Triatlon

2024.07.31. 13:57

Kit érdekel a Szajna? Bicsáknál csak tizenöt triatlonista jobb a világon!

Sokat kellett várni arra, hogy ténylegesen úszhatóvá tegyék a Szajnát, de végül élvezhető, izgalmas triatlon versenyeket lehetett rendezni a 2024-es párizsi olimpián, ahol a PSN Zrt. tehetsége, Bicsák Bence is letehette névjegyét.

Móga Richárd

Fotó: Czeglédi Zsolt

Nagyon sokáig komoly fejtörést okozott a Szajna körüli mizéria, pláne úgy, hogy a szervezők az olimpia egyik jelképének és kulcsfontosságú örökségnek szánták az úszható folyót. Mindenesetre egy nap csúszással ugyan, de végül sikerült lebonyolítani a triatlon versenyeket, hiszen szerda hajnalban a víz vizsgálatának eredménye már megfelelt az egészségügyi és minőségi előírásoknak.

Kit érdekel a Szajna? Bicsáknál csak tizenöt triatlonista jobb a világon.
Kit érdekel a Szajna? Bicsáknál csak tizenöt triatlonista jobb a világon.
Fotó: Czeglédi Zsolt

A versenynap reggelén Kuttor-Bragmayer Zsanett bizonyíthatott, akinek a nevéhez fűződik a legjobb magyar női helyezés az ötkarikás játékokon: a Japán fővárosban tizenkettedik lett. Ezúttal a harminc esztendős magyar sportoló az első két versenyszámban az élmezőnnyel tartotta a lépést – kerékpározás alatt az élen haladt rövid ideig –, de a végén, a futás alatt visszaesett, és a huszonhatodik helyen végzett.

Nem sokkal később rajthoz állt a férfiak versenyében a világkupagyőztes és világbajnoki futamon bronzérmes Lehmann Csongor, valamint a tokiói nyári játékokon minden idők legjobb férfi ötkarikás magyar eredményét elérő pécsi kiválóság, Bicsák Bence.

A másfél kilométeres úszás végén, amit a III. Sándor híd mellett kellett teljesíteni, az olasz Alessio Crociani jött ki először a vízből, Bicsák a huszonkettedik, Lehmann pedig a harmincegyedik helyen állt, ráadásul utóbbi már bő egyperces lemaradásban. Aztán a negyven kilométeres kerékpározást a mezőny hét darab 5715 méteres kör formájában teljesítette, a Szajna mindkét partján, olykor macskaköves utakon tekerve, az Invalidusok hídját és a III. Sándor hidat használva. Az első kört követően az élen egy 19 fős élboly haladt, bő félperces lemaradásban, őket 13 triatlonista (köztük Bicsák és Lehmann) követte. A bolyok mérete nem változott, a különbség azonban igen, méghozzá csökkenő mértékben. Huszonnégy kilométernyi kerékpározás után aztán teljesen összeért a két csapat, így harmincketten haladtak tovább az élen. Bicsák Bencével és Lehmann Csongorral együtt összesen 32 triatlonista gyakorlatilag teljesen egyszerre kezdhette meg az utolsó számot.

Jöhetett a tíz kilométeres futás, ahol a tokiói ezüst- és bronzérmes, brit Alex Yee és az új-zélandi Hayden Wilde hatalmasat csatázott, drámai hajrá után pedig előbbi ünnepelhetett. A francia Leo Bergere lett a bronzérmes, míg Lehmann a tizenegyedik, Bicsák a tizenhatodik helyen zárt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!