Közélet

2010.03.10. 11:33

Sokakat meglepett a márciusi hó

Címkék#Pécs

A megyében sehol nem okozott rendkívüli fennakadást a havazás. Súlyos baleset nem történt, bár Siklósnál egy hókotró az árokba borult.

Kaszás Endre, K.E.I., bama.hu (forrás: idokep.hu)

Hiába sózták és kotorták a megyeszékhely útjait szerdán, estére, éjszakára – különösen a hegyoldalba vezető utakon – több helyen is torlódás alakult ki az úttest síkossága miatt. A kialakult helyzetben a személyautók kerülgették elakadó társaikat, a hegyre tartó helyi buszok több vonalon nem tudtak végigmenni.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A bosszúság volt nagyobb
[/caption]

Csütörtökre normalizálódott a helyzet, ami nem csak a helyi tömegközlekedés helyreállítását jelentette, hanem azt is, hogy valamennyi főbb út és utca járhatóvá vált. Hasonló volt a helyzet a megyében is. Csütörtökön reggel még néhány Volán-járat késését jelezték, délre azonban már menetrend szerint közlekedtek az autóbuszok, amelyek vezetői azt jelezték, hogy minden település megközelíthető.

Némi meglepetésre a mentősök ügyeletén átlagos forgalomról számoltak be. Az autók minden célpontra eljutottak, és csak kis számban fordultak elő az ilyenkor szokásos töréses balesetek. Szerda estétől csütörtök délutánig fél tucat, kamion- és teherautó-balesetet jelentettek a tűzoltóknak a megye útjairól, jellemzően Szederkény, Lovászhetény és Kozármisleny térségéből. A nehéz járművek keresztbe álltak, vagy árokba csúsztak. csak csörlőzve lehetett kiszabadítani őket szorult helyzetükből. Mohácson a gimnázium tetőszerkezetén összegyűlt nagy hótömeg eltávolítása adott munkát a tűzoltóknak.

Ritka, de nem rendkívüli a márciusi havazás

Mika János éghajlatkutató elmondta, hogy az elmúlt évekre visszatekintve a márciusi havazás ritka jelenség ugyan, azonban nem számít kirívó eseménynek. Ebben az évszakban a nagyfokú változékonyság jellemző az éghajlati körülményekre, így könnyen előfordulhat, hogy egy-egy ciklonból vagy csapadékzónából a hőmérséklet függvényében éppen hó formájában hullik le a csapadék.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Árokban egy hókotró (fotó: M. Szilvi)
[/caption]

A jelenlegi számítások alapján az elkövetkezendő 1,5–2 hétben a 30 éves átlagtól alacsonyabb hőmérsékletekre, hidegebb időre készülhetünk, egy időre újra elővehetjük a vastagabb ruhákat.

Nem bántotta a hideg a szőlőt, a vetéseket

Az első riadalom után megnyugodhatnak a megye agrárgazdálkodói is, hiszen sem a hó, sem pedig a hideg nem okozott maradandó károkat a növényi kultúrákban. A már megmetszett szőlőkön és a gyümölcsfákon még nem indult be olyan mértékben a vegetáció, hogy a kifakadt rügyekben kárt okozzon a fagy, remélhetőleg ez később is elkerüli az ültetvényeket a térségben. Az őszi vetésű szántóföldi növényeknek pedig kifejezetten jót tehet a hótakaró, ami nem csak védettséget biztosít a lassan növekedésnek induló búza, árpa vagy repcetövek számára, hanem a rövidesen várható olvadáskor vízutánpótlást is jelent a termőföldnek.

A nap eseményei, időrendben:

15.02 - A Pécsi Közlekedési Zrt. tájékoztatja Tisztelt Utasait, hogy autóbuszai menetrend szerint járnak, kivéve a 35-ös járatot, mely Dömörkapuig közlekedik.

11.50 - Komló és Pécs között vizes az út, Komló és Mánfa között olvad, folyamatos a közlekedés, ám egy-két kisebb baleset még ma is történt. Egyik olvasónk arról tájékoztatott, hogy Vokány és Siklós között a hegyről leérve Nagytótfalunál az árokba borult egy hókotró.

10.00 - Az időjárási viszonyok miatt kialakult forgalmi helyzet 2010. március 11-én (10.00 órai állapot szerint)

A Pécsi Közlekedési Zrt. tájékoztatatta hírportálunkat arról, hogy a buszok menetrend szerint közlekednek, kivéve az alábbi vonalakat:

- 35-ös Dömörkapuig,
- 22-es járat a Deindoli fordulóig közlekedik.
A 80-as jelzésű járat egyelőre nem közlekedik.

Olvasóink beszámolói szerint a pécsi utcákat sok helyen nem takarították (vagy nem megfelelően takarították) a reggeli órákig, ezért sok volt a nehezen járható szakasz.

07.30 - Egész éjszaka esett a hó, ennek köszönhetően Baranya nagy részén 10-15 cm vastagságú hótakaró alakult ki. Az 57-es főúton Szederkénynél elakadt kamion nehezíti a közlekedést. Ott csak egy sáv járható.

A megyében a főutak és a mellékutak nagyobb részben havasak, helyenként hókásásak, egyes szakaszokon a Mecsekben nagyon nehéz közlekedni. Nincs elzárt település a megyében. Pécsett a főbb útvonalak lassan járhatóak, egyes szakszokon nincsenek lekotorva a hó.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Elakadt egy 27-es a Ledinán
[/caption]

A tömegközlekedés is nehézkes, egy 27-es busz 7.25 perckor elakadt a Ledinán, útját csak negyed óra múlva tudta folytatni. Térségünkben még mindig narancssárga riasztás van érvényben a havazás miatt.

Küldjön képet a Bamára, amennyiben van fotója elakadt buszokról, autókról, méteres hóról!

Szerda, 22.06 - A 6-os úton a Pécs és a Pécsvárad közötti kapaszkodósávban, valamint az 57-es úton a kozármislenyi emelkedőnél vesztegelnek kamionok - közölte a Magyar Közút regionális ügyeletese. A megyében bárhol előfordulhat hófúvás. A baranyai megyeszékhely tömegközlekedésében is komoly fennakadásokat okoztak a lefagyott utak; a keresztben álló, valamint az útszélén veszteglő buszokat az autósok is nehezen kerülgették.

A rendőrség tájékoztatása szerint sok volt a koccanásos baleset szerda délután Baranyában. A 6-os főúton Pécstől nem messze, a Cserkúti Csárda közelében egy személyautó megpördült és a jármű hátulja nekicsapódott egy tartálykocsi elejének; a balesetben ketten súlyosan megsérültek. Nem sokkal 22.00 óra után a Nagykanizsa-Kaposvár-Pécs vonalon a legintenzívebb a havazás.

20.00 - Szerda hajnalban intenzív havazás kezdődött a megyében, amely egész nap kitartott és egyre nagyobb problémát okozott a forgalomban. A félig elolvadó, félig megmaradó hó különösen síkossá tette az utakat, emiatt a Mecsekben számos baleset történt.

A pécsi, Pécs környéki tömegközlekedésben koraeste állt be a káosz, a buszok feltorlódtak, a városban kilométeres sorok húzódtak. Harkány és Túrony irányába balesetek nehezítették a közlekedést, a szerkesztőségbe betelefonálók szerint a taxikra fél órát kellett várni, a buszmegállókban pedig több száz fős tömeg gyűlt össze a késő, kieső járatok miatt.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A márciusi hó komoly gondot okozott
[/caption]

Bár a tájékoztatás szerint a közútkezelő és a települések helyi gépei folyamatosan járták az utakat, a sószóró autók nem jutottak el mindenhova időben, így a gépkocsik csak lépésben tudtak haladni, több esetben pedig keresztbe is álltak az utakon.
A havazás miatt egész nap narancssárga riasztás volt érvényben, a dél-dunántúli régióban a megerősödő szél emellett hófúvást is okozott, amely tovább nehezítheti a közlekedést.

Az elkövetkező napokban hasonló időjárásra kell számítani, az előrejelzések szerint ugyanis folytatódik a megszokottnál hidegebb idő. Számottevő javulás, és az évszaknak megfelelő hőmérsékletek csak a nemzeti ünnep után, jövő hét közepétől várható a meteorológusok szerint.
Az autósoknak azt ajánlják, hogy a Dunántúlon, főként a mellékutakon csak az induljon útnak, akinek van téli vezetési rutinja, és a téli gumi használatáról se feledkezzen meg senki.

15:00 - Ismét havazik Baranyában, több baleset is történt

Pécsett és környékén reggel óta havazik. Az utakon délelőtt még nem maradt meg a hó, így a közlekedésben sem okozott gondot. Délután azonban egyre több baleset történt. A 66-os úton Komló felé a Mecsek-pihenő után egy autó a szakadékba zuhant, a rendőrök jelenleg is helyszínelnek. Ettől nem messze, ugyanezen a szakaszon egy autó csúszott az árokba.

Továbbra is narancssárga riasztás van érvényben a hó miatt. A mostani előrejelzések szerint akár 20 cm friss hó is hullhat holnap reggelig.

Nyugaton, délnyugaton szerdán éjfélig 10-15 cm-t meghaladó friss hóréteg kialakulása sem kizárt, a Dél-Dunántúlon a megerősödő szél hófúvást is okozhat ezzel nehezítve a közlekedést.

A csapadéksáv fokozatosan észak-északkelet felé helyeződik át, éjfélig várhatóan a Győr-Szeged vonalat fogja elérni, az éjszakai órákban már a fővárosban is havazhat. Reggelre már országszerte borongós, csapadékos időre ébredhetünk. Nem mindenütt lesz viszont havazás, a mediterrán ciklon ún. előoldalán az éjszaka főként keleten, majd csütörtökön napközben délkeleten átmenetileg havas eső is hullhat. A legtöbb és egyben megmaradó hó a Nyugat-Dunántúlon várható, ott igazi téli időre van kilátás, többfelé 10-15 cm-t meghaladó hóréteggel, ám a 2 nap alatt másutt is jelentősebb mennyiség hullhat.

Péntekre várhatóan eltávolodik tőlünk a mediterrán ciklon így ekkor már csak szórványosan – főleg az északi és keleti megyékben - kell havazásra számítani, ugyanakkor a ciklon hátoldalán ismét hidegebb levegő érkezik hozzánk, így a hétvégén a telet idéző hőmérsékletek tovább folytatódnak, éjszakánként gyenge fagyra készülhetünk hózáporokkal.

Eleinte melegfronti, majd kettős fronthatásra készülhetünk, az érzékenyek fejfájásra, szédülésre, vérnyomás-ingadozásra, görcsös fájdalmakra panaszkodhatnak. A szeles idő egyeseknél szintén fejfájást okozhat.

Folytatódik tehát a megszokottnál hidegebb időjárás, számottevő javulásra és az évszaknak megfelelő hőmérsékletekre csak nemzeti ünnepünk után, jövő hét közepétől számíthatunk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!