Közélet

2015.11.06. 18:20

Kísérőnek nincs helye a beteg mellett

Címkék#Pécs

Többek között a nagy betegforgalom, és az ellátásra várakozók személyiségi jogai miatt nem tudják biztosítani egyelőre az új sürgősségin, hogy az ellátásra szorulók hozzátartozóikkal együtt, egy helyiségben várakozhassanak – a betegek és kísérőik megértését, együttműködését kérik.

Wald Kata

Mint arról beszámoltunk, nem várakozhatnak együtt a betegekkel az őket kísérő hozzátartozók a Janus Pannonius Klinikai Tömb (400 ágyas klinika) megújult sürgősségi osztályán, ezt többen kifogásolják.  A panaszosok elfogadhatatlannak tartják, hogy a sokszor igen nagy fájdalmakkal küszködő, vagy idős, testi-lelki támogatásra szoruló szeretteiktől elválasztják őket. Elvéve ezáltal a lehetőségét annak, hogy biztatgassák, bátorítsák a betegeket a gyakran órákig tartó várakozás ideje alatt. A panaszok alapján úgy tűnik, sokan vannak, akik ezt a helyzetet igen nehezen élik meg, legyen akár beteg, akár hozzátartozó az illető. Volt példa arra is, hogy a 93 éves nevelőanyját a sürgősségire kísérő férfi a biztonsági személyzettel keveredett összetűzésbe, amiért nem engedték be a beteg mellé a váróba – pedig csak szerette volna megitatni. 

A Sürgősségi Betegellátó Osztály vezetésének tájékoztatása szerint éves szinten 90-100 ezer esetben segítenek a hozzájuk érkezőkön. A nagy betegforgalom, az épület adottságai, valamint a várakozó és ellátás alatt álló betegek személyiségi jogai miatt sajnos jelenleg nincs módjuk a hozzátartozók számára lehetőséget biztosítani a betegvizsgálati térben való várakozásra. Ugyanakkor a klinika vezetése mindent megtesz annak érdekében, hogy ez a helyzet változzon a jövőben.
Addig a hozzátartozók számára egy külön váró áll rendelkezésre, tájékoztatásukról az ellátást végző orvos gondoskodik. Ha a hozzátartozó nem tud ott maradni, arra is van lehetőség, hogy a recepción megadja az elérhetőségét, és amint érdemi információval tudnak szolgálni, a megadott elérhetőségen tájékoztatást adnak a beteg állapotáról, további sorsáról (osztályos felvétel, szerencsésebb esetben hazabocsátás, stb.) - Közös érdekünk, hogy a sürgősségi osztály a rendeltetésének megfelelően, magas hatásfokon tudja ellátni feladatát, ezért kérjük a kedves betegeink és hozzátartozóik együttműködését, megértését! – emelte ki kérdéseinkre válaszul adott tájékoztatójában az osztály vezetése.

Több órás várakozás

Sok esetben rengeteget kell várni a sürgősségin az ellátásra. A panaszosok szerint ez a tempó elfogadhatatlan, pláne úgy, hogy beteg embereket várakoztatnak ennyi ideig. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy a Sürgősségi Betegellátó Osztály (SBO) rendeltetése a kritikus súlyosságú, rövid időn belül maradandó károsodáshoz, avagy életveszélyhez vezető esetek diagnosztizálása és kezelése a lehető leggyorsabb, leghatékonyabb és legmodernebb elvek és módszerek segítségével.

Mindez azt is jelenti, hogy az osztályra érkező betegek esetében az ott dolgozó szakemberek első feladata az ellátás sürgősségének megállapítása - a leggyorsabban kezelésre szorulók elsőbbséget élveznek. Ennek megfelelően a várakozók esetenként hátrább kerülhetnek a kezelési sorban, ez pedig a kevésbé sürgős esetekben akár több órás várakozást is jelenthet. Az osztály vezetősége mindezért a betegek megértését kéri. A Sürgősségi Betegellátó Osztály azon dolgozik a nap 24 órájában, hogy mindenkit a szaktudásukhoz mérten, a lehető legjobb módon lássanak el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!