Gazdaság

2008.11.06. 09:37

Százmilliók a siklósi várra

A siklósi vár egyes, rendkívül elavult állapotban lévő részeinek megújítására, a mohácsi történelmi emlékpark, valamint a Duna-parti város bor- és víziturizmusának fejlesztésére mintegy 1,1 milliárd forint támogatást nyertek az érintett önkormányzatok a Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóságával közösen beadott pályázatukkal.

W. K.

Ebből közel 570 millió forintot a Sátorhely melletti emlékpark rekonstrukciójára fordítanak: cél, hogy egy korszerű fogadó- és kiállítótér építése mellett különféle szolgáltatásokat – mint például büfé, ajándékbolt, pihenőhelyek, parkolók – is biztosítsanak az oda érkező vendégeknek. További mintegy 350 millió forintból Mohácson a Duna-parti sétányt meghoszszabbítanák, játszótér épülne a folyó mentén, a partfalat is rendbetennék, a szőlőhegyen pedig a borturizmus fellendítésére borozó, borház épülne, különféle rendezvények megtartására alkalmas teret alakítanának ki, és pincék felújítása, előttük díszburkolat építése is szerepel a tervek között.

A siklósi vár egy részének rekonstrukciójára 621 millió forint jut a konzorcium által elnyert pályázati támogatásból: a pénzből egyebek mellett a Barbakán, a Dorottya-kert, az évek óta járhatatlan gyilokjáró épül majd újjá, de a börtönkiállítás korszerűsítése és egy, a látogatókat kulturált körülmények közt fogadó látogatóközpont, valamint jegyárusító hely építése is része a fejlesztésnek.

Mint azt dr. Marenics János, Siklós polgármestere kérdésünkre elmondta, a hazánkban egyedülálló műemlék harminc éve semmilyen jelentősebb támogatást nem kapott – ennek következtében felújítás nélkül a vár néhány év múlva látogathatatlanná válna. A korszerűsítés jövőre indul – az, hogy az építkezés a turistaszezont menynyire érinti majd, a támogatási szerződésben szereplő határidőktől függ elsősorban.

A polgármester kiemelte, a vár múzeumi szárnyaiban a fűtési rendszer, a gépészet és a vizesblokkok szintén halaszthatatlan korszerűsítésére a Norvég Alapból várnak támogatást: a csaknem egymilliárd forintos pályázat sorsa várhatóan még ebben a hónapban eldől. Ha nyernek, a műemlék egész évben kulturált, korszerű körülmények közt tudja fogadni a vendégeket. Harmadik ütemként pedig egy nemzetközi színvonalú szálloda épülne a műemlékben – ennek előkészítésén gőzerővel dolgoznak.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!