Közélet

2010.05.31. 14:57

Árvízhelyzet: Kitelepítések, partomlás, sebességkorlátozások

Ismét megnyíltak az égi csatornák, megduzzadt minden patak, vízfolyás a megyében. A küzdelem Mánfán, Sásdon, Pécsett heroikus.

bama, hzs, kei, mb, kf (MTI, idokep.hu)

--------------------------------------------------------------------
Ha képe vagy híre van, küldje el nekünk! Köszönjük.
--------------------------------------------------------------------

21:23 - Kitelepítések, partomlás, sebességkorlátozások

Baranyában a szerdai nap folyamán 25 főt kellett kitelepíteni, több mint 260 személy vett részt a védekezésben. A nap folyamán százszor riasztották a tűzoltókat a megyében.

A legkritikusabb helyzet Szederkénynél alakult ki, a Karasica tetőzését szerda éjszakára várják, jelenleg 2000 homokzsákot szállítottak a községbe. Harkányban a belvíz okoz gondot, a város mélyebb pontjain homokzsákokkal védekeznek. Mánfán partomlás miatt egy családnak kellett elhagynia otthonát, mert a lakásuk életveszélyessé vált.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Szederkény (Fotó: Bujdosó Gábor)
[/caption]

A közlekedésben is gondot okozott az ár, harminc baranyai úton van átfolyás, néhol félpályás lezárásra vagy sebességkorlátozásokra került sor.

A vonatközlekedésben a Budapest-Pécs vonalon Keszőhidegkút-Gyönk és Szakály-Hőgyész, Sásd és Godisa illetve Döbrököz és Dombóvár állomások között csökkenteni kellett a vonatok sebességét az áradások miatt. A Dombóvár-Bátaszék vonalon Dombóvár és Máza-Szászvár között vonatpótló buszok közlekednek. A buszok Mágocs-Alsómocsolád, Szalatnak, Kárász-Köblény, Szászvár településeket nem érinti, mivel közúton megközelíthetetlenné vált.

Szederkény: "Katasztrófa van"

Most jövök a faluból és konkrétan nem tudok mit mondani. Katasztrófa van - írja egyik olvasónk. Az általános iskola udvarán combig, derékig áll a víz. A kiöntött patak a falakon, ablakokon át folyik keresztül. Kertek, gyümölcsösök, garázsok, szuterének úsznak. Állítólag a kékesdi halastó szakadt át, 5-7 km-rel feljebb. Még olyan harminc centi és a patak a főútra is feljön. Csak érzékeltetésül: a patak nagy melegben majdnem teljesen kiszárad, alig látni. Az útról a medre olyan 3 méter mély, a legszélesebb helyen 5-6 méter széles. El lehet képzelni a víztömeget.

18:05 - Csónakokkal mentették a lakókat

Szerda reggelre Olaszon a több napos esőzésnek köszönhetően kiáradt kis patakól valóságos tó lett - írja egyik olvasónk. Tegnap este még a helyi lakosság és a katasztrófavédelem emberei közösen megpróbálták a patak partján homokzsákokkal visszaszorítani a vizet, de ez nem sikerült. Két házat, egy sportpályát és egy sportöltözőt tett teljesen tönkre az áradat. Mindkét házból csónakkal kellett kimenteni a gyerekeket, időseket és a felnőtteket is.

17:56 - Szederkény a vízzel küzd

A falu előtt, Pécs felől a Fekete víz kiöntött, átfolyik a főúton. Már reggel 6.45 felé szintben volt a főúttal, így annyira nem lepett meg - írja egyik olvasónk. Bent a faluban meg a Karasica is kijött a medréből. A főúttól balra, kultúrház környéke, meg a felette lévő telkek úsznak.

17:21 - Sásd: katonai teherautók is segítettek a védekezésben

Óránként 2-3 centimétert apad a víz Sásdon, miután a csatorna már Baranyaszentgyörgyről sem kap utánpótlást. Székely Szilárd, a város polgármestere elmondta, a honvédségi autóknak köszönhetően sikerült 70 centicel megmagasítani a gátat ott, ahol két héttel ezelőtt erre nem volt lehetőségük.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Sásd
[/caption]

Akkor ugyanis nem állt a város rendelkezésére olyan jármű, amellyel megközelíthették volna az érintett szakaszt. A katonai teherautók azonban most 6-7 tonna homokzsákot vittek ki egy-egy fordulóval, így hamar elkészültek a munkálatokkal. A város első embere szerint főként ennek köszönhetik, hogy a Zöldfa utcát ezúttal nem öntötte el teljesen az árvíz.

