2006.03.02. 10:00
Féláron kínálják a finomságokat
Baranya | Féláron ehetnek nagykanállal azok a vendégek, akik a Magyar Turizmus Zrt. Nagy Ízutazás országos akciójához, a „Torkos csütörtök”-höz csatlakozó vendéglőkbe térnek be. A mostani akció az étterembe járás és a gasztronómia iránti kedvteremtést szolgálja.
Országszerte közel 500 partner étterem csatlakozott a „Torkos Csütörtök”-höz, ezekben az éttermekben csütörtökön mindent féláron vehet igénybe a vendég, beleértve az étkezés melletti italfogyasztást is.
Az egész országból a dél-dunántúli régióban voltak a legaktívabbak az éttermek, 62-en csatlakoztak ehhez a programhoz. A mintegy 40 baranyai résztvevő listája a február 25-i Dunántúli Napló 14. oldalán volt olvasható. A cél, hogy a magyar lakossággal újra megkedveltessék az étterembe járást, újra felkeltsék érdeklődését, igényét a gasztronómiai kultúra iránt.
A csatlakozó éttermek zömében tegnap már nem fogadtak új helyfoglalásokat. A tapasztalatok szerint a személyes megrendelések között a szokásosnál magasabb volt a nyugdíjasok aránya, megszaporodott a születésnapi asztalfoglalások száma is. Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Iparszövetségének elnöke, gyakorló vendéglős érdeklődésünkre elmondta, hogy a félárú kedvezmény gyakorlatilag annyit jelent, hogy az éttermek önköltségi áron tálalják a mai fogyasztást.
A böjti készülődés hagyománya
A hagyomány szerint torkos csütörtökön – annak ellenére, hogy a húsvéti 40 napos böjt kezdetét jelentő hamvazószerdát követően ünnepeljük – ismét szabad volt húst fogyasztani, sőt bizonyos területen a csütörtöki torkoskodás „kötelező” volt, már csak a farsangi maradékok elfogyasztása céljából is.