postabontás

2020.06.01. 15:41

Munkacsoport lendíthetne a pécsi turizmuson – javasolja olvasónk

Mottó: amit egyszer már kitaláltak, azt nem kell újra kitalálni – kezdi levélírónk.

Így a siklósi polgármester kezdeményezésére, a turizmus újraindítására, fejlesztésére megalakult munkacsoportot jó lenne Pécsett is létrehozni és tapasztalatcsere formájában a módszereiket átvenni, esetleg tovább fejleszteni. Hasonlót már meglépett Komló és Bicsérd is. Mindkét település sikeres pályázó, a város, a település fejlesztése terén. Miközben Pécs még mindig „Csipkerózsika” álmát alussza.

Többen megírták (megírtuk) a DN Postabontás rovatában, hogy Pécs a szénbányászat, és a hozzá tartozó iparágak megszűnésével elvesztette a régióban a vezető szerepét. Irányt kell váltani, és a meglévő adottságaink kihasználásával az idegenforgalom növelésére kellene minden energiát fordítani. Kevés olyan város van, amelynek hasonló adottságai lennének, mint Pécsnek. Több ezer éves emlékek, és ezen kívül itt van a Mecsek, amelynek értékeit nem igazán sikerült eddig még kihasználni.

Egy németországi, nálam idősebb ismerősöm mondta a következőt: „Hajdanában, amikor itt jártam, számomra Pécs egy ékszerdoboznak tűnt. Pár évvel ezelőtt, mikor visszatértem, egy lepusztult várost találtam – különösen, ha keletről közelítettem meg a várost. Romos, lepusztult laktanya, felhagyott, félig kész épületekkel szegélyezte utcák stb. okozták a csalódásomat.” Mit lehetne tenni ennek megszüntetésére? Széles a paletta. A Mecseken sikló- vagy kötélpálya, a Kálvária dombon egy igazi kilátó, a nyugati oldalon egy oda vezető siklóval. A Mecseken panoráma-körjárat Árpádtetőig, az extrém parkig, ott pedig esetleg egy „szafaripark” létrehozása. Bányászati emlékek feltárása, látogathatóvá tétele stb. (Itt jegyzem meg: kár, hogy nem volt senki, aki megálljt parancsolt volna annak a rombolásnak, amit elkövettek a pótolhatatlan bányászati emlékekkel szemben.)

Egy biztos: Pécsnek is mindenképpen szüksége van egy olyan munkacsoportra, mint amilyen a siklósiaké.

T. F.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!