Gazdaság

2013.01.10. 19:19

Nálunk olcsóbb a kávé, a sajt, az üdítő és a gyógyszer is

Aki kicsit távolabb lakik a magyar-horvát határtól, azt hiszi, főként mi járunk át a szomszédokhoz nyaralni, ők viszont csak ritkán látogatnak el hozzánk. Csakhogy ez korántsem így van.

K.E.I. (Dunántúli Napló)

A kilencvenes években többek között Drávaszabolcs is „abból élt”, hogy a horvátok átjártak a határon vásárolni, később azonban ez szinte teljesen megszűnt. Éppen emiatt csak kevesen feltételezik, hogy még ma is gyakori a határátlépés az anyagi szempontok miatt. Pedig így van. Siklós például továbbra kedvelt település a horvátok között – a termálfürdő visszajáró vendégeinek nagy részét ugyanis ők teszik ki.

A siklósi patikák sem panaszkodnak: elmondásuk szerint a szomszédok naponta felbukkannak náluk, és vény nélküli készítményeket vesznek. Az egyik multi parkolójában szintén gyakran fordulnak elő horvát rendszámú autók.

------------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Ön örül neki, hogy élénkül a horvát bevásárlóturizmus Baranyában?
------------------------------------------------------------------------

A pénztárosokat, vásárlókat faggatva kiderül, főként a kávét, az üdítőt, az ásványvizet és a sajtot keresik. Ezeknek az ára ugyanis jóval alacsonyabb a magyar hipermarketekben, mint a határhoz közeli horvát települések kisebb boltjaiban. Az egyik legismertebb kiskereskedelmi üzletláncuk, a Konzum árait böngészve például kiderül, hogy egy liter napraforgó olaj 560, egy kiló kenyér 480, míg egy 250 grammos kiszerelésű kávé 1120 forintba kerül (40 forintos kuna árfolyammal számolva).

A benzin Horvátországban 400 forint körül mozog (tehát valamivel olcsóbb, mint nálunk), a táv pedig, például Donji Miholjac és Siklós között, 34 kilométer oda-vissza. Vagyis nagyjából egy óra az utazás, ami 1000-2000 forintból jön ki. Ezt egy kiló kávé megvásárlásával már meg is spórolták azok a horvátok, akik a siklósi hipermarketbe járnak. A nem határ menti településekkel viszont már más a helyzet: kutinai (156 km), illetve zágrábi (243 km) horvát forrásunk szerint sem éri meg onnan Magyarországra átjárni vásárolni, és ez nem is jellemző.

A húskészítmények és a munkahely is vonzó lehet

AZT, HOGY több horvát lépi át a közös határt, mint magyar, a rendőrségi statisztikák is jól tükrözik. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatás szerint Baranya megyében a határt átlépő személyek nagyjából hetven százaléka horvát, ehhez képest csak 25 százalék a magyar, és mindössze 5 százalék az egyéb állampolgárságú személy. A bevásárlás mellett vonzó még a beremendi cementgyár is, mint munkaadó, pedig a horvát átlagkereset (5000 kuna, vagyis 200 ezer forint) kicsivel magasabb, mint a baranyai átlagbér (170 ezer forint). Néhány siklósi azt is tudni véli, hogy a Pécs és Pellérd is szerepel a horvátok úti céljai között, mégpedig a kisebb vágóhidak miatt, ahol jóval olcsóbban juthatnak friss húskészítményekhez.

Megszűnik a vám, de igazolvány azért még kell

MIVEL MÁJUSBAN már Horvátország is európai uniós ország lesz, változnak a határátlépés szabályai. Elindul ugyanis az új határforgalom-ellenőrzés, az úgynevezett „kézből kézbe” ellenőrzési rendszer, amely jelentősen meggyorsíthatja a két ország közös határán átlépni szándékozók vizsgálatát. Az ellenőrzés lényege, hogy a magyar és horvát rendőri szervek tisztviselői egymás mellett állva, egymást követve hajtják végre a személyek, az úti­okmányok és a járművek ellenőrzését, így az utazóknak csak egy alkalommal kell megállniuk. Ezzel egyidőben ráadásul megszűnik a vámellenőrzés is a határátkelőhelyeken. A személyigazolványra viszont továbbra is szükség lesz, mivel Horvátország még nem tagja a schengeni egyezménynek.

A baranyai napilapra ITT fizethet elő!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!