Triatlon

2024.07.29. 11:16

Fejfájást okoz a Szajna, de a pécsi kiválóság, Bicsák Bence tettre készen

Az olimpia egyik jelképének és kulcsfontosságú örökségnek szánták az úszható Szajnát, a triatlonosoknak mégsem volt lehetőségük tesztelni a keddi megmérettetés előtt a vízminősége miatt. Mindenesetre a PSN Zrt. kiválósága, Bicsák Bence tettre kész, független attól, hogy az úszás a gyengébb száma.

Móga Richárd

Nincsenek könnyű helyzetben a 2024-es párizsi olimpia triatlon versenyeinek indulói, köztük a három magyar sportoló, Kuttor-Bragmayer Zsanett, Bicsák Bence és Lehmann Csongor, ugyanis a Szajna vízminősége miatt a vasárnapi, illetve a hétfői úszóedzés is elmaradt. Tény, hogy a múlt héten még kedvező hírek érkeztek, de a pénteki és szombati – az ünnepélyes megnyitót és az első hivatalos versenynap szabadtéri számainak lebonyolítását is megzavaró – eső jelentős mennyiségű szennyező anyagot mosott a folyóba.

Fejfájást okoz a Szajna.
Fejfájást okoz a Szajna.
Fotó: Owen Franken

Az úszható Szajnát egyébként a szervezők az olimpia egyik jelképének és kulcsfontosságú örökségnek szánták. Franciaország mintegy 1,4 milliárd dollárt fektetett be új infrastruktúrába, hogy csökkentse a folyóba ömlő szennyvíz mennyiségét, továbbá 1,4 millió eurót költöttek az előkészületek közben a tisztításra.

– Tekintettel az elkövetkező harminchat óra időjárás-előrejelzésére, a szervezőbizottság és a Nemzetközi Triatlon Szövetség biztos abban, hogy a vízminőség a határértékek alá fog süllyedni a versenyek keddi kezdete előtt – állt a szervezők hétfői közleményében.

Kedden a férfiak versenyében a világkupagyőztes és világbajnoki futamon bronzérmes Lehmann Csongor, valamint a tokiói nyári játékokon minden idők legjobb férfi ötkarikás magyar eredményét elérő Bicsák Bence lesz érdekelt. A PSN Zrt. kiválósága, Bicsák korábban úgy nyilatkozott, hogy akkor is próbára tenné magát, ha szennyezett lenne a víz, független attól, hogy neki az úszás a gyengébb száma.

Szerdára maradna a női megmérettetés, ahol Kuttor-Bragmayer Zsanett bizonyíthat, akinek a nevéhez fűződik a legjobb magyar női helyezés az ötkarikás játékokon: a Japán fővárosban tizenkettedik lett. A vegyes váltók pedig a tervek szerint majd augusztus 5-én csatáznak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!