Közélet

2010.12.08. 16:10

Drasztikus időjárás-változás: szél söpörte ki a meleget

A közlekedésben nem okozott gondot a megye útjain a csütörtök reggel kezdődött erős lehűlés, azonban egyes településeken zavarok voltak az áramellátásban.

bama.hu

----------------------------------------------------------------------------
Küldjön képet, információt!
A bama.hu szerkesztősége várja az olvasók jelzéseit a viharos hidegfrontról: ha különlegeset lát-hall, ne habozzon, írja meg nekünk! Használja
hírküldő oldalunkat!
----------------------------------------------------------------------------

20:13 - Több utcában nincs közvilágítás - összefoglaló

A közlekedésben nem okozott gondot a megye útjain a csütörtök reggel kezdődött erős lehűlés, azonban egyes településeken zavarok voltak az áramellátásban, és az egyik mobilcég hálózata is megbénult néhány órára. A viharos szél Baranyában is fákat döntött ki, tetőket bontott meg, személyi sérülés szerencsére nem történt. Munkatársunk jelezte, hogy Pécsett a belvárosban több utcában nincs közvilágítás.

Az előrejelzések szerint a következő egy hét során igazi téli időjárás várható, fokozatosan tovább hűl a levegő. Ma még szeles, de nem olyan viharos lesz az idő, mint tegnap, hó, havas eső hullhat. Jövő héten már napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet, éjszakánként keményen fagyni fog, s havazás is várható a Dél-Dunántúlon.

A pénteki Dunántúli Naplóban arról is olvashat, hogy milyen büntetésre számíthat az, aki sóval oldja meg a síkosságmentesítést.

16:37 - Grafikonon a drasztikus időjárás-változás

Kitűnően szemléltetik a mai, drasztikus időjárás-változást az idokep.hu egyik pécsi önkéntesének grafikonjai. Csonka Szilveszter mérőeszköze számos időjárási tényező adatait rögzíti. Az alábbi képen a hőmérséklet és szélerősség változása követhető nyomon. Jól látszik, hogy 9 és 10 óra között érte el a térséget a hideg és a szél, a hőmérséklet rövid időn belül 10 fokot zuhant, a hirtelen jött erős szél sebessége pedig elérte az 50 km/h-s sebességet is. További érdekes adatok találhatóak Csonka Szilveszter időkép-oldalán.

[caption id="" align="aligncenter" width="340"] Kattintson a képre további grafikonokért (forrás: idokep.hu)
[/caption]

16:17 - Rengeteg a riasztás

A tűzoltókhoz rengeteg riasztás fut be még délután is. Siklósra a helyi erők egy családi házhoz vonultak. Pécsen a Makay utcában felsővezetékre dőlt egy fa.

16:10 - Megrongálta a szél az okmányiroda tetejét

Megrongálta a szél a pécsi önkormányzat okmányirodájának tetőgerincét. Mint megtudtuk, a kúpcserepek mozdultak el a tetőn. A megyei katasztrófavédelem tájékoztatása szerint az épületet műanyag szalaggal vették körül, személyi sérülés nem történt. Baranyában a viharos szél miatt többször riasztották a katasztrófavédőket, az esetek többségében fák dőltek ki, épületek rongálódtak meg.

15:20 - Gyengülő szél

Az Országos Meteorológiai Szolgálat mindenhol elsőfokúra mérsékelte a szélre vonatkozó 3 órás riasztást, valamint az éjfélig érvényes figyelmeztető előrejelzést. Az országba betörő hidegről az időkép.hu készített látványos animációt.

14:38 - Több település maradt áram nélkül

Az E.ON szerelői és szerződött alvállalkozói teljes létszámban dolgoznak a vihar okozta üzemzavarok elhárításán, így a helyzet folyamatosan változik, jelenleg 5 település érintett még - tudtuk meg Varga Ivettől, az E.ON sajtóreferensétől. Baranya megyében jelenleg Somogyhárságy, Szentlászló, illetve Alsómocsolád települések érintettek, összesen  140 fogyasztó. Somogyban Vése és Segesd települést érinti a szolgáltatásszünet, 600 fogyasztót. A hibaelhárítás a késő délutáni, koraesti órákig befejeződik.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Fotó: K.E.
[/caption]

14:42 - Komlón is havazik

Komlón már megmarad a hó, de az utak még jól járhatóak. Komló és Mánfa között heves széllökések és a sűrű havazás nehezíti a közlekedést.

Több helyen fordult elő pillanatnyi áramszünet, és helyenként a mobilhálózat sem működik. (K.E.)

