Hírek

2005.05.02. 00:00

Keresztül Magyarországon

BAMA

Sopron ÁTADÁS
Az E.ON Hungária csoport által létesített soproni fűtőerőművet átadták. A beruházás 1,2 milliárd forint értékű. A környezetbarát technológiájú gázmotor kipufogórendszere az EU környezetvédelmi előírásainak megfelel. (fc)

Kecskemét KITÜNTETÉS
Európa-plakettet kapott Kecskemét, amely a legmagasabb szintű uniós kitüntetés. A plakettet várhatóan nyár végén, a Hírös Hét keretében adják át. Öt évvel ezelőtt az uniós csatlakozásban élenjáró város fődíját is elnyerte Kecskemét. (fc)

Kétegyháza NOBEL-DÍJASOK
Magyarok száz éve a világ Nobel-díjasai között címmel konferenciát rendez és a neves tudósokról tablósorozatot mutat be a kétegyházi mezőgazdasági szakképző iskola május 4-én 10 órától. A sorozatot annak tiszteletére állították össze, hogy száz éve, 1905-ben kapott Nobel-díjat az első magyar, Lénárd Fülöp. (e)

Hajdúnánás AVATÁS
Új hűtőalkatrész-gyártó üzemet avattak Hajdúnánáson. A 2,1 milliárd forintos beruházást a Bakony Művek Rt. fedezte, kormányzati támogatás mellett. Jelenleg 215-en dolgoznak az új gyárban, akiket a veszprémi anyavállalatnál képeztek ki. (fc)

Tarcal NÍVÓDÍJ
Építőipari nívódíjban részesítették a tarcali Degenfeld Kastélyszállót. Az épület műemlék-helyreállítás, rehabilitáció kategóriában nyerte el a kitüntető címet. Az épület az 1992-ben kiadott megyei műemléki jegyzék szerint „műemlék értékű agrártörténeti emlék”. (fc)

Kaposvár MINTATELEP
Kaposvár önkormányzata mintalakótelepet alakít ki, példát adva ezzel más városoknak. A tervek szerint a lakótelepen 3200 négyzetméternyi közterületet alakítanak át. Többek között díszburkolatot kapnak a járdák. Több ezer növényt ültetnek ki és új játszóteret is építenek. (fc)

Pöstyénpuszta  IPOLY-HÍD
Új Ipoly-híd alapkövét rakták le. A jövőre elkészülő híd a Nógrád megyei Szécsény-Pöstény-pusztát és a szlovákiai Pető községet fogja összekötni. Az új híd nemcsak két országot köt majd össze, hanem két kistérséget is – mondta Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke az ünnepségen. (fc)

Hárskút OKTATÓKÖZPONT
Alternatív energiaforrásokat bemutató oktatóközpont jöhetne létre Hárskúton két éven belül. Erre viszont csak akkor van mód, ha a beruházó cég megkapja a szükséges környezetvédelmi engedélyt. A hetvenhat hektáron létesülő központ környékén többek közöt vízgenerátort, biogáztelepet és napkollektorokat lehet majd megtekinteni. (fc)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!