Hírek

2005.06.15. 00:00

Százéves, zuhanó erkélyek

Címkék#Kerület

Belehalt sérüléseibe az a hetvenhárom éves aszszony, akivel vasárnap leszakadt az erkély a II. kerületi Frankel Leó utcában. Nem ez az első eset idén, hogy egy öreg budapesti ház nagy bajt okoz.

Rados Virág

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A leomlott erkély törmelékei között ott maradt Jolán néni szemüvege. Az idős asszony a kórházban még a zuhanás napján belehalt sérüléseibe.
[/caption]A tragédiát egy rakás dirib-darabra tört nehéz kő kiáltja világgá az aszfaltról. Piros-fehér műanyag szalagot vontak köréjük, a hevenyészett kordon fölött csupaszon ásít a ház szürke homlokzata. A súlyos erkély úgy vált el a faltól, mint ágtól a levél. A rajta álló idős asszony vele együtt zuhant le. – Szegény Jolán néni – sóhajt a huszonkét éves Dani. – Ő ellenezte legjobban a felújítást. De hát ő volt az egyik legszegényebb ember a házban. A másik néninek még gázt bevezetni sem volt pénze. Máig olajkályhával fűt, és inkább huszonöt réteg ruhát vesz magára a hidegben. – Minden lakógyűlésen nemmel szavaztak – teszi hozzá a fiú apja, Révi Zsolt (48). Az építészmérnök szomorúan idézi fel a történteket. Pedig rajta igazán nem múlt, hogy ne következzen be a tragédia. Amióta családjával hat éve a Frankel Leó utcai társasházba költözött, a felújításért buzgólkodik. Személyes okból, és mert rajong a régi épületekért.

Az 1900-ban emelt ház meg is érdemelné a gondoskodást. Szecessziós szoborfigurái, színes ólomüveg ablakai, szelíd ívű kapuja a szépséget őrzik a Komjádi uszoda rideg üveghangára mögött. S ez a szépség most gyilkossá lett.

[caption id="" align="alignright" width="320"] A szomszédok megdöbbentek, hogy ilyen állapotban van a házuk
[/caption]– A régi budapesti házak időzített bombák – magyarázza az építész. – A rossz erkélyek, romos kémények, elöregedett födémek, megannyi akna, amely bármelyik pillanatban felrobbanhat. Ezekbe a helyekbe bele van kódolva a halál. Neki is eszébe jut a másfél hónappal ezelőtti kéményomlás a Kertész utcában. A házat, ahol a rozoga építmény ribilliót okozott, csupa szegény ember lakja. Még úgy sincs pénzük a felújításra, ha segítséget kapnak hozzá. Ezt Révi Zsoltnak is hamar be kellett látnia. – Pályázhattunk volna vissza nem térítendő támogatásra – mondja. – De az önrész is nagyon magas. Harminc százalékkal emeltük a közös költséget – a különbözetet senki nem fizette be. Egyetlen esélyük, ha eladják beépítésre a tetőteret. A változás azonban nem mindenkinek tetszik. – Háromszor volt már a papír az orrunk előtt, csak alá kellett volna írni. De hát a két néni nem akarta. Pedig abból a teljes felújítás meglenne.

A nehéz helyzetben vergődő lakóközösségeknek sokat segíthet ötleteivel egy rátermett közös képviselő. Ezzel Horváth Csaba (36) polgármester is tökéletesen egyetért. – Valóban van pénzalapunk a társasházak céljaira – mondja. A lapokban meghirdetjük a pályázatot. Sokszor a képviselő odafigyelésén múlik, élnek-e a lakók a lehetőséggel. Homlokzatfelújításra mintegy százötven közösség igényelt a kerületben támogatást. Sokan sajnos azért maradnak le erről, mert mindenféle változástól alapvetően idegenkednek. 

A Révi család otthonához is tartozik egyébként egy kis erkély. Odakint olajosüvegek, rongyok, limlomok állnak halomban. A kőkorlátot repedések csúfítják, közepén akkora hasadék tátong, hogy egy kisgyerek ökle beleférne. – Óvom a kicsiket attól, hogy ide kijöjjenek – így az apa. A tízéves Barna és a tizenegy éves Julika igen jólneveltek lehetnek, ha szót fogadnak. – A lakótársaknak is mondogattam: vigyázzanak. Szegény Jolán néni valahogy nekitántorodhatott a kőkorlátnak, amikor lezuhant.

Rados Virág A leomlott erkély törmelékei között ott maradt Jolán néni szemüvege. Az idős asszony a kórházban még a zuhanás napján belehalt sérüléseibe. A szomszédok megdöbbentek, hogy ilyen állapotban van a házuk -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!