Postabontás

2024.06.30. 19:10

Megdöbbentő, hogy mennyien ülnek ittasan a volán mögé – írja olvasónk

Tóth Viktória

Az ittas vezetésből eredő balesetek évente emberek ezreinek életét követelik világszerte. Vármegyénkben is számos alkalommal szerveznek akciókat a rendőrök az ittas vezetők kiszűrésére. Tapasztalataik alapján bár évről évre egyre kevesebb a szabályszegő, sajnos még mindig akadnak olyanok, akik figyelmen kívül hagyják az alkoholfogyasztás melletti gépjárművezetés tilalmát és veszélyeit. A számos ittas vezetés és drogok hatása alatt elkövetett közúti baleset sem visszatartó erő sokak számára. Vajon mi kell ahhoz, hogy belássák: saját és mások életével játszanak? A legtöbb országban szigorú törvények szabályozzák az ittas vezetést, és súlyos büntetéseket vonhat maga után, beleértve a pénzbírságokat, a jogosítvány bevonását vagy akár börtönbüntetést is. Ám ez számít sokaknak.

Fontos tudni, hogy már kisebb mértékű alkoholfogyasztás után is beszűkül az ember látótere, és nehezebben veszi észre az úton lévő fontos ingereket. 

A mozgás pontatlanabbá, kiszámíthatatlanabbá válik, és talán a legemlítésreméltóbb, hogy a reakcióidő nő, a döntési idő meghosszabbodik.

Gondolkodjunk, és utasként se üljünk be olyan ember mellé, akiről tudjuk vagy sejtjük, hogy alkoholos befolyásoltság alatt áll. Azt is fontos hangsúlyozni, hogy ha vendégségbe érkeznek hozzánk, a sofőrt soha ne kínáljuk alkohollal. Ne mondjuk neki: 

Egy sört azért nyugodtan megihatsz, mire elindultok, már nyoma sem lesz.

 Ne utaljunk arra, hogy ha nem iszik, akkor kimarad valamiből. Értsük meg végre: ha vezetünk, ne igyunk alkoholt, és ha alkoholt fogyasztottunk, ne üljünk volán mögé.

Név és cím a szerkesztőségben

Ha érdekeset látott, hallott, mondja el nekünk! A 06 30/3511-111-es számon várjuk hívását minden hétköznap 8 és 16 óra között.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!