Közélet

2010.04.27. 20:00

Zsolnay: befektetőre várva

Újra befektetőt keres a város a Zsolnay Porcelánmanufaktúrához. A részvények mellett legalább félmilliárdot be is kellene ruháznia a leendő kisebbségi tulajdonosnak.

Nyaka Szabolcs

Csütörtöki ülésén dönthet a közgyűlés arról a pályázati kiírásról, amely a Zsolnay Porcelánmanufaktúra törzsrészvényeinek 49 százalékát, illetve két szavazatelsőbbségi részvényt kínál a piaci szereplőknek. Vagyis az önkormányzat újra befektetőt keres a Zsolnay-gyárba – immár nem először. A gazdasági bizottság kedden egyhangú szavazással elfogadta az előterjesztést, s valószínűleg zöld lesz a jelzés a közgyűlésben is.

Abban ugyanis a bizottsági ülésen is egyetértés mutatkozott, hogy mindenképp szükség van külső tőke bevonására – bár jelenleg különböző költségcsökkentő intézkedések révén a társaság helyzete stabilizálódott, a csökkenő bevételek ellenére is. Közép- és hosszú távon viszont további forrásokra van szükség, s ezeket az önkormányzati tulajdonos bizonyosan nem tudná biztosítani.

A befektetőnek ugyanakkor állnia kell, már persze ha jelentkezik és nyer is a pályázaton. A kiírás szerint ugyanis a részvények ellenszolgáltatását, értékét az ajánlattevőnek kell meghatározni, van azonban egy konkrét feltétel: legalább 500 millió forint összegű tőkejuttatásra is kötelezettséget kell vállalni. A beérkező pályázatok értékelésénél ugyanakkor figyelembe veszik azt is, hogy milyen piacbővítési elképzelései vannak a befektetőnek, emellett kötelezettséget kell vállalnia valamennyi tradicionális Zsolnay-termékcsoport gyártására és forgalmazására.

A Zsolnay-porcelángyár részvényei egyébként még Toller László polgármestersége idején kerültek Pécs városának tulajdonába az államtól. A részvénycsomag, s így a gyár térítésmentesen került az önkormányzat birtokába, ám az üzemnek mintegy 1,5 milliárd forint kötelezettsége volt. Az önkormányzat két részletben összesen 1,21 milliárd forintot ruházott be a társaságba, legutóbb tavaly januárban. Az EKF-program keretében a gyár régi területén alakítják ki a Zsolnay Kulturális Negyedet, ezért az önkormányzat 860 milliót fizetett a gyárnak. A termelés kevesebb mint 15 ezer négyzetméteres területre húzódott vissza, ezt a részt a kulturális fővárosi átalakítás nem érinti.

Matyi Dezső cége kontra titokzatos máltai társaság

Tavaly kora tavasszal, még a polgármester-választás előtt keltett visszhangot a Zsolnay-gyárra kiírt pályázat. Akkor is a 49 százalékot, illetve a menedzsmentjogokat kínálták (ennél többet az állammal kötött, 2006-os szerződés alapján nem is lehet). Nagy meglepetést keltett, hogy két társaság is jelentkezett. Az egyik jól ismert, hiszen Matyi Dezső helyi nagyvállalkozó cége, a Pécsi Direkt Kft. adott be ajánlatot. A másik befektetőről, a máltai Teclima Kft.-ről viszont senki nem hallott. Az akkori ellenzék, a jelenlegi városvezető koalíció egyik kifogása éppen az volt, hogy a máltaiak valós kilétéről nem kaptak információt. Végül a kérdés megoldódott: előbb Matyi Dezső cége jelezte, eláll az üzlettől, majd a máltai cég közölte a visszalépést. Varga Péter, a Pécs Holding akkori vezérigazgatója azt mondta, egy új pályázat eredményére 2009 őszéig kellene várni, addig pedig a gyár segítség nélkül csődbe mehet. Ez azonban nem történt meg, 2010 elején a lejárt hiteleket az önkormányzat és a Pécs Holding kötelezettségvállalásaival meghosszabbították.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!