Közélet

2010.06.03. 08:59

Gilvánfán kritikus a helyzet

Címkék#szederkény

Bár az eső elállt, most a Pécsi víz is támad. megyében jelenleg legintenzívebb védekezés Gilvánfa és Bogádmindszent településeken történik.

bama.hu

19:59 - Ötös fokozatú készültség, újabb kitelepítések

A megyében továbbra is Gilvánfán kritikus a helyzet, ötös fokozatú készültséget rendeltek el a településen. Amennyiben a Pécsi és a Fekete víz áttör a 9000 homokzsákból épült gáton, a faluban húsz házat teljesen elönthet az árvíz, a közeli Páprádon pedig a község 75 százalékát, mintegy 250 főt fenyeget a veszély. Drávacsepelyen egy életveszélyessé vált vályogházból négy főt, Pécsett egy Bánomi úti családi házából három főt telepítettek ki.

18:30 - Árvíz Gilvánfán

Csónakokkal vitték a homokzsákokat a gáthoz.

15:12 - A PTE hallgatói segítenek az árvíz elleni védekezésben

Önkéntes szolgálatot szervez a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzata (PTE EHÖK), hogy részt vállaljon a kritikus mértéki árvíz elleni védekezésben. Az árvíz által fenyegetett önkormányzatok vezetői örömmel fogadták a hallgatók felajánlását.

A Pécsi Tudományegyetem hallgatói is kiveszik a következő napok során részüket az árvíz elleni védekezésben Baranya megyében, ahol bár az időjárás lassan javul, még csak most várható a dunai árhullám levonulása.

A PTE EHÖK elnöke, Herendi Ferenc a Mohácsi Polgári Védelmi Kirendeltség vezetőjével történő egyeztetés után vette fel a kapcsolatot a legnehezebb helyzetben lévő települések vezetőivel, ahol örömmel fogadták az egyetemisták segítségét, és megegyeztek abban, hogy szükség esetén a hallgatók is a gátakra vonulnak.

Az önkéntes munkában részt venni kívánó egyetemisták az egyes karok hallgatói önkormányzatain jelentkezhetnek.

15:00 - Kritikus a helyzet az országos közúthálózaton

Közel 80 útszakaszon van jelenleg is érvényben teljes útzár az országos közúthálózaton. A helyzet az észak-magyarországi, valamint a dél- és nyugat-dunántúli területeken a legkritikusabb. A közútkezelő arra kéri az autósokat, hogy indulás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útállapotokról, és fokozott óvatossággal közlekedjenek a teljes országos közúthálózaton.

A legtöbb útlezárás továbbra is az észak-magyarországi és a dunántúli úthálózaton van érvényben. Borsod-Abaúj-Zemplén megye mellett több helyen is teljes útlezárást vezetett be a cég többek között Baranya, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Fejér és Komárom-Esztergom megyében. Jelenleg személygépjárművel nem közelíthető meg Sajóvelezd, Tornaszentandrás, Tornabarakony és Tarrós.

Lezárások Baranyában

6-os főút 171 km Mecseknádasd partoldal leszakadt -  bal oldali külső sáv zárva
5608-as jelű út 7+341 km-9+200 km Szellő belterület - teljes lezárás
5801 jelű út, 0+44-1+500 km, Pécs-Pellérd - teljes lezárás
5807-es jelű út 4+190 - 5+780 km, Szentdénes-Sumony - teljes lezárás
6544 jelű út, 8+076-9+00 km, Hosszúhetény-Hird - teljes lezárás

14:12 - 850 centi felett tetőzhet a Duna Mohácsnál

Az elmúlt négy nap alatt, ezen belül is különösen az elmúlt 24 órában a Duna külföldön található vízgyűjtő területein igen jelentős mennyiségű, a teljes időszak alatt területi átlagban 47-89 mm csapadék hullott. A legfrissebb csapadék-előrejelzések szerint a holnap reggelig tartó időszak második felében még további számottevő mennyiségű eső valószínűsíthető, majd gyakorlatilag megszűnik a csapadék.

A jelenlegi ismeretek alapján a lehullott csapadék hatására kialakuló árhullám a Duna magyarországi alsó szakaszán Mohács térségében meghaladja a másodfokú készültségi szintet (850 cm). Az I. fokú készültséget Mohács térségében várhatóan szombaton fogja elrendelni a Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság, folyamatos figyelőszolgálatot működtet. A II. fokú készültség az előrejelzések alapján jövő hét közepére várható.

