Bama.hu videó

2024.08.29. 11:30

Szívhez szóló koncertet hallhattunk a pécsi székesegyházban

Felemelő zenei élmény részese lehetett a közönség a Filharmónia Magyarország szervezésében a múlt héten. Szívhez szóló trombita- és orgonakoncertet adott dr. Solymosi Péter, a Pannon Filharmonikusok trombitaművésze és Hegyi Barnabás, a budapesti Mátyás-templom kántor-orgonistája.

Mohay Réka

Megtelt a pécsi székesegyház a két zenész múlt heti koncertjén, ahol igazán különleges hangszer-párosítást hallhatott a közönség a Filharmónia Magyarország szervezésében. Mint Solymosi Péter lapunknak korábban elmondta, a trombita és az orgona kettőse az elmúlt öt-hat évtizedben vált kedveltté, a trombita ugyanis képes túlszárnyalni még az „orgona tutti” hangzását is. 

Lírai trombita-orgona koncert a pécsi székesegyházban
Lírai trombita-orgona koncert a pécsi székesegyházban
Forrás: Pécsi Egyházmegye

A rendkívül sikeres hangverseny során megtapasztalhatta a hallgatóság nemcsak az orgona, de a trombitajáték sokszínűségét is. A művészek által előadott egyik mű Rachmaninoff „Vocalise” című szerzeménye volt. Ezt leggyakrabban vonósokon hallhatja a közönség, számos csellista adta már elő zongorakísérettel, de operaénekesek tolmácsolásában is megszólalt a mű szerte a világon. A pécsi koncerten azonban zongora helyett orgonán volt hallható a kíséret, a vonósok illetve az énekhang helyett pedig trombita csendült fel. Solymosi Péter trombitajátéka képesnek bizonyult a hangszer lágy, lírai oldalát bemutatni, az emberi énekhanghoz, vagy a vonósok vibratójához hasonlóan finom hullámzást előidézni.

A koncert gondosan megválogatott repertoárján döntően romantikus művek szerepeltek, azonban hallhatott a közönség virtuózabb játékot kívánó műveket is. Az orgona erőteljes „tutti” hangzása és a finomabb regiszterek váltakozása harmonikus hátteret biztosított a trombitaszólamnak, anélkül hogy elnyomta volna azt. A duetteket alkalmanként Hegyi Barnabás orgonaszólója váltotta fel.

 

A pécsi székesegyház megköveteli a koncertek méltó színvonalat

Az orgonát is megszólaltató koncertek helyszíne mindig kötött, hiszen a hangszerek templomokban, zsinagógákban találhatóak. Ezért az igazán felhőtlen zenei élményt az adhatja, ha az orgonán előadott művek képesek felérni a szent hely hangulatához, annak emelkedettségéhez. Solymosi Péter és Hegyi Barnabás orgona-trombita hangversenye az itt elhangzó művek összhatása, valamint a lírai és virtuóz elemek finom összhangja által méltónak bizonyult arra, hogy a pécsi székesegyház falai között csendüljön fel.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában