Közélet

2015.06.04. 19:20

Pécsi régiségvásár: akciós oltárkép, milliós biedermeier

Címkék#Pécs

A nyári turistaszezon csalhatatlan jele, hogy gazdag kínálatával újra igazi kincsesbánya a pécsi régiségvásár.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

A szokásos havi nagyvásár előtt már csütörtök-péntek szombaton szép számmal gyülekeznek a kereskedők. A forgalmat is inkább ők generálják, de a gyűjtők is tudják, hogy igazán jó pénzen ilyenkor lehet hozzájutni egy-egy különlegességhez, régóta keresett hiányzó darabhoz.

Az árak persze nagyon változóak. Egy 1840-es évek körüli biedermeier szekrény már másfélmillióért is beszerezhető (az állapotától függően) ám egy 1880 körüli neobarokk szekrény mindössze 150-200 ezer forint, az ónémetért még kevesebbet is kérhetnek. Ugyanakkor a múltszázad-elős pohár szett avagy váza akár 15-20 ezer forintból is kijön, nem beszélve gyümölcstálakról, díszes karafról (üvegkancsó), rézkannáról.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] fotó: Löffler Péter
[/caption]

De van itt minden, ahogy a régiek mondták, „még rozsdás rosseb is”. Négy és fél méter magas oltárkép jutányos áron, javításra szoruló hajóbőrönd háromezer-ötszázért. A manapság oly'' divatos – díszítőelemként beltérben is szívesen használt – avittas spaletta párja már háromezerért vihető, egy méretes malomkőért pedig húszezret kértek egy dobozos furgon platójáról.

– Az a helyzet, hogy leginkább a kereslet határozza meg a forgalmat. Pár éve a porcelánt úgy vitték, mint a cukrot, most meg itt csomagolom ki meg be vásárról vásárra. Nem megy a kommersz nipp sem, de a szecessziós Zsolnay iránt se nagy az érdeklődés. Ami viszont nagyon megy, az a falusi házak, pincék felszámolásából származó egyszerű, rusztikus holmik – mondta egy árus.

Amikor az áru eredetéről esett szó, így tájékoztatott:

– A kereskedők egymástól is sokat vásárolnak, sokszor pár ezerért vett árut néhány sorral odébb már tízezrekért kínálnak. És van, hogy el is megy. Én sokat járok ki komplett hagyatékokért, ami szintén érdekes képet mutat. Vannak, akik bármi áron szabadulnának a régi holmiktól, mások meg azt gondolják, hogy az igazi kincseknek vélt családi örökség eladásából fognak meggazdagodni. Utóbbiak sajnos sokszor csalódnak.

Egy fiatalember jókedvűen csapott a szomszéd placcon áruló markába: húszezerért vett egy vurstli körhintájából származó kis rézcsónakot, meg egy klasszikus fehér-piros mentőövet. A mellettük fekvő lovas szekér kocsiderékja és egy halom öreg könyv még vevőre várt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!