Hirdetés

2024.07.04. 08:00

Ezt mindenkinek látnia kell – A világ legnagyobb jurtája épül Bugacon

A 2024. évi Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlésen ismét felállításra kerül a világ legnagyobb szétszedhető, természetes alapanyagokból készült jurtája. „Atilla Sátra” a nomád táborral szemben, a kiállító jurták mellett, az Ősök Sátrai között fog állni, itt megtekinthetőek lesznek a kuriózumokkal kibővült régészeti és antropológiai kiállítások. Az alábbi cikkben a jurtáról olvashatunk érdekes adatokat.

PR cikk

Forrás: Magyar Turán Alapítvány

A jurtát a díszítése teszi még egyedibbé, melyhez a hun korból fennmaradt motívumok közül válogattak a készítők, amelyek részben arannyal festve, részben Nemes Sándor hejcei fafaragó mester keze által a fába faragva ékesítik az építményt. A nagy méretű jurta kivitelezésénél próbáltunk hűek maradni a történeti alapokhoz, így például a tartószerkezeti faelemek összekapcsolását a Kr. e. 220-as évekből, a Qin dinasztia idejéből, kínai forrásokból fennmaradt bronz csatlakozóelemek alapján tervezték meg.

Forrás: Magyar Turán Alapítvány

Atilla jurtája két „kistestvére”, az egyenként 10 m átmérőjű Ősök sátrai által közrefogva kerül felépítésre a bugaci pusztában. A három jurtában megtekinthető lesz egy szkíta, szarmata, hun, avar, honfoglaláskori magyar tudományos kiállítás, amely a Kurultaj ideje alatt lesz látogatható a nagyközönség részéről.

Forrás: Magyar Turán Alapítvány

Az óriás jurta nemcsak méreteiben és kidolgozásában lesz méltó Atilla nagyfejedelemhez, hanem berendezése révén is. Ebben kap helyet az eddig így egyben sosem látott hun kori régészeti és antropológiai kiállítás. Atilla Sátrában a fegyverzet és viselet rekonstrukciók mellett eredeti hunkori koponyák – közöttük mesterségesen torzítottak is megtekinthetőek lesznek, ezenkívül kultikus és használati tárgyak is a kiállítás részét képezik majd. Az idei ünnepre egy lenyűgöző hun-kori kiállítással készülünk. A lélegzetelállítóan szép új „meglepetés” kiállításunkról – melynek (munka)címe: „Hunok utódai – keleten és nyugaton (hunok, türkök, avarok, magyarok)” – a következő hetekben olvashatnak részleteket az érdeklődők.

Forrás: Magyar Turán Alapítvány

A fősátorban a kiállítás mellett, szakrális tér kialakítására is törekedtünk, ahol a belépő látogatók emlékezhetnek a Kárpát-medence központú európai Hun Birodalomra. A főbejárattal szemben Kertai Zalán festőművész impozáns, 22 méter hosszú és csaknem 3 méter magas festményét láthatjuk, amely a hunok bejövetelét ábrázolja.

A panorámakép Atillának és törzsszövetségében harcoló seregének állít emléket. A több, mint 50 négyzetméteres festményen megcsodálható lesz a hun sereg megérkezése a Kárpát-medencébe. Kertai Zalán festőművész munkáját régészek segítették, hogy a kiállításhoz igazodva, a látogatók lehetőleg a legpontosabb képet kapják a korabeli hunok viseletéről és megjelenéséről. A „Hunok bejövetele” emelkedett hangulatot fog biztosítani az Atilla Sátrának megtekintéséhez, és az ősi keleti pusztai életérzés átéléséhez.

Forrás: Magyar Turán Alapítvány

A már állandósult programelemek mellett számos újdonságot is tartogatnak a szervezők

A közkedvelt programelemek mellett, a 2024-es rendezvényen számos újdonság várja a látogatókat (az új tudományos ismeretterjesztő kiállítások, előadások, és az új színpadi fellépők mellett).

Az egyik leglátványosabb, egy nomád esküvő, ahol egy elképzelt jelenetben elevenedik meg egy nomád házasság, annak minden érdekes elemével, melyből itt-ott visszaköszönnek a máig élő magyar néphagyomány egyes elemei is, a lánykéréstől a lányrabláson át az esküvői szertartásig és ünnepi lakomáig. 

Forrás: Magyar Turán Alapítvány

További újdonság a megújult vásár. A kézműves vásár már több, mint egy évtizede Magyarország egyik legnagyobb és legszínvonalasabb kézműves vására, ahol a korabeli mesterségek a gyakorlatban is bemutatkoznak, de ugyanakkor a hagyományos elemek XXI. századi továbbéltetése is helyet kap.

Ez a vásár most egy impozáns bejárati kapuval gazdagodik, mely az egykori Selyemút közép-ázsiai állomásait idézi fel. Ez az építmény, melynek kivitelezési munkái már megkezdődtek, megjelenésében leginkább az Üzbegisztánban mai napig fellelhető, kora középkori építményekre hasonlít. A négy torony által közrefogott falak tövében négy, egyenként és önmagában is lenyűgöző kiállításnak ad otthont.

Forrás: Magyar Turán Alapítvány

Üzbegisztán, Türkmenisztán, Kirgizisztán és Azerbajdzsán válogatott néprajzi kiállításai mellett Vámbéry Ármin, a híres magyar utazó munkásságát is bemutatja egy tárlat keretében, mely a Magyar Földrajzi Múzeum segítségével valósul meg

A rendezvényhez kapcsolódó legfontosabb információk folyamatosan olvashatók a Kurultaj hivatalos felületein: kurultaj.hu weboldalon és Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés Facebook-oldalon.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában