Kosárlabda

2024.07.21. 19:05

Pécsiekkel a fedélzeten lett tornagyőztes a válogatott, Rátkai Eszter lett az MVP

Három pécsi lánnyal a fedélzeten lett tornagyőztes az U18-as magyar női kosárlabda-válogatott Spanyolországban. Az pedig külön öröm, hogy az NKA Universitas Pécs női élvonalbeli kosárlabdacsapatának tehetsége, Rátkai Eszter lett az MVP.

Móga Richárd

Forrás: FIBA

Az elmúlt napokban Ribadeo városában szerepelt nemzetközi felkészülési tornán az U18-as magyar női kosárlabda-válogatott, ráadásul három baranyai kiválóság is szerepet kapott: Josepovits Kinga és Rátkai Eszter oroszlánrészt vállalt a jó szereplésben, de Gréts Dalma is értékes pontokat szerzett.

A házigazda mellett Lengyelország és Horvátország ellen lehetett tesztelni. A megmérettetés különlegessége volt, hogy az utóbbi két együttes az Európa-bajnokságon is csoportriválisunk. Érdemes kihangsúlyozni, hogy a spanyol szervezők állították össze a mezőnyt, így a magyar csapatnak nem volt befolyása, de mindenképpen egy speciális helyzetet szült.

Egy magabiztos győzelemmel sikerült kezdeni a tornát a lengyel alakulat nagy bánatára (62–54). A két válogatott a felkészülés egy korábbi szakaszában két alkalommal már összecsapott egymással, akkor is mindkétszer fölényes magyar siker született (77–60, 83–59). Horvátország ellen nagyon meg sem kellett izzadni, 79–34-es állásnál ért véget a meccs, a végére viszont maradt a tavalyi U19-es világbajnokságon MVP-nek is megválasztott Iyana Martín nevével fémjelzett spanyol csapat.

A párharc első pontjait a házigazda szerezte, de aztán egy 7–0-ás futással sikerült fordítani, majd őrizni az előnyt. A legnagyobb differencia hat egység volt a felek között, melyet a nagyszünetben is rögzíteni lehetett. A fordulást követően magasabb fokozatra kapcsolt Spanyolország, ennek köszönhetően fej-fej mellett váltott vezetéssel haladt a két brigád, így izgalmasan alakult a végjáték, de a döntő pillanatokban értékesített higgadt, távoli dobásokkal megérdemelt sikert aratott a magyar női kosárlabda-válogatott, amely az 54–58-as sikerrel veretlenül nyerte meg a rangos seregszemlét.

Az pedig már csak hab a tortán, hogy Rátkai Eszter lett az MVP, azaz a torna legértékesebb játékosa. Lengyelország ellen 10 ponttal és 4 lepattanóval, Horvátország ellen 8 ponttal és 8 lepattanóval, míg Spanyolország ellen 9 ponttal és 3 lepattanóval vette ki a részét a sikerből.

Páratlan sikert könyvelhetnek el

– Nagyon örülök annak, hogy ezt a tornát megtudtuk nyerni. Hasznos erőfelmérő volt nekünk, kiderült, hogy miben kell még fejlődnünk és pontosítanunk – nyilatkozta lapunknak Rátkai. – A célunk az volt, hogy fel tudjuk venni a versenyt a spanyolokkal is. Eddig nem volt magyar csapat, amely spanyol tornát tudott volna nyerni. Most örülünk és boldogok vagyunk, lesz két nap pihenőnk, de utána folytatódik tovább a munka, jön két edzőmeccs a szlovének ellen, utána pedig az Európa-bajnokság, ahol szeretnénk minél előrébb végezni, és kvalifikációt nyerni a jövő évi világbajnokságra!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában