Közélet

2011.06.04. 09:16

Leszakadt az ég Pécsen

Címkék#Pécs

A kocsik tengelyéig ért a víz a szombati felhőszakadás után Pécs több pontján is. Fél óra alatt 30 mm esett, néhol jéggel kísérve. Baranya több településére is ki kellett vonulnia tűzoltóknak.

ZsJ (bama.hu), SG (DN)

---------------------------------------------------------------------------
Nézze meg a pécsi, baranyai viharokkal, jégesőkkel, árvízekkel kapcsolatos, folyamatosan frissülő cikkgyűjteményünket is!
---------------------------------------------------------------------------

Hatalmas felhőszakadás volt szombaton Pécsett. A nap folyamán többször változtatta meg a viharelőrejelzést a OMSZ, citromsárga és narancssárga között változott a riasztás a Dél-Dunántúl területére. A heves vihar délután háromnegyed négy körül érte el a várost. Villámlás, viharos szél, néhol jégeső is volt. A közel fél óráig tartó felhőszakadásban 30 milliméter csapadék hullott le.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] EKF után a felújított Felsővámház utcában továbbra sincs megoldva a vízelvezetés (Fotó: Klein János)
[/caption]

Elárasztott utcák, sár és törmelék

A tettyei építkezés környékéről rengeteg törmeléket mosott ki a lezúduló víz, ami dugulást okozott az Ágoston téri vízelvezető csatornákban. Az úton egy ideig tengelyig állt a víz, és órákba tellett, amíg a hordalékot a Vincze utca aljából és az útról letakarították.

A vasútállomásnál, a Mártírok útján helyenként félméteresre emelkedett a víz szintje, szintén a vízelvezetők dugulása miatt.

A felhőszakadás Baranya több területén is nagyobb mennyiségű csapadékot, helyenként kisebb jeget is hozott. A katasztrófavédelem ügyeletének tájékoztatása szerint a viharban kisebb faágak törtek le, a tűzoltók több helyre vonultak vizet szivattyúzni pincékből, garázsokból, de számottevő kárról nem érkezett bejelentés.

----------------------------------------------------------------------------
Küldjön képet, információt!
A bama.hu szerkesztősége várja az olvasók jelzéseit a heves esőzésről: ha különlegeset lát-hall, ne habozzon, írja meg nekünk! Használja
hírküldő oldalunkat!
----------------------------------------------------------------------------

Tavalyi legek

Az évi átlagos csapadékmennyiség 500–1000 milliméter, az Alföldön 500–600 milliméter, a hegyvidéken 800–1000 milliméter. Tavaly Baranyában rekordmennyiségű eső hullott május végén, június elején. Magyaregregyen 313 milliméter csapadékot mértek, a megáradt baranyai patakok ellen több mint 140 ezer homokzsákkal védekeztek.

A viharos nap eseményeit megelőző riasztásokról is beszámoltunk:

Intenzív zápor, zivatar, jégeső is várható

Módosította az előrejelzését az OMSZ. Szombat reggel még narancssárga riasztást adott ki a Dunántúlra az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ); amit később citromsárgára mérsékelt.

Szombaton a délutáni és az esti órákban bárhol kialakulhat zivatar. Nagyobb számban a Dunántúlon és a középső országrészben fordulnak elő. A zivatarokhoz felhőszakadás (rövid idő alatt 20-40 mm csapadék), jégeső (1-2 cm-es jégméret) és viharos (60-80 km/h) széllökés társulhat.

Vasárnap is a maihoz hasonló kísérőjelenségekkel alakulhatnak ki zivatarok. Nagyobb számban nyugaton és északkeleten valószínűek.

A jövő hét első napjaiban marad a meleg, ám változékony, többfelé záporokkal, zivatarokkal tarkított időjárás. A délies szelet többfelé kísérik élénk, főleg a Kisalföldön és zivatarok környezetében erős széllökések.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!