Az Igazság órája

2024.08.11. 10:05

Ukrajna megint 19-re húzott lapot (videó)

A kurszki támadás egy médiahekk, amely a hazai és a nemzetközi közvéleménynek szól.

MW

Ukrán támadás nyomai az oroszországi Kurksz régióban

Forrás: Kurksz régió lormányzója / AFP

Fotó: AFP

Az ukrán vezetés – már sokadszorra – 19-re húz lapot, Ukrajna hatalmas mértékben égeti el a saját tartalékait – mondta el Az Igazság órájában, az Alapjogokért Központ (AK) és a Hír FM közös műsorában az oroszországi ukrán betöréssel kapcsolatban Dornfeld László, az AK vezető elemzője. Ezek ráadásul olyan tartalékok, amelyekből egyre kevesebbet kapnak, Európából nem tudnak küldeni hadi eszközöket mert Európának sincs. Ukrán lőszergyártás nem létezik, az oroszok önmagukban háromszor annyi lőszert termelnek, mint a nyugat, ehhez jönnek még az iráni drónok és az észak-koreai lövedékek – fejtette ki. 

Lassan meg kellene értenie az ukrán vezetésnek, hogy az ilyen PR-akciók eltartanak néhány napig, addig ünnepli őket a nemzetközi sajtó, de aztán az lesz a vége, hogy hatalmas veszteségek árán kénytelenek visszavonulni – hangsúlyozta Dornfeld László. Hozzátette: az ukránok az elit alakulataikat és a kapott nyugati nehézfegyverzetet küldték be a támadásba, pont azokat, amelyekre szükség lenne, hogy a folyamatos orosz előrenyomulást meg tudják akasztani. 

Ez egy médiahekk, amely a hazai és az ukrán közvéleménynek is szól – vélte Pindroch Tamás, az Alapjogokért Központ vezető elemzője. Láthatóan az ukrán közvélemény, az ukrán társadalom kezd belefáradni a háborúba, és ez egy üzenet neki, hogy összefogással és nyugati fegyverekkel sikereket lehet elérni – vélte. Az Európai Unióban is így gondolkodnak, mert úgy vélik, hogy a nyugati fegyverek azok csodafegyverek, és ezek a háború állását befolyásolni tudják. Valójában nem tudják – hangsúlyozta a vezető elemző. 

Pindroch Tamás szerint az is benne lehet az ukrán kezdeményezésben, hogy a nyugati világ újra az ukrán frontra fókuszáljon. Az amerikaiak figyelmét ugyanis a közel-keleti konfliktus, Izrael köti le és ha választani kell az Egyesült Államoknak akár finanszírozás szempontjából is, akkor nem biztos, hogy az ukránokat fogják választani. Ukrajna meg akarja mutatni, hogy létezik és sikereket érhet el – érvelt az AK vezető elemzője. 

Az Igazság órájának fenti adását itt nézhetik, hallgathatják meg:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában