Hírek

2008.02.04. 16:55

Egyre jobban habzik a Rába

Az eddigi legerősebb habzás volt megfigyelhető hétvégén a Rábán. A jelenség már csak azért is különös, mert hétvégén a szennyezettséget okozó bőrgyárak elvileg nem dolgoznak.

B. V.

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Volt ahol fél méternyi hab úszott a Rábán.
[/caption]„Minden tekintetben az osztrák környezetvédelmi hatóságok a felelősek a Rába-habzás ügyében, mivel a folyó már eleve szennyezetten lépi át a határt ” – jelentette ki Bugán József. Szentgotthárd környezetvédelmi ügyekért felelős alpolgármestere hozzátette, az elmúlt egy évben osztrák részről nem történt semmi a Rába vízminőségének javítása érdekében, a magyar környezetvédelmi tárca azonban mindent megtett.

Az alpolgármester a kialakult helyzetet tarthatatlannak tartja, és nem a szennyezést kibocsátó bőrgyárakat teszi felelőssé, szerinte a habzásnak az ausztriai környezetvédelmi tárca tehetetlensége az okozója. Bugán elmondta, nem hisznek már az osztrák tárca hulladékégetővel kapcsolatos hatástanulmányának, mivel azt nem tartják elfogulatlannak. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumban kérdésünkre elmondták, egyelőre nem lehet tudni a szennyezettség pontos mértékét, de az biztos, hogy nem mutatnak javulást a mérési eredmények. A legfrissebb mérésekről és az újabb lépésekről Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter ma tájékozódik a szentgotthárdi duzzasztónál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!