16:48 - 14 ezer csirke fulladt vízbe

Több mint tízezer szárnyas pusztult el szerdán egy csikóstőttősi baromfitelepen, amelyet elöntött a víz, a községben délután ismét lezárták a Kaposszekcső felé vezető utat. A baromfitelep tulajdonosa elmondta, hogy szerda reggel öntötte el a homokzsákokkal körülvett épületet a megáradt Baranya-csatorna. (Forrás:MTI)

15:49 - Kisebb árhullám levonulása várható a Dunán

Az elmúlt három nap csapadékos időjárása és a várható újabb csapadékhullás eredményeként a Dunán árhullám kialakulása várható.
A jelenlegi ismeretek alapján a lehullott csapadék hatására kialakuló árhullám a Duna magyarországi alsó szakaszán Mohács térségében az első fokú készültségi szintet (700 cm) jelentősen meghaladó, de a másodfokú értéket (850 cm) várhatóan nem éri majd el.

Az elsőfokú készültséget Mohács térségében várhatóan szombaton fogja elrendelni a Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. A tetőzés Mohácson a hét vége felé és a jövő hét elején várható.

15:02 - Látogatási tilalom a mecseki erdőkben

Burián Endre erdőgazdálkodási igazgató tájékozatta lapunkat, hogy látogatási tilalmat rendeltek el a Mecseki Erdészeti Zrt. kezelésében lévő összes erdőben, ami Baranya megye egész területét érinti. Az erdészeti utakat lezárják, a kirándulóparkolókban tájékozatót helyeznek ki.

13:01 - Sásdnál javul a helyzet

Munkatársunk helyszíni beszámolója szerint Sásdnál szemmel láthatóan csökken a vízszint, s már szivattyúzni is tudnak, hiszen el lehet vezetni a vizet a mélyebben fekvő területekre.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Sásd (Katus Eszter)
[/caption]

12:20 - Megyei körkép

A megyében jelenleg Királyegyházán a legkritikusabb a helyzet. Ide további tűzoltókat vezényeltek. Sásdon egy centit apadt a csatorna, Palkonyán homokzsákoznak megelőző intézkedésként. Pécsett jelenleg sehol sem kritikus a helyzet, a tűzoltók egy-két helyen szivattyúznak. Mánfán három helyen is leomlott a támfal, ebből kettő veszélyeztet házakat.

11:08 - Királyegyházán továbbra is küzdenek

Királyegyházán 5000 homokzsákot raktak ki, de betört a víz a faluba. Továbbra is emelkedik a Bükkösdi árok vízszintje. A helyszínen 80 ember és nyolc gép dolgozik, jelenleg várják a nagyteljesítményű szivattyút. Eddig egy lakóház pincéjét árasztotta el a víz, de a pince instabil, ezért veszélyezteti a házat.

11:00 - Lezárások és feloldások

Szentdénes alatt Sumony felé zárva az út, szintén útzár van Kátoly és Szellő között. A sikondai út felszabadult, Kárász és Vékény között megszűnt az útzár, szintén megszűnt a korlátozás a mázai vasúti átjárónál. Hirden 3,5 tonna súlykorlátozás van érvényben a kendergyári buszfordulótól a hosszúhetényi elágazásig.

A közútkezelő munkatársától megtudtuk, hogy sokan a lezárások ellenére átkelnek az adott útszakaszokon. Többen egyszerűen félreteszik a hatósági szalagokat és táblákat. 20 000 forintos bírsággal sújtják azt, aki nem veszi figyelembe az útlezárásokat, de ennél súlyosabb bírságot szabnak ki arra, aki valamilyen kárt okoz az áthajtással.
 

