésére. A bankszünnap volt az oka tehát annak, hogy a betétesek nem fértek hozzá tegnap pénzeszközeikhez.

Tájékoztatjuk, hogy a vonatkozó jogszabály (hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló 2013. évi CCXXXVII. tv.) alapján a bankszünnap a Felügyelet által hosszabbítható, de évenként a 3 napot nem haladhatja meg."

12:53 - Két tulajdonosa van a számlának? Akkor kétszer 60 ezer

Egy ügyfél öt perc - ennyi ideig tart az ügyintézés, így könnyű kiszámolni, hány óra alatt végez az ember, ha most áll sorba.

Az ügyintézők nagyon kedvesek, semmi aggresszivitás, idegeskedés nem tapasztalható - jelenti kollegánk a helyszínről.

További fontos információ az, hogy ha a számlának két tulajdonosa van, akkor kétszer hatvan ezret lehet kivenni.

A Barbakánnál 10-15 ember várakozik, a Hal téren 30-40.

15:45-ig van pénztár a Barbakánnál, kifizetéseket addig lehet intézni.

11:59 - Egy ember be, egy ki a Barbakánnál

Egy ember ki, egy be - így engedik be az ügyfeleket a másik pécsi DRB fióknál. A Barbakánnál legfeljebb húszan állnak sorban, nyugalom van. Az viszont beszédes, hogy a Magyar Nemzeti Bank telefonszámát kiírták több helyen is az ajtókra, üvegekre.

11:42 - Komoly sor a Hal téren

[caption id="" align="alignleft" width="430"] fotó: olvasónk
[/caption]

Jelen pillanatban ennyien állnak sorban az egyik pécsi DRB Bank előtt. Nyugalom van, fegyelmezettség. Körülbelül 60-an állnak sorban, kisebb csoportokban engedik be az embereket. A fiók az ígéreteknek megfelelően 11-kor nyitott ki.

11:16 - Siklósi félelmek és elégedetlenkedők

Siklóson egy úr attól fél, hogy mivel ingatlanjelzáloggal terhelt hitele van, és mert nem tudja fizetni a hitelt, veszélyben lehet a háza is.

Az elégedetlenkedők döntő többsége egyébként a politikát is belekeveri az ügybe, azt hangoztatják, hogy a hatalom nem lépett időben.

11:05 - Siklósra ért tudósítónk, 80 ember várakozik

Siklóson 11 előtt kinyitott a DRB, négyesével lehet bemenni a bankba, 80 ember várakozik kint az utcán. Egy helyi asszony elmondta, hogy csak a folyószámláról lehet levenni a bizonyos 60 ezer forintot, a betétekhez nem lehet eképp hozzáférni.

10:54 - Harkányi vélemények: új módszer és kölcsönkért pénz

Volt olyan harkányi vállakozó, aki azt mondta a helyszínen tartózkodó tudósítóknak, hogy új módszert talált ki a pénzügyeire. Ez az eset ugyanis arra ébresztette rá, hogy nincsen biztonságban a pénze semelyik bankban, így amennyire tud majd elővigyázatos lesz: amint beérkezik valamennyi pénzösszeg azonnal leemeli, kis túlzással nem lesz pénz a számláján. Ő már nyitott máshol vállalkozói számlát, ezt is elmondta egyébként.

Beszéltünk egy nővel is, akinek kölcsön kellett kérni pénzt a bevásárláshoz.

10:29 - Barbakánnál is 11-kor nyit a bank

Barbakánnál sokkal nyugodtabbak a kedélyek, 10-15 ember várakozik. Ott is várhatóan 11-kor nyitnak.

10:20 - Harkányban is kinyitott a bank

Harkányban 10:10-kor kinyitottak, korábban nem lehetett tudni, hogy mikor nyitnak. A rendőrök próbálták csillapítani a kedélyeket. Szemtanúk elmondták, hogy pénzszállító autóval hoztak kézpént reggel. Volt, aki fél hét óta itt állt. A helyiek felháborítanak tartják ezt az egész ügyet, kiszúrtak a kisemberekkel - ilyen véleményeket hallott helyszínen lévő tudósítónk.

