Kim ir szen konfliktus

2018.01.27. 14:33

Szellemi tulajdon lopásával vádolják Vujity Tvrtkót

Címkék#plágium

Ahogy Bod Péter cikkében írja, Vujity Tvrtko tavaly december 2-án Facebook-oldalán élőben jelentkezett be Szilágyi Erzsébet lakásáról, ahol ugyan előkerült a Barátom Kim Ir Szen című kötet, de Bod Péter neve nem hangzott el.

A néhai diktátor, Kim Ir Szen magyar masszőrével, Szilágyi Erzsébettel készített interjút Vujity Tvrtko. Csakhogy az exkluzívként beharangozott sztori hetekkel előtte megjelent már könyvben Bod Péter tollából.

„Vujity Tvrtko azon az estén lopott fényben fürdött, ami láthatóan nem zavarta. Ellenkezőleg: jól érezte magát a felfedező újságíró szerepében.”

– írta cikkében a Barátom Kim Ir Szen című könyv társszerzője, aki azt is megállapítja, hogy szellemi tulajdon éppen olyan tulajdon, mint az ingó és az ingatlan vagyontárgyak, röviden: eltulajdonítani tilos.

„Alapvetően egy médiaetikai problémáról van szó, és abban a cikkben mindent megírtam, amit erről gondolok, és ezeket az állításaimat vállalom a továbbiakban is”

- kezdte a Borsnak a Barátom Kim Ir Szen című kötet társszerzője, majd további részleteket is elárult.

„A probléma az, hogy Sváby András az ATV Heti Napló című műsorában tavaly december 10-én így konferálta fel Vujity Tvrtko riportját: Tvrtko megtalálta Kim Ir Szen magyar masszőrét, akit az észak-koreai vezető szabályosan a tenyerén hordozott. Abban a pillanatban, amikor Sváby András ezt a mondatot kimondta, négy hete már Ma­gyarország szinte valamennyi könyvesboltjában kapható volt a könyv. Megkérdezem akkor: ki találta meg és ki fedezte fel Szilágyi Erzsébetet?”

– magyarázza Bod Péter, majd részletesebben is kifejti aggályait.

„Vujity Tvrtkónak meglett volna a lehetősége, hogy a műsorban kijavítsa a felkonferáló Sváby Andrást, de nem tette meg. Ezt egy nagyon súlyos problémának gondolom, és erről Vujity Tvrtkóval magánlevelezést is folytattam. A legcsekélyebb jelét nem mutatta an­nak, hogy ő elismeri azokat a kifogásokat, amiket én támasztottam. Hivatkoznia kellett volna, hogy van egy könyv, hogy ezt a témát előtte már feldolgozták, és semmi esetre sem szabadott volna azt a látszatot adni, hogy ezt a történetet ő találta meg. Mindenféle dokumentummal, dátummal igazolni tudom, és ezt a nevezett úr is pontosan tudja, de valamiért úgy döntött, hogy elhallgatja a könyv tényét. Az, hogy a műsor után egy Facebook-bejelentkezésben három másodpercre felmutatta a könyvet, nem hivatkozás és forrásmegjelölés”

– folytatta.

Ahogy Bod Péter cikkében írja, Vujity Tvrtko tavaly december 2-án Facebook-oldalán élőben jelentkezett be Szilágyi Erzsébet lakásáról, ahol ugyan előkerült a Barátom Kim Ir Szen című kötet, de Bod Péter neve nem hangzott el.

„Vujity Tvrtko élő Facebook-videója után rengeteg hírportál írt Szilágyi Erzsébetről, de egyetlen tudósításban sem szerepelt az, hogy erről már megjelent egy könyv. Ez megint nem véletlen. Ha egy másfél órás bejelentkezésben valaki kétszer-háromszor felvillant valamit, és meg sem nevezi a könyv szerzőit, az megint magáért beszél. Ez nagyon messze áll a sajtóetikától. Ő szó szerint azt írta nekem: Teljesen tiszta a lelkiismeretem, maximális korrektséggel igyekeztem eljár­ni. Döntsék el önök, hogy így van-e. Nem tudok vitatkozni az­zal, ha valaki azt mondja, hogy valaki más aratta le a babérokat ahelyett, aki éveket dolgozott a témán”

– mondja Bod, aki szerint egyre inkább elharapózó jelenség a magyar médiában, hogy mások munkáját teljesen kiradírozzák a történetekből.

„Ez most velem történt meg, de előttem is számtalanszor előfordult már, és még csomószor meg is fog történni. Úgy érez­tem, hangot kell adnom ennek, és valahogy megálljt kell parancsolni e a gyakorlatnak, higgyék el, nem jókedvemben írtam ezt a cik­ket.”

Az esettel kapcsolatban Vujity Tvrtkót is megkeresték a lap munkatársai, és bárhosszasan beszélt az ügyről, nem járult hozzá, hogy álláspontját az újságban is közöljék.

Íme, Tvrtko nyilvános álláspontja a közösségi oldalán:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!