Közélet

2016.09.09. 18:53

A fogyasztóvédők óvatosságra intenek mindenkit

Címkék#Pécs

Sokan panaszkodnak szűrővizsgálatokra, aminek a vége, hogy a bajokon csak a helyben megvehető több százezer forintos „csodakészülék” segít. Fogyasztóvédők óvatosságra intenek mindenkit.

Wald Kata (Dunántúli Napló)

– Ingyenes kivizsgálásra invitáltak telefonon: új pécsi helyen, modern műszerekkel. Egy úgynevezett asszisztens fogadott minket. Pár kérdés, majd vizsgálat. Egy kézi készülékkel a tüdőkapacitásunkat is megnézték. Komoly légúti problémáim vannak, ám az eszköz nem jelezte, hogy gond lenne – írja egy olvasónk. Aztán jött a panaszos szerint színjátékkal felérő kiértékelés, majd meg akartak vetetni velük egy 900 ezer forintos készüléket. Amihez rögtön „nyertek” is egy 50%-os kedvezményre jogosító utalványt. – Nyugdíjas pilóta lévén tudom, milyen egy egészségügyi vizsgálat, nem húztak csőbe – írja olvasónk.

Mint azt a baranyai kormányhivatal fogyasztóvédelmi osztályának illetékesétől megtudtuk, az utóbbi időben gyakori, hogy szórólapon vagy telefonon egészségügyi szűrővizsgálat ígéretével keresik meg a fogyasztókat. – Pár perc alatt elvégezhető szűrést ígérnek, mely alapján sok elváltozást képesek megállapítani. Minden ilyen megkeresés esetén körültekintőnek kell lenni – hangsúlyozta a szakember. Gyanút kell keltenie, ha azonnali megoldást kínálnak: a gyógyuláshoz„csupán” egy több százezer forintos eszközt kell megvásárolni. Akár még a bankautomatához is elviszik a megrémült vevőt...

Már az ügyfélszolgálat is kötelező

A termékértékesítéssel egybekötött árubemutatókat érintő új szabály idéntől, hogy az ilyen tevékenységek kapcsán is kötelező ügyfélszolgálatot működtetni, a meghívóban részvételért járó ajándékot nem lehet reklámozni, hitelszerződés a bemutató helyszínén nem köthető. Ezek az előírások nehezítik a korábban számos vásárlói panaszt generáló termékbemutatók szervezését. Az üzleten kívül végzett termékértékesítéssel egybekötött árubemutatót szervező vállalkozás az előírások szerint köteles a programot előzetesen bejelenteni – idén mindössze egy ilyen értesítés érkezett a megyei fogasztóvédőkhöz.

Polgári peres eljárás lehet belőle

Fogyasztóvédők hangsúlyozzák, nagyon fontos tudni, hogy ha valaki elmegy a „szűrővizsgálatra” és ott vásárol is, a jogszabály szerinti 14 napon belüli, indokolás nélküli elállás joga csak abban az esetben illeti meg, ha a vásárlás, illetve a szerződéskötés nem a vállalkozás üzletében történik.

A már megkötött szerződés felbontását illetően – megegyezés hiányában – a fogyasztó igényét polgári peres eljárás keretében érvényesítheti, vagy ezt megelőzően ingyenes eljárást kezdeményezhet a lakhelye szerint illetékes békéltető testületnél, tudtuk meg a fogyasztóvédelmi szakemberektől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!