10:24 - Útlezárások Baranyában az árvíz miatt szerda délelőtt

5801 jelű út, 0+44-1+500 km, Pécs-Pellérd vízelöntés teljes lezárás
6534 jelű út Máza, vasúti átjáró vízelöntés teljes lezárás
6545 jelű út, 8+076-9+00 km, Hosszúhetény-Hird vízelöntés teljes lezárás
65174 jelű út, 3+430 km, Alsómocsolád belvíz teljes lezárás
65183 jelű út, Sikondai bekötő út vízelöntés teljes lezárás

57-es út olaszi leagázánál félpályás útzár. Tarrós, Alsómocsolád, Ófalú jelenleg megközelíthetetlen. Ófalon leszakadt az út.

10:09 - Még mindig kritikus a helyzet Sásdnál

Továbbra is Sásdon és környékén a legkritikusabb az árvízi helyzet Baranyában, eddig 39 embert kellett kiköltöztetni az elmúlt napok esőzései miatt. Az elmúlt egy órában nem emelkedett a Baranya-csatorna vízszintje, ennek ellenére a helyzet változatlan.

Mánfán egy embert költöztettek el, miután leomlott egy átázott partfal. Királyegyházán szerda reggel kezdték el rakni a homokzsákokat.

09:11 - Még ma is esni fog

Szerdán még továbbra is a dunántúliakat fogja sújtani az eső, helyenként akár újabb 20-30 mm csapadék is hullhat. Keleten már egyre többfelé fog felszakadozni a felhőzet, itt akár egy-egy zivatar is kialakulhat. A Dunántúlon a mérsékelt északnyugati szelet élénk széllökések kísérhetik. Délután 13 és 18 °C között alakul a hőmérséklet.

A mai napon már csak citromsárga színű figyelmeztető előrejelzés van érvényben hosszú távon a dél-dunántúli régióra, rövid távon pedig egyelőre nincs figyelmeztető veszélyjelzés.

08:44 - Gátvágás az éjszaka

Baranya megyében éjjel átvágták a Baranya-csatorna gátját, a vizet mezőgazdasági területre terelték, így sikerült elkerülni, hogy a víz elöntse Vásárosdombót és Sásdot.

KEDD

22:50 - Áradások, kitelepítések

Több mint 140-szer riasztották a tűzoltókat Baranyában, a legtöbb esetben szivattyúzás miatt vonultak a helyszínre. Az esőzés következtében több káreset történt, amelynek következtében közel 40 főt kellett ideiglenes szálláshelyen elhelyezni. A katasztrófavédelem közlése szerint a legkritikusabb helyzet a Baranya-csatorna környékén alakult ki.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Komlón egy családot ki kellett költöztetni, a házuknál megindult a partoldal (Fotó: Löffler Péter)
[/caption]

Két nap alatt néhol a megyében 100 milliméter feletti csapadék esett. Szerdán Dunántúlon borult, esős idő várható, további jelentős csapadékkal, de a csapadék mennyisége már kevesebb lehet, mint az elmúlt napokban.

21:10 - Nyolc-tíz ezer köbméter fa dőlt ki a Mecsekben

Az elmúlt hetekben és jelenleg is tapasztalható szélsőséges időjárás (esőzés, viharos szél) eredményeképpen az erdők látogatása rendkívül veszélyessé vált - olvasható a Mecseki Erdészeti Zrt. honlapján. A vihar mintegy 8-10 ezer köbméter fát döntött ki, tört össze. Az erdő talaja mélyen és erősen felázott, a fák már közepes erősségű szélben is könnyen kidőlnek. A megáradt patakok váratlanul utakat, hidakat önthetnek el. Ezért kéri a lakosságot az erdészet, hogy testi épségük és értékeik védelmében az erdei kirándulásokat halasszák el, az erdei utakat ne használják.

20:40 - Ázik a „világörökség” is

A pécsi Bazilikában műanyagládákban gyűjtötték ismét az esővizet. Bozóki Anita, a Pécs Sopianae Örökség Kht. ügyvezetője szerint a Korsós Sírkamra beton oldalfala több éve átázik, szerencsére a freskókat nem érte kár. Egyeztettek a kivitelezővel, és ígéretet kaptak, hogy amint szárazabb lesz, kijavítják a szigetelési hibát.

