Bama.hu videó

2024.09.01. 14:00

Kézzel a digitális korban: új tárlat a Nádor Galériában (képek és videó)

Az impozáns Nádor Szálló galériájában újabb kiállítást nyitottak meg augusztus 29-én. A Kézzel a digitális korban című tárlaton szövött kárpitokkal borították be a földszinti terem falait.

Czeczon Enikő

Fotó: KOVACS LILIANA

Az egykori pécsi szálló termeit még 2013-ban vette bérbe a Pécsi Tudományegyetem, majd a Művészeti Karnak adományozta, hogy művészeti galériát működtessen benne. Az MK pedig meg is töltötte az évek alatt különböző eseményekkel. Adott már otthont a kiállítótér festményeknek, plasztikáknak, ruháknak, szobroknak, most pedig a hónap végén különleges kárpitok díszítik a téglafalakat a Kézzel a digitális korban tárlat keretén belül, egészen szeptember 12-ig.

Kézzel a digitális korban, tárlat, Nádor Galéria
Új tárlat nyílt Kézzel a digitális korban címmel
Fotó: Kovács Liliána

A jelenlegi kiállítás a Dobrányi-Hegyi Alapítvány és a PTE MK DMI közös rendezvénye. Előbbi szervezet célkitűzései megegyeznek azokkal a művészi szándékokkal, alkotói alapelvekkel, amelyek mentén Dobrányi Ildikó és Hegyi Ibolya művészi tevékenysége kibontakozott. Mindkét alkotó úttörője volt azoknak a folyamatoknak, amelyek végül a kárpitművészet műfajának 20. század végi megújulásához vezetettek.

Fotó: Kovács Liliána

A Kézzel a digitális korban tárlaton Dobrányi és Hegyi alkotások is láthatók

A két művésznő tehetséges volt és hatalmas teherbírással rendelkezett, és mindig is álmaik között szerepelt az, hogy egy magyar felsőoktatási intézményben helyet kapjon egy kárpitszak. Ez pedig meg is valósult a Pécsi Tudományegyetemen az alapítványnak köszönhetően, ahol a hallgatók olyan körülmények között tudnak dolgozni, amelyek a világ összes táján megállnák a helyüket. Ennek apropóján a megnyitó keretében köszönetet mondtak Vály László és Kulinyi Dániel alapítóknak, akik lehetővé tették, hogy a két művésznő álma megvalósulhasson, valamint a tárlat számára kölcsönöztek Dobrányi és Hegyi alkotásokat, amelyek révén a hallgatók tanulhatnak és magukba szívhatják azokat az energiákat, amelyekkel a látott műveket létrehozhatták. A két alkotó mellett a PTE MK hallgatóinak munkái is megtekinthetők.

Fotó: Kovács Liliána

A tárlat szervezői olyan anyagokat választottak ki a tárlathoz, amelyek megalkotásakor fenntartható technológiákat alkalmaztak, és a tárgyi világot és az alkotott környezetet innovatív módon befolyásolják - olvasható a kiállítás leírásában.

 Előbbi az egyetem számára azért is jelentős, mert élen járnak a zöld gondolkodásban.

A tárlat kiállítói: Dobrányi Ildikó, Hegyi Ibolya, Herczig Zsófia, Illés Eszter, Kaufmann Kinga, Pápai Lívia, Sápi Ilona, Szabó Adrienn, Száraz Marika, Ambrus Zsófia, Kiss Lucia, Németh Zsófia és Kis Virág.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában