Közélet

2013.01.18. 11:53

Lebomló értágító: forradalmi szívgyógyítás Pécsett

Címkék#Pécs

Közép-Európában a szívgyógyászatban az elsők között alkalmazták pécsi orvosok a szervezetben lebomló értágító eszközt - ami ma még nagyon drága.

Hajdu Zsolt (Dunántúli Napló)

Forradalmi újdonság a szívgyógyászatban a biológiailag lebomló értágító eszköz, amelyet Közép-Európában az elsők között alkalmaztak a PTE szívgyógyászati klinikáján. Mint dr. Horváth Iván egyetemi docens elmondta, a katéterrel kitágított, koszorúeret nyitva tartó, eddig is alkalmazott fémhálóból készült hengernek – stentnek – ez a legújabb változata, amely tejsav-polimerekből készül, és az érből évek alatt fokozatosan felszívódik.

A pécsi klinikán két műtétet végzett eddig Horváth Iván és Kónyi Attila, amelyek során felszívódó stentet alkalmaztak a páciensek kezelésénél. Az eszköz költségeit a Szívkatéter Fejlődéséért Alapítvány támogatta, a beavatkozást pedig az egészségbiztosító fizette. A legújabb értágító eszköz egymillió forint, alkalmazását egyelőre nem támogatja az egészségbiztosító.

Ma az egész világon a koszorúér-betegség a leggyakoribb halálok, ennek kezelése, ellátása az utolsó évtizedekben rendkívüli módon fejlődött.

A súlyos koszorúér-szűkületre utaló tünetek esetén szívkatéteres vizsgálatot végeznek, amely kimutatja a szűkült érszakaszokat. Ezeket a bevezetett katéter végén lévő ballonnal kitágítják, és a visszaszűkülés megakadályozására fémhálóból font hengert helyeznek be.

– A beavatkozás célja, hogy ne omoljon össze az ér, illetve ne alakuljon ki fokozott sebgyógyulás, amely esetleg ismét leszűkítheti az eret. A hálóra, mint kitámasztó eszközre, egy hónapig van szükség, azonban ennyi idő alatt úgy beépül az érfalba, hogy azt onnan már nem lehet kihúzni. Éppen ezért jelent óriási előrelépést az új stent, mert az alkalmazott polimer természetes módon lebomlik, a normál anyagcserén belül felszívódik, így kisebb a szövődmények kialakulásának lehetősége.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A pécsi szívklinika mindig is az élvonalba tartozott, a Dél-Dunántúl sok betegét kezelték már ott
[/caption]

A sebészeknek is jobb

Dr. Szabados Sándor, a regionális feladatokat is ellátó szívgyógyászati klinika vezetője is jelentős előrelépésnek tartja a felszívódó értágító eszközt, amely két év elteltével szinte kimutathatatlan a szervezetben. A véráramlás zavartalan marad, az erek tágulékonysága helyreáll, nincs véralvadás, és nem fejlődnek ki zsírpárnák sem az érfalon, illetve az esetek egy részében a gyógyszeres kezelés is elhagyható.

Ennek pedig akkor van óriási jelentősége, ha az adott betegnél évekkel később mégis szívműtétre kerül sor, mert az érintett érszakaszt gyakorlatilag ugyanúgy kezelhetik, mintha nem történt volna korábban beavatkozás.

Ezzel szemben a bennmaradó fémháló bizony nagymértékben megnehezíti a szívsebészek munkáját, illetve bizonyos mértékig a lehetőségeket is behatárolja.

Ma még a fémháló vezet

Az elmúlt évtizedek során jelentős fejlődésen mentek át az értágítók, elsőként alkalmazták a felfújható ballont, illetve az ér megtámasztására a fémhálót, ez ma a legolcsóbb és legtöbbet használt eszköz, ára 50–60 ezer forint. Alig tíz évvel ezelőtt jelentek meg a gyógyszerbevonatú stentek, amelyek jelentősen csökkentik a szövődmények kialakulásának lehetőségét, ezek ára 170–250 ezer forint, ezeket egy meghatározott keretösszegig támogatja az egészségbiztosító. Ezeknek az ára a megjelenést követően szintén elérte az egymillió forintot, azonban minél jobban elterjedt, és egyre nagyobb számban alkalmazták a klinikákon, úgy folyamatosan csökkent.

A felszívódó stentek esetében is ez várható, minél többet használnak fel a kórházak, annál inkább csökken majd az áruk.

Első lépések

A szív- és érrendszeri betegségeken belül is a koszorúér-betegség tölti be a vezető szerepet. A pécsi klinikán évente 1600 értágításos beavatkozást végeznek el, általában a csuklón ejtett néhány milliméteres tűszúráson keresztül, ezek közül nem egy esetben több stentet is alkalmaznak, hogy megakadályozzák a betegeknél a komolyabb problémát.

Dr. Horváth Iván elmondta, ma is a fémhálót alkalmazzák a beavatkozások kétharmadában, mert ezeket minden esetben támogatja az egészségbiztosító. A gyógyszeres bevonatú stentek esetfinanszírozott alapon működnek, a klinika éves szinten kétszázmillió forintos keretből gazdálkodhat.

A felszívódó stentek OEP-finanszírozásával kapcsolatban már megtörténtek az első lépések, azonban tudni kell, hogy ez a folyamat éveket is igénybe vehet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!