Hirdetés

2024.08.16. 08:00

Költséghatékonyság és környezettudatosság Szederkényben

Az októbertől regnáló régi-új szederkényi képviselő-testület nagy lelkesedéssel vághat bele a község irányításába. Két nagyobb, több 100 milliós beruházás is kivitelezési fázisába ért, emellett kisebb önerős projektek mentén fejlődik tovább a település.

PR cikk

A júniusi önkormányzati választásokon Szederkény lakossága ismét bizalmat szavazott Maml Balázsnak, így 2029 tavaszáig biztosan ő vezeti tovább a községet. Az ő munkáját segítik a megválasztott képviselők: Bakos Judit, Hafner Norbert, Czigler Zoltán, Kispéter Zoltán, Gergely Ákos és Till Zoltán.  

A képviselő-testület összetétele egységes, cselekvő csapatot irányoz elő, mely különösen fontos egy sikeres önkormányzat működésében

– hangsúlyozta Maml Balázs.

Folyamatban vannak a nagyberuházások  

Az előző ciklusban elnyert, több mint 613 millió forint értékű projekt a helyi gazdaságfejlesztést elősegítendő, a Szederkényi iparterület fejlesztését célozza meg. A beruházáshoz kapcsolódóan megvannak a kiviteli tervek, a közbeszerzési eljárás néhány héten belül kiírásra kerülhet.  

A másik, Élhető települések program keretében nagyszabású beruházások indultak el három helyszínen is, mintegy 240 millió forintból. A tervek szerint a település központjában elhelyezkedő Karasica játszótér szomszédságában közparkot alakítanak ki, a közelében parkolóval. A jelenlegi falumúzeum épülete Ifjúsági Házként funkcionál majd, illetve az új családi házas övezetben egy sportpark létrehozása is a feladatok között szerepel. Mindhárom helyszínhez kapcsolódóan kiválasztották a nyertes ajánlattevőt, a szerződések megkötése folyamatban van, néhány héten belül sor kerül a munkaterület műszaki átadására-átvételére. Szeptemberben elkezdődhet a kivitelezés és a jövő év első felében el is készülhet a nagyberuházás.  

A település gondozása, karbantartása folyamatos  

Augusztus elején megtörtént a Dózsa György utcai platánsor ifjító metszése. Júliusban a Püski utcában garanciálisan helyreállításra került a korábban felújított árokszakasz, amelyet az egyik tavaszi felhőszakadás megrongált. A Pécsi úton pedig két másik problémás szakaszon is megoldották a csapadékvíz elvezetést, a Bíró üzletház melletti vízelvezető rács cseréje is megtörtént a közelmúltban. S a közterületi árkok, bejárók karbantartása folyamatos.  

 

A Magyar Falu Program keretében pályáztak a Dr. Koch Valéria utca felújítására 10,5 millió forint összegben, ennek köszönhetően a teljes szakasz új aszfaltburkolatot kaphat.  

Támogatják a gyerekeket, családokat  

A település vezetői számára igen fontos, hogy megtartsák, megbecsüljék a lakosságot. S kulcsfontosságúnak tartják a fiatal generáció támogatását is. Ebben a szemléletben az önkormányzat az eddigi 50 ezer forint születési támogatáson felül egy 70 ezer forint értékű kelengye csomaggal is kedveskedik a családoknak gyermek születése esetén.

 

A fiataloknak az idei nyáron is lehetőségük volt az önkormányzatnál munkavégzésre. Július és augusztus hónapokban napi 4 órában foglalkoztatták a 16-25 év közötti diákokat.  

Az idei évben 10-15 diák jelentkezett a felhívásra, ebből választottunk ki a feladatokhoz igazítva 4 főt. Ők adminisztratív, irodai feladatokat láttak el, a falumúzeum tárlatának átköltöztetésében is kivették a részüket, a fiúk a sportegyesület focitáborában segédkeztek és zöldfelületkezelési munkákat végeztek, illetve lefestették az összes korlátot a településen

– ismertette a polgármester.

Az egyre élhetőbb, környezettudatos település  

A környezetvédelem, a takarékos gazdálkodás továbbra is kiemelten fontos az önkormányzat és a helyiek számára. Mi sem jelzi ezt jobban, minthogy júniusban a Püski utca alsó szakaszán is bővítették a közvilágítási rendszert. Itt 6 darab napelemes, kandeláberes ledlámpát telepítettek 4,8 millió forint önerő felhasználásával. Szintén ebben a hónapban16 darab napelemes ledlámpát telepítettek a falu azon részeire, ahol eddig nem, vagy csak részben volt közvilágítás. Így például a Szőlőhegy utca, Bajcsy utcából nyíló kisközök, Karasica sétány, Ifjúság és Mikszáth közötti gyalogos köz, Ifjúság és Akácfa sor közötti gyalogos köz is ilyen lámpát kapott. Ezzel biztonságosabbá váltak ezek az útszakaszok.  

 

A Baranya Vármegyei Önkormányzat és a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége közreműködésével Szederkény csatlakozott a Virtuális Erőmű Programhoz. S az elmúlt évek sikeres energetikai beruházásait figyelembe véve (napelem rendszerek, klíma telepítések, fűtés korszerűsítés, homlokzat- és födémszigetelések, közvilágítás korszerűsítés) a község elnyerte az Energiahatékony Önkormányzat díjat is.

A településen élők számára fontos, hogy kényelmesen, helyben tudják intézni banki ügyeiket. Az MBH kirendeltségének bezárása után alternatív megoldást kerestek, így elindult a Mobil Bankfiók szolgáltatás, a mobilbusz heti rendszerességgel települ ki Művelődési Ház udvarába. Az ATM továbbra is maradt a településen. A szederkényi gyógyszertár elköltözött, ám továbbra is egy, a falu központjában lévő ingatlanban (Pécsi út 28.), megújult környezetben várják a vásárlókat. A közelben parkolási lehetőség is van.  

Az egészséges életmód, mozgás fontossága  

Az egészségtudatosság jegyében július 13-án sportnapot tartott a Szederkény SE. A program során torna, futóverseny, focimeccs, tizenegyes rugó verseny, sorversenyek várták a családokat. Ezen kívül különböző kísérőprogramokon lehetett részt venni. A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjából augusztus 14-én egészségügyi szűrőbusz érkezett a Művelődési ház udvarába, így a lakosság számára elérhetővé vált helyben az egészségügyi állapotfelmérés.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában