Nemtörődömség

2 órája

A kukából élnek a rókák is

A varjak elleni védekezésként pár hónappal ezelőtt azt kérte a Biokom, hogy a szemétgyűjtő konténerek tetejét mindig tartsuk zárva. Így ugyanis nem férnek hozzá a madarak az élelemhez, ami – legalábbis akkor még úgy tűnt – arra készteti őket, hogy más élőhelyet keressenek maguknak.

Wald Kata

Forrás: Shutterstock

Fotó: GELEFIN

Nagy Imre úti társasházunk lakói  eleget tettek a kérésnek, de a varjak száma nem csökkent. A módszer nem bizonyult hatékonynak, viszont szült néha veszekedést, mert amikor a guberálók – miután derékig szinte belebújtak a kukába – a fedelét nem csukták le.

Épp arra járva egyszer meg is kértem egyiküket, hogy ne hagyja nyitva a tárolót – a szitkozódást, ami ez után következett, senkinek nem kívánom. 

De nem csak a varjak járnak rá a szemétre – a napokban a Mártírok útján szaladt át előttem az úton egy róka. Bizonyára ez az állat is a környék szemeteskukáiból gyűjti be a táplálékot az életben maradáshoz. És vélhetően talál is mindig eleséget, nem csoda, ha nem akar kiköltözni a városból. 

Amit nem értek, az a következő: Hazánkban is egyre több helyen látni, hogy zárható, bekerített és fedett tárolóhelyeket alakítanak ki a szemétgyűjtőknek a társasházak környékén. Nem úgy, mint Pécsett, hogy felállítanak egy jelképes kerítést, hanem drótkerítéssel, ajtóval, riglivel és tetővel ellátott boxokban tartják a kukákat. Azok tartalmát senki nem szedi szét, egyszerűen  azért, mert nem fér hozzá illetéktelen, így nincs is szemét a közterületeken. Valaki magyarázza már el, legyen szíves, hogy ilyen építményeket Pécsett miért nem lehet kialakítani? Nem hiszem, hogy ez anyagi kérdés. Inkább nemtörődömség. 

Név és cím a szerkesztőségben

Ha érdekeset látott, hallott, mondja el nekünk! A 06 30/3511-111-es számon várjuk hívását minden hétköznap 8 és 16 óra között

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!