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A 26-os busz Korsó utcai megállójánál ezt művelte a szél (Beküldő: kareeka)
[/caption]

13:38 - Megdőlt az éjszakai melegrekord

Pécsen 13,6 Celsius fokot mértek mára virradóra, ezzel megdőlt a december 9-i legmagasabb éjszakai hőmérséklet rekordja. Ilyen enyhe éjszaka ezen a napon eddig még nem volt. Az új érték a 2006-ban a Baranya megyei Mázán mért 13 Celsius fokot döntötte meg - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. (MTI)

13:25 - Ne parkoljunk fenyők közelében - figyelmeztet a Pécs Holding

A Pécs Holding Zrt. közleménye: „Ezúton kérjük a pécsi lakosságot, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek, mind gyalogosan, mind gépjárművel. Parkoláskor körültekintően járjanak el és ne hagyják autóikat luc vagy egyéb fenyőfélék közelében, mert ezek azok a fatípusok, amelyek a sekély gyökérzetük és a felázott föld felszín miatt a legkönnyebben dőlnek ki.

A Széchenyi téren felállított Mindenki Karácsonyfája állandó (24 órás) megfigyelés alatt áll, s bár kissé megdőlt, jelenleg nem okoz közvetlen veszélyt. A megújult téren más típusú rögzítés lett kialakítva, mint a régi burkolaton, ezért külső pányvázása nincs a fenyőfának, fixálása ékeléssel történik.”

13:15 - Gratulálok a gondnokoknak

Pécsett a Móricz Zsigmond téren több jelzés után a Pécs Holding végre kapcsolt és a fákról lehullott leveleket összegereblyézték egy kupacba a munkások egy hete. Sajnos elfelejtették elvinni, most a vihar után kezdhetik újra. (Olvasói levél)

13:05 - Esernyők a kukákban

Az Irgalmasok utcáján a kukák most esernyőkkel vannak tele. Ez is bizonyítja, hogy 50 km/órás szélben tényleg nem érdemes kinyitni őket. 

12:59 - Óvatosan az utakon

Magyarszék és Mánfa között egy autó az árokba csúszott és oldalára borult, a mentés még jelenleg is tart a forgalmat rendőr irányítja.

12:48 - Készenlétben a karácsonyfánál

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Állja a több mint 14 méteres fa a vihart (fotó: bama.hu)
[/caption]

A Széchenyi téren felállított karácsonyfa biztosan áll a talajba mélyített üregben - jelentette munkatársunk a helyszínről. A törzsét rögzítő ékelést megerősítették a Pécs Holding munkatársai, akik két járművel, közte egy emelőkosaras autóval vonultak ki a helyszínre.
24 órán át őrzik a fát, és szükség esetén beavatkoznak - mondták munkatársunknak.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A városháza webkameráján is látszik, hogy járművek őrködnek a fánál (forrás: Pécs.hu)
[/caption]

12:09 - Pécs karácsonyfáját is tépázza a szél

Olyan hírek keringtek, hogy Pécs hétfőn felállított karácsonyfáját komolyan veszélyezteti a szélvihar. Megnéztük: kollégánkat ugyan elfújta a szél, de a fenyő jól bírja. Ráadásul a díszítők is jól dolgoztak, a gömbök és szalagok is fent vannak még a fán. Azért persze nem semmi látvány, ahogy egy ekkora faóriást lazán lobogtat a szél.

12:02 - Megérkezett a hó Pécsre is

Gyorsan csökkent a hőmérséklet Pécsett, reggel hatkor még tizennégy fok volt, most pedig alig van két fok. A város egyes helyein már havazik.

11:40 - Több helyen már havazik Baranyában

Abaligeten, Magyarhertelend és környékén már havazik, míg Mohácson fagyos esőről és hatalmas szélről számolt be tudósítónk. Pécsett havas eső esik és 2.2 fokot mutat a hőmérő higanyszála.

11:25 - Tetőket bont a vihar, vonulnak a tűzoltók

Egyre több telefonhívást kapnak a tűzoltók Baranyában - közölte a katasztrófavédelem megyei ügyelete. Fákat dönt ki, tetőket bont meg a viharos szél - Pécsen a Jókai utcába, Márton utcába és a Frankel Leó utcába riasztották a tűzoltókat.

A megyében eddig Máriagyűdön, Siklóson és Mohácson okozotak gondokat a heves széllökések.

10:55 - Hóra váltott az eső

Pécsen havas esőt hord az erős szél, a levegő hőmérséklete 3 fok - az adat forrása PTE Természettudományi Kar mérőállomása, amely az Ifjúság útján üzemel.

