2005.09.22. 00:00
Magyar írók késsel-villával
Holnaptól szeptember 29-ig tart a Liszt Ferenc téren, az Írók Boltja mellett a Magyar író szeret jókat enni című irodalmi-gasztronómiai rendezvény. A fesztiválon ismert írókkal és színészekkel találkozhatnak a résztvevők.
[caption id="" align="alignleft" width="320"] A magyar irodalom nagyjai évszázadok óta jeleskedtek a hazai konyhaművészet népszerűsítésében
[/caption]A magyar irodalom és a magyar konyha elválaszthatatlan egymástól. Elég csupán Krúdy Gyulára gondolni, aki nem csak szerette a jó falatokat, de még szakácskönyvet is írt. Ráadásul milyet! Humorral és történetekkel körítette receptjeit. A rendezvény szervezői nemhiába választották mottóul Krúdy egyik írását. A pesti koszt című, 1924-ben megjelent tárcájában az író a „sok nélkülözésen átsanyargatott” pesti gyomor kérdéseiként a következőket teszi fel: Hol kapni a legjobb kosztot Pesten? Hol felejtették el leghamarabb a háborút? Hol mérik azokat a gyönyöreket, amelyek bizonyos életkorban a szerelem mámoránál is üdvösebbek, célravezetőbbek? Hol gyógyítja a konyha tündére a maga csodatevő kanalával a sebeket, amelyeket bőven osztogat az élet, bár azt mondják, hogy már elmúlt a háború? Hol lehet enni Pesten, amint a régi Pesten ettünk?
A fesztiválon naponta 15 és 17 óra között egy-egy olyan magyar író érkezik vendégségbe, aki szakácskönyvéről, gasztronómiai írásairól ismert, vagy egyszerűen szeret főzni és jókat enni. Ott lesz Váncsa István, Peer Krisztián, Balla Zsófia, Bächer Iván, Kőrösi Zoltán, Kukorelly Endre, Aczél Géza és Cserna Szabó András. Az írókkal gasztronómiai kötődéseikről és az étkekről szóló műveikről Nagy Gabriella beszélget. A színpadon Bíró Kriszta, Kisfalvy Krisztina, Gyabronka József, Rajkai Zoltán és Háda János olvas fel a jelenlévő szerzők írásaiból részleteket. A nap végén az olvasók dedikáltathatják kedvenc íróikkal könyveiket.
Naponta más és más ízletes menüből is választhatnak a részt vevők. Gyürke Katától, a rendezvény egyik szervezőjétől megtudtuk: az első nap alföldi bográcsgulyással, másnap falusi borjúraguval, majd naponta más és más finomságokkal várják az érdeklődőket. Egyebek mellett megízlelhetik a debreceni sertéstokányt, a paprikás csirkét, a pásztortarhonyát és a serpenyős rostélyost. Az utolsó napon pedig a konyhaművészet remekének tartott csülkös pacal koronázza meg az ételsort.
Ki mit főz, ki mit ír
Szeptember 23. Polcz Alaine, Bächer Iván
Szeptember 24. Peer Krisztián
Szeptember 25. Balla Zsófia
Szeptember 26. Bächer Iván
Szeptember 27. Kőrösi Zoltán, Kukorelly Endre
Szeptember 28. Aczél Géza
Szeptember 29. Cserna-Szabó András
Szeptember 23. Polcz Alaine, Bächer Iván
Szeptember 24. Peer Krisztián
Szeptember 25. Balla Zsófia
Szeptember 26. Bächer Iván
Szeptember 27. Kőrösi Zoltán, Kukorelly Endre
Szeptember 28. Aczél Géza
Szeptember 29. Cserna-Szabó András A magyar irodalom nagyjai évszázadok óta jeleskedtek a hazai konyhaművészet népszerűsítésében -->