13:54 - Pécsi víz is támad

Gilvánfa, Bogádmindszent, Páprád térségében a Pécsi víz okozta elöntések ellen védekeznek. A Fekete víz tetőzése jelenleg Csányoszró térségénél tart.
A megyében jelenleg legintenzívebb védekezés Gilvánfa és Bogádmindszent településeken történik.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Borjád (Fotó: Farkas Mirella)
[/caption]

CSÜTÖRTÖK

20:26 - Huszonöt méteres kráter alakult ki a faluban

Csarnótán egy kút beszakadt és körülbelül 25 méteres kráter keletkezett a helyén.
Ózdfaluban a hirtelen jött áradás miatt markoló segítségével át lett vágva a település egyik útja, hogy a víz ne a házak felé folyjon. A földekről a falu felé zúduló nagy mennyiségű víz útjába gátat emeltek.
Villánykövesd és Palkonya között egy 8 méteres fa a sínekre dőlt, a vasúti közlekedést akadályozta. A tűzoltók vonattal közelítették meg a helyszínt, a fát motoros láncfűrésszel távolították el.
(Forrás: Siklósi tűzoltóság)

19:55 - Borjádnál tetőzik a Karasica

Rakják a homokzsákokat Borjádnál - írja Monyoródi Levente olvasónk. Szerda este szintén tetőzhet a Karasica a község határában.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Borjád (Fotó: Monyoródi Levente)
[/caption]

17:55 - Újabb házakat fenyeget veszély a felázott talaj miatt Komlón

Korábban a Berek utcában dőlt le a partfal, bedöntve egy családi ház falát, most pedig Újtelepen okoz gondot a meglazult föld. Az egykor bányászoknak épített házsorok ugyanis domboldalon állnak, és a legalsó sor alatt már több helyen kettényílt, leomlott a partfal. A talajmechanikusok még vizsgálják a helyszínt, egyelőre nem tudni, várható-e további omlás. Átmenetileg elkerítették az érintett részeket, és óránként mérik, tovább nőttek-e a repedések.  

14:09 - Harminc házat veszélyeztetett a megáradt Karasica

Szederkény településen megáradt Karasica mintegy 30 házat veszélyeztetett, 200 fő vett részt a védekezésbe; mára a helyzet normalizálódik, a víz szintje 20 cm-t apadt. Az alábbi videó szerda délután készült.

A tűzoltóság közleménye

Tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy a rendkívüli időjárás miatt bekövetkezett vízkárok esetében a tűzoltóság - technikai okból - csak 15 cm-nél magasabb vizet tud szivattyúzni. Az ennél alacsonyabb víz eltávolítására a felszereléseink nem alkalmasak, ezért az ilyen jellegű káreseteknél nem tudunk beavatkozni.

A vízzel elárasztott helyiségekből sem tudjuk teljes mértékben eltávolítani a vizet, a szivattyúzást követően is ottmarad az a 15 cm mély víz, melynek eltávolítása a lakókra hárul. A víz teljes eltávolítására csak abban az esetben van lehetőségünk, ha van - vagy kialakítható - a helyiségben a talajtól számítva legalább 20-30 cm mély akna vagy gödör.

Tájékoztatjuk továbbá a lakosságot, hogy a beérkezett bejelentéseket súlyoznunk kell. Mindig elsőbbséget élvez az emberi élet mentése, ezt követik a mentési sorrendben az azonnali beavatkozást igénylő káresetek (pl. a közintézményeket, a közellátást és a közúti vagy vasúti közlekedést veszélyeztető károk elhárítása).

További káresetekhez csak ezek felszámolása után tudunk kivonulni.

08.56 - Szederkény víz alatt

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Szederkányben betört a víz a kertekbe
[/caption]

A legsúlyosabb helyzet Szederkénynél alakult ki, a Karasica tetőzését szerda éjszakára várták. Hiába homokzsákoztak a településen, éjszaka betört a Karasica, mely jelenleg is mintegy 100 méter szélesen hömpölyög a faluban. Többek között elöntötte az iskolát is, így a tanév befejeződött. Az éjszaka több száz ember pakolta a homokzsákokat, a károk mértéke több tízmillióra tehető.

08:45 - Tovább lassít a MÁV

A Budapest-Pécs vonalon, áradások és belvizek miatt Keszőhidegkút-Gyönk és Szakály-Hőgyész, Sásd és Godisa illetve Döbrököz és Dombóvár között több szakaszon csökkenteni kellett a vonatok sebességét. Emiatt a vonatok átlagosan 15-20 perc késéssel közlekednek.

A Dombóvár-Bátaszék vonalon Dombóvár és Máza-Szászvár között vonatpótló buszok közlekednek. A buszok Mágocs-Alsómocsolád, Szalatnak, Kárász-Köblény, Szászvár településeket nem érinti, mivel közúton megközelíthetetlenné vált.

Szentlőrinc-Szigetvár között is csökkenteni kellett a sebességet. Itt csak néhány perces késések fordulnak elő.

A vízzel elárasztott helyiségekből sem tudjuk teljes mértékben eltávolítani a vizet, a szivattyúzást követően is ottmarad az a 15 cm mély víz, melynek eltávolítása a lakókra hárul. A víz teljes eltávolítására csak abban az esetben van lehetőségünk, ha van - vagy kialakítható - a helyiségben a talajtól számítva legalább 20-30 cm mély akna vagy gödör.

Tájékoztatjuk továbbá a lakosságot, hogy a beérkezett bejelentéseket súlyoznunk kell. Mindig elsőbbséget élvez az emberi élet mentése, ezt követik a mentési sorrendben az azonnali beavatkozást igénylő káresetek (pl. a közintézményeket, a közellátást és a közúti vagy vasúti közlekedést veszélyeztető károk elhárítása).

További káresetekhez csak ezek felszámolása után tudunk kivonulni. Szederkányben betört a víz a kertekbe Borjád (Fotó: Monyoródi Levente) Borjád (Fotó: Farkas Mirella) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!