10:50 - Pécsett már csak 3,7 fok van

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A teljes hőtérkép megtekintéséhez kattintson a képre (forrás: idokep.hu)
[/caption]

Rohamosan jön a hideg, Pécsett már csak 3,7 fokot mértek, tehát reggel óta több mint 10 fokot esett a hőmérséklet. Szeged környékén még tart a jó idő, ott 12 fok van.

10.40 - Rekord magasságon a Balaton vízszintje

Sokéves maximumot megdöntve 126 centiméterre nőtt a Balaton vízszintje, amelyet a viharos erejű északnyugati szél további 20-25 centiméterrel emel.

Mohács környékén a viharos szél fát döntött az útra, mely akadályozza a közlekedést - Forrás: idokep.hu

A kialakult helyzet főleg Balatonfenyvesen, Balatonmáriafürdőn és Balatonkeresztúron okoz problémát, ahol a belterületi elvezetőrendszerekben már egy ideje mélyebb a víz szintje, mint a Balatoné, így azokból nem tud elfolyni a víz.
(MTI)

10.27 - Viharos szél tombol Baranyában is

Három óra alatt nyolc fokot esett vissza a hőmérséklet Pécsett, kilenc órakor 5,8 fok volt. A pogányi meteorológiai szolgálat adatai szerint a legnagyobb széllökés 72 km/h-s volt Baranyában.

10.12 - Megdőlt a szélrekord: 172 km/h

Soha nem mértek ilyen erős szelet Magyarországon: az Országos Meteorológiai Szolgálat 172 km/h-s széllökést regisztrált a Bakonyban fekvő 599 méter magas Kab-hegyen.
(idokep.hu)

09.31 - Figyelmeztetés a városházától

A pécsi polgármesteri hivatal közleményt adott ki, amelyben felhívják a figyelmet az OMSZ riasztására.

A BIOKOM Kft.-től kapott tájékoztatás szerint a szél által esetleg felborított szeméttárolók környékét a cég munkatársai megtisztítják. Kérik azonban a lakosságtól, hogy az eldőlt szeméttároló edényeket lehetőség szerint a közlekedést nem akadályozó helyekre állítsák vissza.
Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a felázott talaj miatt az erős szélben megnő a fakidőlések esélye, ezért erdős területek látogatása nem ajánlott - áll a közleményben.
(Pécs MJV Polgármesteri Hivatal)

09.26 - Hol havazik?

Az északnyugati határszélen és a Bakonyban már havazik, Észak-Dunántúl más területein havas eső, onnan délre eső hullik. A havazás határa a hideg érkeztével folyamatosan terjed dél felé.
(idokep.hu)

09.07 - Orkán Balatonmáriafürdőn

Orkán erejű, 122 km/h-s széllökést regisztrált az OMSZ Balatonmáriafürdőn. A tó amúgy is magas vízállása miatt a szél komoly bajokat okozhat a déli parton - írja az idokep.hu.

08.39 - Elindult a hidegbetörés

Az OMSZ másodfokú szélriasztást adott ki a Dunántúlra. Az egyes széllökések erőssége elérheti a 90-100 km/h-t is. Az idokep.hu mérése szerint 91 km/h széllökést volt reggel Balatonbogláron. Pécsett hajnali öt órakor plusz 14 fok volt.

Előrejelzés: Orkánerejű széllel jön a hidegfront

Csütörtökön viharossá fokozódó északnyugati szél kíséretében sarkvidéki eredetű, nagyjából tizenöt fokkal hidegebb levegő zúdul be a Kárpát-medencébe az idokep.hu jelzése szerint. Először esőre, majd havazásra, hózáporokra számíthatunk.

Az OMSZ csütörtökre narancssárga figyelmeztető előrejelzést adott ki több régióra, köztük Baranyára is. A várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90-100 km/h-t is.

Pénteken továbbra is sokfelé lesz viharos az északnyugati szél, de számottevő csapadék ekkor már nem lesz, több órára kisüt a nap.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Riasztás az erős szél miatt
[/caption]

A vihartól az orkánig - szélsebességek a Beaufort-skálán

Viharos szél (63-75 km/h)
A szél a fákról ágakat tör le, a nagyobb fák törzsei is erősen hajladoznak.

Vihar (76-87 km/h)
A vihar a gyengébb fákat kidönti, a vastagabb ágakat letöri. Kisebb épületek megrongálódnak.

Orkánszerű vihar (88-102 km/h)
Súlyos anyagi károk, a téglaépítésű házak is megsérülnek.

Orkán (110 km/h)
A szél épületeket, tetőket rombol, súlyos pusztítást végez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!