20:30 - Árad a Karasica

Normál körülmények között Villányban a Karasica vízfolyás szélessége 2-3 méter, az esőzések hatására ez az érték több mint a duplájára növekedett, sőt néhol meg is haladja a 10 métert is.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Karasica (Fotó: Szabó Csaba)
[/caption]

Lapáncsán a mélyebben fekvő területeken folyik a házak mentése mivel kiöntött a Karasica, másutt pedig magas a belvíz - írja Szabó Csaba olvasónk.

20:00 - Útzár Pellérdnél is

Ismét lezárták az utat Pellérd és Pécs(Uránváros) összekötő útszakaszon a vasútátjárónál - írja Éva Zsombor olvasónk. Közlése szerint nagyon rossz a helyzet a Pellérd-Kertváros összekötő úton is.

17:40 - Gátpakolás Bicsérden

A bicsérdi tóba érkező patak is teljesen kiáradt - írja Vasvári Márton olvasónk. A múltkori esőzésekkor emelt gátat újraépítették.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Bicsérd (Fotó: Vasvári Márton)
[/caption]

16:46 - Egyre kritikusabb a helyzet  Pécsett

Feltötő vízfolyások, eltömődött hordalékfogók, medrükből kilépett patakok.

A Pécs Holding Zrt. emberei folyamatosan figyelik az egész város területét és igyekeznek megelőzni az esetleges károkat, illetve a kialakult helyzetet kezelni.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Megáradt a patak a Vadász utca mellett Pécsen (Fotó: csoszi)
[/caption]

A rendkívüli időjárási helyzet Pécsett az alábbi helyszíneken és módon okoz veszélyezeteti a közutakat:

- Magyarürögi út 15.: kiöntött a patak, homokzsákkal történik jelenleg a védekezés, egy idős ember szorult segítségre
- Fábián Béla utca: két hordalékfogó eltömődött, hamarosan tisztításra kerül
- Bálicsi út - Rodostó utca: a patakmederben összegyűlt a hordalék, ami vízszint emelkedést eredményezett
- Mohácsi út: lezárásra került, mert a patak kilépett a medréből
- Parlag-makkos dülő (Patacs északi része): elvitte az utat a víz
- Verseny utca: a Sportóvodában az udvart elöntötte a víz
- Veress Endre utca - Tüzér utca MÁV-árok: elöntötte a víz

16:33 - Kilépett medréből a patak

Hosszúhetényben is kilépett medréből a patak a kétnapos folyamatos eső miatt. Homokzsákokkal védekeznek a helybeliek.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Hosszúhetény (Fotó: Gyenis Csaba)
[/caption]

16:05 - Sásdon a legkritikusabb a helyzet

Az esőzés következtében több káreset történt, amelynek következtében 27 főt kellett ideiglenes szálláshelyen elhelyezni: Pécs, Véménd, Mecsekpölöske, Komló településekről. Megyénkben a legkritikusabb a helyzet Sásd településen, ahol mintegy 200 fő dolgozik.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Magyaregregy (olvasói fotó)
[/caption]
 
Védekezés jelenleg is folyik Mecsekpölöske, Hosszúhetény, Pécsett 10 helyszínen, Alsószentmárton, Lapáncsa, Sumony, Geresdlak, Hird, Szentlőrinc, Páprád, Pereked településeken.

15:35 - Útlezárások a megyében

A 66-os út Sikondára bevezető szakaszán, Sikonda Komló felől elérhető. Pécs-Hird településen a Szövőgyár utcában van útlezárás. A mázai vasúti átjáró le van zárva, egy magánúton lehet kerülni, amelyet állapota miatt az autósok saját felelősségre használják.

A mázai vasúti híd, illetve a Kárász Vékény között a vasútvonal szintén le van zárva.

15:16 - Tíz utcában védekeznek homokzsákokkal

Pécsről épületkárokat is jelentettek; tíz olyan utca is van a városban, ahol homokzsákokkal védekeznek. A városban megcsúszott egy löszfal az  Alsógyükés utcában, emiatt két házból négy embert kellett kitelepíteni.

15:16 - Homokzsákokkal védekeznek Aranyosgadányban is

Aranyosgadányban is megkezdődött az esőzés folyamán áradó patak elleni védekezés - írja Csilli nevű olvasónk. Az önkormányzat a közmunkásokat az áradás veszélyes szakaszokhoz irányította, jelenleg homokzsákokat helyeznek el ezeken a szakaszokon. Közben a falu másik részéhez vezető úton is az útra áramlik az esőzéstől megáradt kis patak, itt a kiáradt víz szintje 20-25 cm magasságú.

15:00 - Késnek a vonatok, vonatpótló buszok  Dombóvár és Máza-Szászvár között

A Budapest - Pécs vonalon folyóáradások és belvizek miatt Keszőhidegkút-Gyönk és Szakály-Hőgyész, illetve Sásd és Godisa állomások között lassújeleket vezettek be. Ez az intézkedés a vonatok közlekedésében átlagosan 10-20 perc késéseket jelent.

A Dombóvár - Bátaszék vonalon Dombóvár és Máza-Szászvár között a pályában keletkezett károk javítása folyik. Előreláthatóan 2010. június 7-ig itt is vonatpótló buszok közlekednek. A buszok Mágocs-Alsómocsolád megállót nem érintik, mivel közúton megközelíthetetlenné vált.
(Forrás: MÁV)

14:45 - Szászváron is a víz az úr

Szászváron mindent elöntött a víz, a polgármester elmondása alapján partfalomlástól is tartanak. Reménykednek, hogy ez nem következik be, mert akkor sokakat ki kellene telepíteni. Azok az utcák, melyek két héttel ezelőtt víz alatt voltak, ezúttal is víz alatt vannak.

14:29 - Félméteres víz a kertekben

Bicsérden kiöntött medréből a patak, illetve a tónak se kell sok. A vízszint folyamatosan növekszik. A környező kertekbe több mint félméteres a víz. (Fotó: Vasvári Márton)

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Bicsérd (Fotó: Vasvári Márton)
[/caption]

13:49 - 242 mm csapdék esett májusban Magyarbólyban

Magyarbólyban évek óta mérjük és feljegyezzük az időjárási, igy a csapadék adatokat is - írja Jánossy Balázs olvasónk. Hétfő reggelre nálunk 51, kedd reggelre 48 mm esett. Magyarbólyban májusban az általunk mért összcsapadék 242 mm volt.

13:22 - Fa dőlt az útra Orfű után

Kidőlt egy hatalmas fa Orfű és Abaliget között, a tűzoltók most indultak feldarabolni. Aki teheti, ne menjen most arra!

12:55 - Kopács utca: veszélyes

A Kopács utcában kritikus a helyzet, itt homokzsákokkal védekeznek, a tűzoltók folyamatosan szivattyúznak.

Mint megírtuk, a Pipacs utcában gondok vannak ma is, úgy tűnik a homokzsákos védekezés nem bizonyult elégnek, hiszen betör a házakba a víz. Itt még elképzelhető kiköltöztetés a nap folyamán - tudtuk meg a Katasztrófavédelem ügyeletétől.

12:34 - Medrükből kilépő patakok, útlezárások Pécsett

A Pécs Holding tájékoztatása szerint a Mohácsi utat le kellett zárni, mert a víz elöntötte a környéket. A Lámpásvölgyben a buszforduló előtti útszakasz vízben áll, az út is megsérült, így a busz sem tud már ott közlekedni.

A Pipacs utca fele víz alatt van jelenleg, a Veress Endre utcában szintén hömpölyög a csapadék, amely itt vöröses színű, mert a közeli teniszpályákat is kimosta az eső.

Nagyárpádnál a patak megáradt, elképzelhető, hogy hamarosan kilép a medréből, így itt is útlezárásra lesz szükség.

A Pécs Holding kéri a lakosságot, hogy a 801-801-es telefonszámon jelezzék, ha kritikus helyzetet észlelnek.

12:08 - Baleset- és életveszély a pécsi parkedőkben

A Pécs Holding tájékoztatása szerint a jelenlegi szélsőséges időjárási körülmények következtében a nagymértékű esőzés feláztatta a cég kezelésében lévő közterek, parkerdők talaját.

Az időjárás előrejelzés szerint további csapadék és viharos szél várható, melynek következtében bármikor faágak törhetnek le, illetve fák dőlhetnek ki gyökerestől a felázott talajból. A teljes cikket itt olvashatja!

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A térképen jól látszik, hogy Pécs és Baranya kiemelkedően sok esőt kap. Kattintson és nézze: folyamatosan frissített térkép, idokep.hu
[/caption]

11:53 - Ismét támad a Karasica

Lapáncsán a villányi tűzoltók dolgoznak, miután ismét kiöntött a Karasica. A település alacsonyabban fekvő részeit elöntötte, mintegy 8-10 ház van veszélyben. A polgármester, Kiefer Ferenc úgy döntött, hogy az átereszeket megnyitják, hogy valamennyire csökkentsék a károkat.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Útgyalu okozott fennakadást Berkesd és Pécsvárad között
[/caption]

11.51 - Útgyalu fordult ketresztbe Berkesd és Pécsvárad között

Munkavégzés közben árokba csúszott és elzárta az utat egy útgyalu a Berkesd és Pécsvárad közti összekötő úton. A gép az útpadkát tisztította, hogy le tudjon folyni a víz, eközben csúszott meg.
A mentés idejére a forgalmat lezárták, várhatóan egy órán belül kiszabadítják a gépet.

11:23 - További kiköltöztetések

Komlón már összesen kilenc embert kellett eddig máshol elszállásolni, míg Pécsett négy főt telepítettek ki Alsógyükésben.

Mindkét városban a lezúduló csapadék miatt meglazult talaj veszélyeztette az épületeket. Hogy azok milyen mértékben károsodtak, még nem tudták megállapítani a szakemberek.

Emellett Baranya és Pécs több pontján védekeznek a szakemberek a folyamatos esőzés miatt. Kritikus a helyzet Sásdon, Mecsekpölöskén; a megyeszékhelyen pedig a Pipacs, a Kopács és a Blaha Lujza utcákban.

10:34 - Kitelepítés Komlón

Komlón a Berek utcában ki kellett költöztetni egy családot, mert az udvarban megdőlt a partfal, s vesszélyessé vált a házuk. A statikusok jelenleg vizsgálják, hogy az utcában több családnak is el kell-e majd hagynia a lakását. A városban emelkedik a Kaszárnya-patak, ám eddig még nem érte el a múltkori vízszintet.

09:57 - Sásdon ismét helyzet van

Reggel óta a gáton van a település apraja-napja, élükön a polgármesterrel. Újra emelkedni kezdett a Baranya-csatorna vízszintje, jelenleg két tűzoltóautó tartózkodik a helyszínen, és a diákokat is hazaküldik az iskolából. Az itteni eseményekről is folyamatosan beszámolunk.

09.15 - A Pécs Holding is munkában - sajtóközlemény

A Pécs Holding Zrt. közel 20 munkatársa hétfő kora reggeli óráktól fogva folyamatosan azon dolgozik, hogy Pécs Város területén (pl. Vince utca, Május 1. utca, Pipacs utca, Blaha Lujza, Vasas egyes utcái) ne alakulhasson ki kritikus helyzet a rendkívüli időjárási helyzetre való tekintettel. A munkatársak folyamatosan járják a város közterületeit és figyelik a vízfolyásokat, azok közvetlen környezetét, illetve a korábbi vízkitörések helyszínét.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Június 1-én újra homokzsákokat kell pakolni a Május 1. utcában (fotó: Löffler Péter)
[/caption]

Hétfőn a Gyöngy utcában ismét 10-15 centiméter magas volt az összegyűlt csapadékvíz magassága, amely a közeli mederben kialakult illegális hulladéklerakónak volt köszönhető. A városüzemeltetési cég alvállalkozók segítségével 100-150 méter hosszan takarította ki a törmelékkel, gumidarabokkal, kommunális hulladékkal eltorlaszolt medret, amely így most már képes lesz a nagy mennyiségű eső biztonságos elvezetésére.

A Páfrány utcai kiserdőben található vízfolyás kitisztítása már a múlt héten megtörtént és az ellenőrzések szerint a vízelvezetés folyamatos.

Az eső és vihar helyzettel kapcsolatos bejelentés a Pécs Holding Zrt. központi számán (72/801-801) tehető a nap 24 órájában.

08.40 - Védekezés, homokzsák pakolás

A Katasztrófavédelem ügyeletének tájékoztatása szerint az éjszaka folyamán több helyre vonultak a tűzoltók szivattyúzni, ezenkívül fakidőlésekhez is riasztották őket. A megye számos pontján védekeznek jelenleg is, így Mecsekpölöskén, Mánfán, Pécs-Vasason is igyekeznek megelőzni a nagyobb bajt. A legutóbbi esőzéskor víz alá került Május 1. utcában is homokzsákokat pakolnak.

20:00 - Megdőlt a csapadékrekord

Májusban a megyében megdőlt a havi csapadékrekord. Az eddigi csúcsot 1911-ben jegyezték fel, akkor 170 milliméter esett. Idén májusban - hétfő délutánig - már több, mint kétszáz millimétert regisztráltak a pogányi meteorológiai állomáson – mondta érdeklődésünkre Bötkös Tamás, a pogányi állomás meteorológusa.

19:33 - Ismét áradni kezdtek a folyók is

A Dunán mintegy két hete kezdett emelkedni a víz szintje, fokról-fokra elérve a hatszáz centiméter körüli vízállást. Mohácsnál pénteken tetőzött a folyó, 654 centiméterrel, majd apadás kezdődött. Mindez nem tartott sokáig, a Duna vízszintje ismét emelkedőben van.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Hétfő éjfélig érvényes riasztát (Forrás: idokep.hu)
[/caption]

Az Országos Vízjelző Szolgálat öt napra szóló előrejelzése szerint pénteken újra hatszázötven centiméter körüli víz várható, vagyis Mohácsnál újra megközelített a parti sétányt. Ezt követően is további áradás várható, ennek mértéke még bizonytalan. Az árvízvédelmi készültséget első fokozatát 700 centiméteres vízállásnál rendelik el. A Dráván a következő napok során az átmeneti apadást követően szintén emelkedni fog a vízszint, de egyelőre azon a folyón sem lesz szükség árvízvédelmi készültségre.

17:15 Baranyában hullott eddig a legtöbb csapadék

Eddig közel 25 milliméter eső esett a pogányi meteorológiai állomás adatai szerint, az országban Baranyában hullott eddig a legtöbb eső a mai nap folyamán. Két héttel ezelőtt, a háromnapos heves esőzések ideje alatt néhol több mint 150 mm csapadékot mértek a megyében.

16:50 - Megdőlt egy partfal a Lámpásvölgyben

A korábbi esők miatt megdőlt egy partfal Pécsett a Lámpásvölgyben még a hétvégén. Emiatt három személyt a családok átmeneti otthonában kellett elhelyezni, mert életveszélyessé vált a házuk.

15:08 - Megelőzték hogy ismét elöntse a víz a házakat

A kora reggeli órákban értesítette a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság a Pécs Holdingot, hogy a Pipacs utcából nyíló Gyöngy utca legmélyebb pontján ismét 10-15 centiméter magasságban áll az utcán a csapadékvíz.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Árok tisztítás a Tüskésréten
[/caption]

A szakemberek földmunkagéppel és kézi erővel kora délutánra megtisztították a gumidarabokkal, törmelékkel, műanyag hulladékkal eltorlaszolt medret mintegy 100-150 méter hosszúságban. Az összegyülemlett vizet gyorsan elvezette az immár szabaddá vált meder, amely minden bizonnyal a következő napok esős időjárása ellenére sem fog porblémát okozni.

11.00 - Vörös riasztás

Piros riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a közeledő vihar miatt Észak- és Közép-Magyarországon, valamint a dél- és közép-dunántúli régióban hétfő éjfélig. Ezeken a területeken rendkívül nagy esőzés várható. Az északi országrészben, valamint a dél- és közép-dunántúli régióban a heves zivatarokat jégeső és erős szél kísérheti.

Az időkép.hu előrejelzése szerint a Dunántúl és az északi országrész, itt ugyanis 50-70 mm, helyenként akár 80-90 mm eső is hullhat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!