Jegyzet

2024.09.11. 21:00

Menza úri módra

Kisdiákként sokat nevettünk az egyik osztálytársunkon, aki a vizet füles pohárból itta, és még a kisujját is eltartotta a csészétől, ahogy a szülei tették, amikor kávéztak.

Mészáros B. Endre

 Direkt volt a póz, mert melyik gyerek ne akarna idő előtt felnőttnek látszani? Nos, ez az öröm, ez a nagyzolás azokat a pécsi általános iskolásokat is megilleti, akik mostantól svédasztalos kiszerelésben kapják a suliban az ebédet. 

Persze az emberben rögtön bevillannak a felnőttvilág ide kapcsolódó árnyoldalai is. Amikor a sajtótájékoztatóra az egyik kolléga mindig egy tenyérbe összecsukható sporttáskával jött, aztán azt egy pillanat alatt széthajtogatta, és hazavitt az asztalról egy hétre való eleséget. Vagy vegyük az all inclusiv külföldi nyaralásokat, ahol az átlag közép-európai addig eszik, amíg szét nem durran, és persze a hús mellé köretnek is húst választ.

Nos, azért azt nem árt tudni, hogy az iskolások esetében irányított svédasztalról van szó, jóval kevesebb fogással és felnőtt beavatkozással a mennyiségre és a minőségre is figyelve. Ám megkapják a kinézet alapján történő választás lehetőségét és olyan változás ez, mint amit egykor az jelentett mindenkinek, amikor a menzai kosztról átállt a vendéglői étkezésre. Az pedig a hab a tortán, hogy mindenbe belekóstolhatnak, gusztálhatják a még soha nem fogyasztott ételeket is. Szóval ily módon az ízlelésük és az esztétikai érzékük is új lendületet kaphat.    

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!