Volt olyan, aki kedden tett be pénzt a DRB-be, tehát a botrány robbanása előtt néhány órával. 40 ezer forintot fizetett be hiteltörlesztésre. Nem teljesült a befizetés.

Volt olyan is, aki mondta, hogy aznap utalt pénzt, de az utalást nem hajtották végre.

Sokan azt panaszolják, hogy azért állnak sorban hogy megszüntessék a bankszámlájukat, ám ezt csak azok teheti meg, akiknek 60 ezer forintnál kisebb összeg szerepel rajta.

10:14 - Gyűlik a tömeg a Hal téren

Hal téren körülbelül ötven ember van, percenként érkezik valaki. A 60 ezer forintot tényként kezelik az emberek - ki is van függesztve az ablakban, nincsenek nagyobb indulatok - jelentette tudósítónk. Az üvegajtón keresztül a biztonsági ember néha kiszól, hogy türelemre intsen mindenkit. Meglepően sok a külföldi a sorban.

9:49 - 60 ezer forintot lehet felvenni a 3 hónap alatt

A DRB Bankcsoport fizetőképességi helyzete miatt az MNB mától 60 ezer forintra csökkentette a kifizethető betétek és más források összegét. A jegybank döntése során figyelembe vette, hogy az érintett betétesek legszélesebb köre – ha korlátozott összegben is – de hozzájuthasson betétjéhez. Az Országos Betétbiztosítási Alap 100 ezer euró, azaz mintegy 30 millió forint összegig kártalanítja a betéteseket, ha a bankcsoport fizetőképessége nem áll helyre néhány napon belül.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2015. február 26-tól ügyfelenként 60 ezer forintra csökkentette a DRB Bankcsoporthoz tartozó hitelintézetek (BRB BUDA Regionális Bank, DRB Dél-Dunántúli Regionális Bank, DDB Dél-Dunántúli Takarék Bank és az ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bank) által az ideiglenes intézkedés időtartalma alatt kifizethető betétek és más visszafizetendő források maximális összegét. Erre azért volt szükség, mert a bankok azonnali fizetőképessége a vártnál lényegesen rosszabbnak bizonyult.
 
A 60 ezer forintos limit a jegybank által korábban elrendelt kifizetési korlátozás Sajtóközlemény: Felügyeleti biztosok a DRB Bankcsoportnál (2015. február 24.) teljes 90 napos időszakára vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy ha egy ügyfél már korábban felvett 60 ezer forintot vagy annál nagyobb összeget bankjától, akkor mai naptól már nem juthat hozzá további összegekhez.

A jegybank egyeztetést kezdeményezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal, illetve az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatósággal azért, hogy a betéteseket ne érje hátrány az adófizetési kötelezettségek teljesítése, illetve a járadékkifizetések kapcsán.

08:00 - Pécsen 11-kor nyit a Hal téri DRB Bank

Egy ajtóra kifüggesztett papír szerint ma 11 órakor nyit a regionális bank Hal téri fiókja. Ennek ellenére már most 40 ember várakozik - jelentette tudósítónk.

07:52 - Siklóson nem nyitott ki a DRB Bank

Marenics János tájékoztatta lapunkat, hogy Siklóson ma sem nyitott ki a DRB Bank. Azt hogy mára is bankszünnapot rendelt volna el a Magyar Nemzeti Bank, egyelőre nem tudni, tájékoztatást még nem adtak ki.

20:55 - Nem tudni, meddig tart a korlátozás

Egyelőre sem az érintett bankok, sem pedig a Magyar Nemzeti Bank nem tájékoztatott arról, hogy mikorra várható a korlátozások feloldása. Szerdán sem a bankokban (a bankszünnap miatt) sem pedig az ATM-automatáknál nem lehetett pénzt felvenni. Ez abban a pillanatban megváltozhat, ha feloldják a korlátozást. Ahogy a jegybank korábban tájékoztatott, akkor 90 napos határidővel egymillió forintig minden ügyfél hozzájuthat a pénzéhez.

18:33 - Közvetít a kamara

Vállalkozók százai jutottak nehéz helyzetbe a DRB-s számláik zárolása miatt. A tarthatatlan állapot feloldása érdekében közvetítőként lépett fel a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara. A gazdasági önkormányzat összefogásával delegáció szerveződött, amelynek tagjai Parragh Lászlóhoz, a Magyar Kereskedeli és Iparkamara elnökéhez, illetőleg Matolcsy Györgyhöz, a Magyar Nemzeti Bank elnökéhez fordultak meghallgatásért, segítségért. Információink szerint ügyükben csütörtökön születhet megoldás.

16:33 - Északon is mentik a menthetőt

Az Észak-Magyarországi Regionális Bank is érintett a Buda-Cash brókerháznál történt visszaélése-gyanús esetekkel kapcsolatban. Az ÉRB Bank Zrt.-nél vezeti a folyószámláját Abasár, Gyöngyösoroszi, Ludas és Mátraszentimre önkormányzata is, így ők is érintettek az ügyben - írta meg a heol.hu. Testvérlapunknak Dr. Lénártné Benei Anikó, Abasár polgármester elmondta, megtették a szükséges lépéseket, hogy a nyugdíjasoknak, a közalkalmazottaknak és a pályázatokban közreműködő feleknek se ÉRB-s számlára utalják pénzeiket.

15:52 - A villányi borvidék hegyközségei is

Nagyjából kétezer embert érint a villányi borvidéken a DRB-nél kialakult helyzet, mivel a borvidék öt hegyközsége is ennél a banknál vezette a számlát. Bock József, a Villányi Hegyközség elnöke éppen külföldön tartózkodik, de tájékozódott az ügyben, s azt mondta lapunknak, hogy az egyik első és legfontosabb feladatuk most egy új számlavezető bankot találni.

15:26 - DRB-botrány: márciusban a nyugdíjak postán jönnek

A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság tájékoztatja azon ügyfeleit, akik eddig a DRB-Bankcsoportnál vezetett számlájukra kapták nyugdíjukat, hogy a DRB csoportnál elrendelt korlátozások miatt 2015. március hónapban postai úton kapják kézhez ellátásukat. Az előbbiekről és a további teendőkről az érintettek részére 2015. március hónap első hetében tájékoztató kerül kiküldésre.  (Nyugdíjfolyósító Igazgatóság)

13:52 - Siklóson továbbra is parázs a hangulat

Több százan vannak a DRB Bank siklósi fiókja előtt, és továbbra is parázs a hangulat. A polgármester, Marenics János újra a helyszínen van, és próbálja megnyugtatni az embereket. Úgy tudjuk, a városvezető több bankkal is tárgyalt, amelyek az önkormányzat új számlavezetői lehetnek majd, és az egyik feltétel, hogy áthidaló jelleggel segítsék ki az önkormányzatot, amíg a zárolt 172 millió forinthoz nem jutnak hozzá, hogy tudják fizetni a számlákat.

Vannak, akiknek kényszerű szabadnapok jönnek

Siklóson és Harkányban dolgozó vidékiek, jellemzően az Ormánságban élők beszéltek arról, hogy nem tudják, mi lesz, ha nem jutnak mielőbb pénzhez. Egyesek még dolgozni sem fognak tudni menni, olyanok, akik munkába autóval jártak, ugyanakkor nagyon kiszámolt minden forintjuk, és ha nem lesz pénz, nem fogják tudni tankolni az autót.

13:16 - Részletes beszámolót kap a miniszterelnök Siklós helyzetéről

Csütörtökön reggel Siklós polgármestere, valamint mindkét alpolgármestere Budapestre utazik, hogy részletes írásbeli tájékoztatást adjon a város pénzügyi helyzetéről Orbán Viktor miniszterelnöknek, Kövér László házelnöknek és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek. Az intézkedés egyike azoknak a lépéseknek, amelyekkel a siklósi önkormányzat megpróbálja áthidalni azt a mintegy 172 millió forintos szakadékot, amelyet a DRB-t övező botrány miatt zárolt a jegybank az önkormányzat számláján.(Forrás: Facebook/Siklós város)

Kétségbeesett ügyfelek több somogyi bankfióknál is

Több tízezer somogyi érintettje lehet a Buda-Cash brókerház botrányának, mert a százmilliárdos csalási ügybe keveredett cégben a Dél-Dunántúli Takarék Bank révén kisbetétesek, önkormányzatok, vállalkozások pénze került veszélybe egyik napról a másikra. Ugyanaz a jelenség ismétlődött meg több városban, Barcson, Kaposváron, Nagybajomban, Igalban is: a betétesek szerettek volna pénzükhöz hozzájutni, de csak bezárt takarékfiókokat találtak - írja a sonline.hu.

Tömegek a Nyugdíjfolyósító Intézetnél

Tömegével keresik fel ma a Nyugdíjfolyósító Intézetet azok az ügyfelek, akiknek a nyugdíját DRB-s számlára utalják. Részükre új bankszámla nyitásának lehetőségét ajánlják (ehhez nyomtatványt is adnak), aki viszont nem tudja elintézni az esedékes nyugdíjig, annak lakcímre küldik meg havi juttatását.

A DRB-s ügyfelek számláinak zárolása kapcsán több kereskedelmi bank is kedvező konstrukcióval lépett a piacra. A vállalkozói, önkormányzati ügyfeleknek folyószámlahitelt ajánlanak, a lakossági ügyfelek is válogathatnak az új lehetőségek közül.

Egyetemi dolgozókat is érint az ügy

Több egyetemi dolgozónak is a DRB-s számlára érkezik a fizetése. A PTE az Államkincstár közbenjárását kérte.

10:15 - Külföldi diákokat is érint a zárolás

Két iráni orvostanhallgató lánnyal sikerült beszélnünk, akik Pécsen tanulnak és a DRB Banknál volt folyószámlájuk. Nem értették, miért nem tudják használni a kártyájukat, semmi információt nem kaptak, mert minden magyarul van kiírva. A bank ajtaján nincs idegennyelvű tájékoztató.

Az egyik iráni hölgy azt mondta, hogy képzeljük magunkat az ő helyzetébe, hiszen tanulóként egyedül van egy idegen országban, neki nincs itt a családja, a szülei, a testvérei otthon, egy másik országban vannak, nem fognak neki tudni most azonnal csak úgy egyszerűen segíteni.

Zárva a DRB összes fiókja a megyében

Ez a felirat várta a DRB Bank pécsi Hal téri fiókjánál az ügyfeleket.

Sőt, nem csak Baranyában, hanem – ahogy a sonline.hu megírta –  Somogyban is zárt ajtók (illetve zárt ajtók mögül türelmet kérő ügyintézők) várják az ügyfeleket.

08:56 - Harkányban csak hivatalos értesítés után lépnek újra

Harkány főutcáján is van DRB-fiók, ahol már kedden parázs volt a hangulat. Baksai Tamás polgármester azt mondta, hogy ők szerencsére nem a DRB-nél vezetik a számláikat, emiatt nincsenek bajban. Kedden minden dolgozójukat értesítettek a kialakult helyzetről, és intézledtek arról, hogy ha DRB felé irányuló utalásról lenne szó, azt egyelőre ne teljesítsék a városi cégek és az önkormányzat. Azt nem tudta megmondani, hogy kinyit-e a harkányi fiók, de nagy esély van arra, hogy nem fog. Mindenesetre most is sokan, mintegy ötvenen állnak a DRB előtt, és újra felforrósodott a hangulat, nem tudják, mi lesz, ha nem nyit ki ma a bank.

08:51 - 35 millió forintja van DRB-s számlán Nagyharsánynak

Nagyharsányban sem nyit ki a DRB Bank, mert banki szünnapot rendeltek el, tájékoztatta lapunkat Beregszászi József polgármester. Az 1550 fős településnek 35 millió forintja van DRB-s számlán, ebből 15 millió forint uniós pályázati pénz. Ők is bíznak abban, hogy kormányzati segítséget kapnak, és nem hagyják bajban az önkormányzatokat, ha a bankból esetleg mégsem kapnák meg a pénzüket. Addig is, amin lehet spórolni fognak, egyelőre az is kétséges, hogy meddig tudják tankolni az önkormányzati buszt, amellyel az iskolásokat szállítják.

08:21 - Beremendnek Siklósnál is több pénze ragadt bent

Még a siklósi önkormányzatnál is több pénze és megtakarítása ragadt bent egyelőre a DRB-nél a beremendi önkormányzatnak, ők valamivel kevesebb mint 200 millió forint sorsáról nem tudnak egyelőre bizonyosat, erősítette meg a Dunántúli Napló információit Theisz Ferenc beremendi polgármester. Neki sem volt sok információja, őt is azzal nyugtatták a helyi bankfiók vezetői, hogy a Buda Cash-sel ellentétben a DRB Bank működése megfelelő.

A többi DRB-s önkormányzathoz hasonlóan amiatt nagyon fontos Beremenden is a pénzhez való hozzájutás, mert egyebek mellett önkormányzati dolgozói béreket, segélyeket is ebből kellene fizetni legkésőbb március 5-ig, és bizony mindkét csoportnál nagyon fontos a havi járandóság, akár egy-két nap csúszás is gondot okozhat sokaknál a családi kiadások miatt.

08:15 - Siklós arra kéri a polgárait, hogy ne fizessék be az adó

Marenics János, Siklós polgármester és dr. Héger Zsolt jegyző arra kért minden Siklós önkormányzatával kapcsolatban adófizetésre kötelezett polgárt, hogy az önkormányzatnak 2015. március 15-ig fizetendő adóját a számlavezető pénzintézetnél kialakult helyzet miatt ne fizesse be a korábban kiküldött befizetési csekkekre, számlákra. Siklós önkormányzata a bankváltást követően, új befizetési számlaszámokat fog meghatározni, amelyről az adózókat értesíteni fogják - írja a siklosihirek.hu

07:49 - Hétkor már százötvenen voltak a siklósi DRB-nél

Mintegy százötven ember várakozott szerda reggel Siklóson, a DRB Bank épülete előtt, már jóval a nyitás előtt, hét óra körül. Marenics János polgármester személyesen ment a helyszínre, és próbáltra megnyugtatni az embereket, és elmondani nekik, hogy a mai napon sajnos nincs értelme itt várakozniuk, mert (mint megírtuk kedden késő este) tegnap este kiderült, hogy nem nyitják ki szerdán a siklósi fiókot.

A többség megértette és elfogadta a helyzetet, fél nyolc körül nagyjából harmincan lehettek még a banknál. A polgármestert arról tájékoztatták – és ezt mondta el az embereknek is –, hogy a számítógépes adatmentés miatt, az ügyfelek érdekében döntöttek úgy, hogy még egy napot zárva tartják a fiókot, de az ígéret szerint holnap, csütörtökön kinyitnak, és megkezdik a kifizetéseket. A polgármester azt ígérte, hogy ha bármilyen változásról tájékoztatják, arról értesíti lapunkat.

Pécsen is gyülekeznek az emberek

A Hal téren és a Barbakánnál is több ember áll már sorban, hogy a nap folyamán a pénzükhöz jussanak.

                                   KEDD

22:30 - Nem fogják kinyitni a siklósi DRB-t

Nem nyitják ki a DRB Bank siklósi fiókját szerdán – tájékoztatta a Dunántúli Naplót Marenics János polgármester kedden este. A fiókvezető hívta fel még este a polgármestert, és mondta el azt, hogy egyelőre, avagy legalábbis szerdán mégsem nyithatják ki a fiókot. MIndez amiatt érdekes, mert a ma napközbeni ígéret szerint szerdától legfeljebb egymillió forintot kifizettek volna fejenként a betéteseknek.

20:20 - A pécsi Kertvárosi Lakásfenntartó Szövetkezet is a DRB-nél vezeti a számláját, és egy kérése van

Balatoni Árpád, a pécsi Kertvárosi Lakásfenntartó Szövetkezet elnöke elmondta a Dunántúli Naplónak, hogy miután a szövetkezet is a DRB-nél vezeti a számláját és az arra beérkező pénzek sorsa bizonytalanná vált, arra kéri a szövetkezet tulajdonosait és a társasházakban élő ügyfeleit, hogy az esedékes befizetéseket ne teljesítsék az eddigi számlára.



A szövetkezet új számlát nyit és erről tájékoztatja majd az ügyfeleket.

18:49 - Vállakozók is aggódnak

Több olyan vállalkozóval beszélt a Dunántúli Napló, akik a DRB-ben tartották a pénzüket. Afelől nyugodtak, hogy megkapják a pénzt, mert náluk 5-10 millió közti összegről van szó, nem tudják azonban, mi lesz addig, amíg nem rendeződik a helyzet, hisz az 3-4 hónap is lehet, miközben számlákat és adót is kell, vagy kellene fizetni.

17:45 - A siklósi várat is érinti a probléma

A várnak is számlavezetőt kell váltania, az ebben való segítségükről Siklós polgármestere biztosította őket - olvasható a Siklósi Híreken. Az új számlavezető előzetes tőkefolyósítása – amit a számla átvezetéséig rendelkezésre bocsáthat – biztosíthatja, hogy a vár dolgozói se maradjanak fizetés nélkül. Lehet, hogy nem lesz harmadikán fizetés, csak annyi, amennyi a kasszában van, de majd lesz ötödikén vagy hatodikán, vagy nyolcadikán – fogalmazott.

Előreláthatóan csúszik a március 15-i átadással tervezett vár projekt is, de a szezonra elkészül az is – mondta a polgármester, most másodlagos problémaként említve.

16:10 - Siklóson gyűlnek a bank előtt az emberek

Marenics János, Siklós polgármester elmondta, hogy március 1-től bankot vált az önkormányzat. Rendkívüli testületi ülésen döntöttek ma erről. Az önkormányzatnak 172 millió forintja, két helyi szociális intézménynek még további 20 milliója ragadt bent a DRB Bankba. A város arra kéri a helyieket, hogy aki még nem fizette be a helyi adót, várja meg a márciust, mert új csekket fognak küldeni.

A közmunkások bérét a munkaügyi központtól közvetlenül próbálják meg elkérni. Siklós polgármestere csütörtökön Budapestre utazik, hogy a minisztériumban tárgyaljon a kialakult helyzetről, s ebben Tiffán Zsolt segítségét kérte.

A Dunántúli Napló értesülései szerint Siklóson a DRB Bank előtt komoly a helyzet, gyűlnek az elégedetlenkedő emberek. Marenics János elmondta, hogy hamarosan kiad egy közleményt, hogy megnyugtassa a kedélyeket. Mint mondta, 90 napig összesen maximum egymillió forintot vehetnek ki a bankból az ügyfelek.

13:19 - Pécsi helyzetkép a DRB Banknál

Információink szerint a MNB ellenőrei jelenleg a pécsi helyszínen tartózkodnak. Az egyik ügyfél felháborodottan jött ki, mert a mai nap technikai okok miatt a pénztári kifizetés és befizetés szünetel.



Mint közölte nem kapott időpontot, és félő, hogy holnap nagy tömeg lesz, mert Pécsen csak egy fiókja van a banknak.

Valójában Pécsen három, Baranyában pedig 10 fiókja van a banknak.

12:57 - Gondban lehet Siklós

A siklósi polgármester Marenics János válságstábot hívott össze délutánra, mert az önkormányzat számlavezető bankja a DRB volt.

12:31 - Három hónapig tart az egymilliós korlát

A DRB Bank ügyfeleinek korlátozása 90 napig biztosan érvényes, azaz közel három hónapon át összesen maximum egymillió forintot vehetnek ki a bankból - tudta meg a Dunántúli Napló. A cég működését vizsgáló felügyelőbiztosok megbízása első körben egy évre szól.

12:08 - 120 ezer DRB-ügyfelet érinthet a Buda-Cash botránya

Míg a brókerháznál 15-20 ezer ügyfél lehet, a Buda-Cash tulajdonosi köréhez tartozó DRB banknak nagyjából 120 ezer betétese van - írja a 444.hu, hozzátéve: az országos Országos Betétbiztosítási Alap 100 ezer euróig kárpótolja a bankok ügyfeleit. A hírportál arra is rávilágít, hogy a Buda-Cash hamis jelentései miatt elképzelhető, hogy sokan olyan értékpapírokról, pénzekről gondolják azt, hogy az övék, amelyek valójában nem is léteznek.

11:53 - Felügyeleti biztosok a DRB bankcsoportnál

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Stabilitási Tanácsa 2015. február 24-től felügyeleti biztosokat rendelt ki a DRB Bankcsoporthoz, vagyis: a BRB BUDA Regionális Bankhoz, a DRB Dél-Dunántúli Regionális Bankhoz, a Dél-Dunántúli Takarék Bankhoz és az ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bankhoz. Az MNB mai végzésében közzétett ideiglenes intézkedését az intézmények működése kapcsán az érdekeltek halaszthatatlan védelme indokolta.
 
A felügyeleti biztosok mai nappal átvették a hitelintézetek irányítását annak igazgatóságától, s gondoskodnak a megfelelő működésről. A jegybank ezzel párhuzamosan ügyfelenként egymillió forintban korlátozta a hitelintézetek által az ideiglenes intézkedés időtartalma alatt kifizethető betétek és más visszafizetendő források maximális összegét. Ezen összeghatáron belül – ha igénylik – nemcsak a lakossági, de az egyéb ügyfelek is hozzájuthatnak követeléseikhez.
 
Az MNB jelenleg átfogó vizsgálatot folytat a hitelintézeteknél.
(MNB)

11:40 - 100 milliárdos lehet a kár a Buda-Cashnél

Erős a gyanú, hogy több évtizetdes visszaálés-sorozatra bukkant a jegybank a Buda-Cash Brókerház átfogó ellenőrzése során - mondta Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

A gyanú szerint a brókerház valamennyi adatszolgáltatását meghamisította az elmúlt tíz évben és jelentős ügyfélpénzekkel nem tud elszámolni. A kár elérheti akár a 100 milliárd forintos nagyságrendet is - fejtette ki.
Közölte azt is, hogy a Buda-Cash tulajdonosain keresztül szoros összefüggésbe hozható a Dél-Dunántúli Regionális Bankcsoporthoz (DRB) tartozó négy banknál szintén korlátozó intézkedéseket, így a betétkifizetés korlátozást rendelte el a jegybank. (MTI)

Buda-Cash felfüggesztve, a pécsi iroda nyitva

Befagyasztották az ügyfelek pénzét, feljelentést tettek a rendőrségen is, mivel a jegybank szerint bűncselekmény gyanúja is felmerült.
A brókerháznak pécsi fiókja is van, amely kedden kinyitott. A dolgozóktól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy fogadnak ügyfeleket, ám a kialakult helyzettel kapcsolatos további információkért forduljunk a budapesti központhoz. Utóbbit azonban hiába próbáltuk telefonon elérni, a száma folyamtosan foglaltat jelzett.

Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa azt követően függesztette fel azonnali hatállyal cég működését, hogy a társasággal szemben indított átfogó felügyeleti vizsgálata súlyos visszaélésekre utaló információkat észlelt. A tanács felügyeleti biztosokat rendelt ki a társasághoz.

Az MNB végzésében közzétett ideiglenes intézkedését elsősorban a befektetők halaszthatatlan védelme indokolta. A jegybank ezzel párhuzamosan rendelkezett arról, hogy az intézkedések idején az ügyfelek értékpapírjai és pénzeszközei feletti rendelkezési jogosultság szünetel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!