Hírek

2006.12.11. 06:35

Több milliós jutalom a minisztereknek

Komoly pénzjutalomra számíthatnak azok a tárcavezetők, akiknek a munkájával elégedett Gyurcsány Ferenc. A kormányfő lépéseit a Fidesz szégyennek nevezte.

Szakács Árpád

A héten többmilliós jutalmat ad azon minisztereinek Gyurcsány Ferenc, akik szerinte sokat dolgoztak az elmúlt hónapokban. Danks Emese kormányszóvivő tegnap elmondta: a pontos összegről meg nem határozott a kormányfő. Kifejtette: nincs következménye, ha valaki nem kap prémiumot, mert ez nem büntetés, hanem ösztönzés. Hozzátette: a miniszterek legutóbb Orbán Viktor miniszterelnöksége idején kaptak 3-6 havi jutalmat. Danks Emese szerint Torgyán József mellett Matolcsy György volt gazdasági miniszter is, aki a közigazgatási államtitkárának több mint tíz havi pluszpénzt  juttatott év végén. (kb bruttó 4 millió forint). Ezt szélsőséges példának nevezte a kormányszóvivő.

Kiszivárgott hírek szerint a mostani tárcavezetők 3-6 havi fizetésüknek (kb. 3,8-7,5 millió forint) megfelelő pluszpénzre számíthatnak. Kormányzati körökben biztosra veszik, hogy Molnár Lajos egészségügyi miniszter kaphat jutalmat, a reformok előkészítésében és kidolgozásában végzett „olykor emberfeletti” teljesítményével – írja a Népszava.

A várakozások szerint Szekeres Imre honvédelmi miniszter, aki „szép csendben haderőreformot csinál”, szintén kaphat plusz pénzt. A rendőrség „brutalitása” miatt ősszel a jobboldalról sokat bírált Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter érdemének azt tartják, hogy az Alkotmánybíróságon csak a házipénztár-adó bukott el a kormány reform-javaslatai közül, ezért elképzelhető, hogy ő is a jutalmazottak között lesz.

Úgy tűnik, nincs megelégedve Göncz Kinga külügyminiszter munkájával a kormányfő, ő ugyanis a sajtóhírek szerint várhatóan nem részesül jutalomban. Egyelőre kérdéses Veres János pénzügyminiszter pluszpénze is, aki kétségtelenül sokat dolgozott az euró bevezetéséhez szükséges onvergencia-programon, azonban idén alaposan elmérte a hiányt.

Szégyennek nevezte a Fidesz szóvivője tegnap azt, hogy jutalmat akar osztani minisztereinek a kormányfő. Szijjártó Péter  Gyurcsány Ferenc a megélhetési válság küszöbén azzal alázza meg a magyar embereket, hogy pénzjutalmakat osztogat a "megélhetési válság sztahanovistáinak" –fogalmazott a Fidesz szóvivője. Szijjártó Péter szerint az a miniszter kap jutalmat, aki a lehető legtovább jutott az emberek megsarcolásában, azonban. Hozzátette: nem demokrata, aki azért díjazza minisztereit, hogy még nehezebbé tegyék a családok életét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!