Hírek

2005.05.07. 00:00

A magyar repülősök törzshelye

Vívók, pilóták járnak ide rendszeresen. Az eredeti hajóbelső és a Fregatt- falatok vonzzák ide őket. És a szinte mindennapos élő blueszene.

Tóth Tímea

[caption id="" align="aligncenter" width="468"] Olivér, Gábor és Zsolt minden szerdán és szombaton a Fregattban múlatja az időt. Elsősorban az élő blueszene miatt járnak ide. De hét végén a feltűnő, csinos lányok is vonzzák őket.
[/caption]Annak idején majdhogynem a Váci utcáig sorakoztak az emberek, hogy bejuthassanak. Nem csoda, a nyolcvanas évek közepén ez volt az első angol jellegű kiskocsma Budapesten. Sőt, sehol az országban nem volt párja. Ráadásul különös szokások jártak itt akkoriban. Aki belépett, meg kellett fognia a bejáratnál álló fasellő jobb mellét, bal kézzel. A pincér pedig úgy köszönte meg a borravalót, hogy megütötte a bárpultnál lévő hajókolompot.

Mára a hagyományok egy része elveszett, a simogatásra csak a női szobor fényes idomai emlékeztetnek. De a kolompot azóta is ütögetik. Van, hogy a külföldi vendég csak ezért fizet. A sorok mégis inkább a Nagy- mező utcai füstös, szardíniásdoboz-szerű helyek előtt állnak. A Fregattól elszoktak a fiatal tömegek. A 25–45 év közötti igényes, főként blueszene-rajongók maradtak meg törzsvendégnek. Ők úgy ötvenen vannak. Többségük szinte itt nőtt fel.

– Minden szerdán és szombaton itt vagyunk, ez evidens – mondja Olivér, aki két barátja és megfelelő korsónyi csapolt sör társaságában támasztja a hatalmas tölgyfa pultot. – Szerdánként népszerű magyar és külföldi számokat játszik a zenekar. Ilyeneket mint most, Hooligans, Maron Five, Phil Collins. Ráadásul jól ! De az igazi élet szombaton kezdődik. Nagyon jó társaság gyűlik össze, sok-sok szép fiatal lánnyal. Lehet csajozni! A pincérek pedig nagyon jó fejek. Figyelmesek és udvariasak – mondja a harminc körüli férfi.

Velük szemben most még sok az üres asztal. Nyolc óra körül van, azt mondják, tíz után telik meg a hajóbelsőre emlékeztető, melegbarna színű, tágas helyiség. Addig legalább elolvasgathatjuk az asztalok feletti kis réztáblák feliratait. Vívók törzsasztala, pilóták törzsasztala, BDK Bank törzsasztala, Carl Nilsen és még sokan mások.

A boxokon konkrét nevek – Pitya, Bébe, Odu, Yeti – hirdetik hűségesen vissza-visszajáró gazdáikat. Már a kezdetek kezdete óta. – Körülbelül az asztalok fele törzsasztal vagy az volt valamikor – ül le mellém Dobos Gyuláné Eta. – November óta vezetem az üzletet. Pontosan ezek a dolgok tetszettek meg benne. Azt azonban sajnálom, hogy a feliratokon szereplők közül csak a pilótákat ismerem. Ők minden pénteken itt mulatnak. Repülősök, sárkányrepülősök, utaskísérők. Szeretik a zenét, a hangulatot – mondja. Erről jelenleg tizenkét zenekar gondoskodik szerdától vasárnapig. Nyolctól fél tizenegyig. Így szent a béke a lakókkal. De még sokan várnak arra, hogy itt játszhassanak. Nap mint nap kopogtat egy-egy banda a hajóajtón.

Legutóbb egy Sopronban fellépő finn együttes jelentkezett, hogy szeretnének itt játszani. Ingyen. Hát persze, hogy senki sem tiltakozott. Cserébe vendégül látták őket egy ízletes vacsorára. Volt mivel. Bár az étlapot gyorsan át lehet futni, szinte minden sornál érdemes kicsit elidőzni. Annak ellenére, hogy a konyha felől érkező illatok már elviselhetetlenül csábítóak. Leginkább a Fregatt-falatok tűnnek izgalmasnak.

– Ráhibázott, ez a vendégek kedvence – mutatja Eta a baconbe göngyölt csirkemájat, steak- burgonyával. – A második legtöbbet kért étel pedig a tatár beefsteak. A Nelson-steak is népszerű. Ezeket hétköznap este tizenegyig, hét végén – ami nálunk csütörtökön kezdődik – éjfélig helyben készítjük. Igyekeztünk az árakat is mérsékelni, a Váci és a Pintér utcai árszínvonal alá mentünk. Az a mondás járja a vendégek között, hogy aki egyszer itt eszik, az visszatér.

Középkategóriánál kissé magasabb árak

Fregatt-falatok 1850 Ft

Horgony saláta 850 Ft

Nelson-steak bélszínből 2850 Ft

Csapolt Stella ( 0,4 l) 550 Ft

Cserszegi fűszeres (0,1l) 210 Ft

Johnnie Walker (0,4l) 880 Ft

Somlói galuska 780 Ft

Narancslé (0,1 l) 130 Ft

Coca–Cola (0,2 l) 390 Ft

Natur Aqua (0,33 l) 310 Ft

Cappuccino 420 Ft

falatok vonzzák ide őket. És a szinte mindennapos élő blueszene. Tóth Tímea Középkategóriánál kissé magasabb árak

Fregatt-falatok 1850 Ft

Horgony saláta 850 Ft

Nelson-steak bélszínből 2850 Ft

Csapolt Stella ( 0,4 l) 550 Ft

Cserszegi fűszeres (0,1l) 210 Ft

Johnnie Walker (0,4l) 880 Ft

Somlói galuska 780 Ft

Narancslé (0,1 l) 130 Ft

Coca–Cola (0,2 l) 390 Ft

Natur Aqua (0,33 l) 310 Ft

Cappuccino 420 Ft Olivér, Gábor és Zsolt minden szerdán és szombaton a Fregattban múlatja az időt. Elsősorban az élő blueszene miatt járnak ide. De hét végén a feltűnő, csinos lányok is vonzzák őket. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!