A legtöbben a háziállatokra is gondolnak a nagy melegben

Tóth Viktória

Örök érvényű, de ezekben a napokban különösen igaz: ezt a meleget csak a tóparton, netán egy medence mellett, hideg itallal a kézben lehet elviselni. Ám ezt nem teheti meg mindenki. Az utcán sétálva látom az építkezéseken, útfelújításokon dolgozókat, és eszembe jut, milyen nehéz lehet most nekik. De nem csak nekik, hanem például a konyhákon, kifőzdékben dolgozóknak is. Kitartásuk és szorgalmuk megbecsülendő.

Szerencsések azok, akik klimatizált irodában dolgoznak; ott a legnagyobb probléma a kollégák között kialakuló szóváltás a kívánt hőfok miatt. Van, aki a nagyon hűvöset szereti, míg mások 26 fokban is vékony pulóvert húznak, nehogy megfázzanak. Aztán a munka végeztével kilépünk az irodából, és megcsap a 40 fokos hőség. A beton csak úgy árasztja magából a meleget. Sietünk haza, hogy bekapcsoljuk a légkondit, és egy gyors zuhany után hűsöljünk egyet.

A kertes házaknál felállított medencék is igen népszerűek ilyenkor, aki teheti, csobban egyet egy fárasztó nap után. Itt összegyűlnek a családtagok, barátok és máris könnyebben viselhető a nagy meleg. Az ilyen alkalmak kiváló lehetőséget kínálnak a közös játékra és kikapcsolódásra. A legtöbben a háziállatokra is gondolnak ilyenkor, tele vannak a kutyás strandok, az állatkertekben pedig hűsítő, jeges finomságot kapnak az ott élő vadállatok. A legnagyobb melegben gondoljunk bele, nem fog ez olyan sokáig tartani, s néhány hónap múlva nagykabátban idézzük majd fel az emléket: milyen jó is volt júliusban.