Nagy buli volt

2024.09.09. 17:00

Úgy mulattak, mint ahogyan őseink egy lakodalom alkalmából

Baranya sokszínűsége a néphagyományainkban is megjelenik. Manapság azonban egy lakodalom alkalmával ezek a tradíciók nem, vagy csak nagyon ritkán jelennek meg. Ez motivált több hagyományőrző néptáncost arra, hogy az ormánsági térség lakodalmainak hagyományait bemutassák. Erre pedig a közelmúltban nyílt is lehetőség.

Jusztin Levente

Körülbelül négy éve fogalmazódott meg először a gondolat arról, hogy a Bőköz Fesztivál tökéletes keretet adhatna egy olyan hagyományt felelevenítő megmozdulásnak, amivel sok néptáncost megmozdítva egy igen látogatott program lenne. A hagyományos ormánsági lakodalom szervezését Sipos Ferenc, a Bőköz Fesztivál művészeti vezetője és a komlói Pöndöly Táncegyüttes vette kezébe.

Beöltöztek, táncoltak, mint régen a lakodalom során

A bemutatott lakodalmas hagyományon a komlói Pöndöly Néptáncegyüttes, a soproni Ős-Pendelyes Táncegyüttes, a nyíradonyi Kisliget Néptáncegyüttes és szaporcai Hétöles Egyesület hagyományőrző táncosai voltak a szereplők. Elsőként a násznép fogadta az érdeklődőket úgy, ahogyan egy lakodalomban illett: zeneszóval, itallal és vendégváró ételekkel. Ezután kezdődött meg a menyasszony öltöztetése. Hogy a helyi viseletet megismerjék, a színpadon öltöztették fel a fiatal lányt. Ezután indult a menet a vőlegényes háztól a kikéréshez, a vonuláshoz a Tenkes zenekar biztosította a muzsikaszót. A menyasszonyt kikérték, ezután a templom előtti téren várakozott a násznép, amíg a templomban eljátszották, hogy összeadják a két fiatalt. 

A menet ezt követően a hagyományok szerint a vőlegényes házhoz ment, mivel „hazahozták” az ifjú menyecskét. Itt következett rengeteg vicces próbatétel, mint például tányértörés és kalácstörés, de a menyasszony ölébe is ültettek egy fiú gyermeket a termékenység biztosítása érdekében. A valódi mulatozás itt kezdődött, a lakodalmas sátorba vonultak az emberek. Az ifjú pár a színpadon kapott helyet, az asztaloknál pedig vegyesen ülhettek táncosok és érdeklődők, hogy testközelből legyenek részesei a hagyomány életre hívásában. Megvacsoráztatták a népet, igazi ormánsági töltött káposztát, szármánt készítettek az alkalomra. Szükség is volt az energiára, mivel ezután egy éjszakáig tartó mulatozás vette kezdetét a Tenkes zenekar és a táncosok jóvoltából.

Érdekelte a nézőket a lakodalom

A sikerességét pontosan mérni nem lehet, de sokat elárul az, hogy az egyik leglátogatottabb program volt az egész Bőköz Fesztivál során. Száz táncos megmozdulása mellett 400-500 nézőt számoltak a szervezők, amire nagyon büszkék. Minden természetesen zajlott: a nézőket úgy vonták bele az éneklésbe, vonulásba és mulatságba, hogy komfortzónájukon belül tudtak maradni. Az ormánsági hagyományok örökítésében egy fontos mérföldkő lehet ez a rendezvény, ha az elsőre igen magasra rakott lécet feljebb tudja emelni a szervező gárda.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában