Gazdaság

2014.08.29. 17:18

Kifizetetlen beszállítók: nem tudni, meddig kell várniuk a pénzükre

Hiába teljesítették időre megbízásukat, egyelőre több cég is kifizetetlen a Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási projekt eszközbeszerzésében.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

• A projekt utófinanszírozású, ezért a kifizetés áfatartalmát – mintegy 1,5 milliárd forintot – az érintett települési közösségnek kellene finanszíroznia.

• Mivel a Mecsek-Dráva konzorcium tagjainak erre nincs forrása, megoldást csak a banki hitel eredményezhetne.

• Egyedüli kezesként pedig – nagysága folytán – csak Pécs városa jöhet szóba.

- A beszállítók – többek között a forgalomba állított új kukásautók gyártói, a programban kiemelt szerepű új gyűjtőedények beszerzői – nemcsak teljesített munkájuk ellentételezéséhez nem jutnak hozzá, ráadásul kibocsátott számláik után be kellett fizetniük az esedékes általános forgalmi adót is.

- A kifizetésekkel kapcsolatban felmerült kérdésekre dr. Merza Pétertől, a Pécsi Fejlesztési Zrt. vezérigazgatójától kaptunk választ: – Az áfafinanszírozás a Mecsek-Dráva program építési szerződései esetében a fordított áfa miatt nem okozott problémát, így gyakorlatilag a teljes építési folyamat rendben lezajlott. Az eszközökre vonatkozó szállítási szerződések esetében azonban a társulásnak be kell fizetnie az áfát, ami kb. 1,5 milliárd forint. Ezt az összeget később vissza tudja igényelni a társulás, azonban megelőlegezni szükséges. Ehhez hitel felvétele szükséges, melynek felvétele jelenleg folyamatban van.

- Kérdésünkre, hogy mikor kapják meg pénzüket a vállalkozók, Merza Pétertől nem kaptunk választ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!