Bécsben tanult

2024.07.27. 13:40

Mücke József Ferenc Vasváry-házhoz készült cégéreit is láthatjuk a tárlaton

Mücke József Ferenc képeivel is találkozhatnak a látogatók a Janus Pannonius Múzeum „Ködképek a kedély láthatárán” című kiállításán. 

Mohay Réka

A 19. századi Pécset bemutató „Ködképek a kedély láthatárán” tárlat még megtekinthető a Janus Pannonius Múzeum Látogatóközpontban a Széchenyi téren. Mückétől láthatunk cégérképeket, melyek a Vasváry-házhoz készültek, valamint Jankó János kárászi esperes és dr. Johan Béla portréit.
A múzeum tárlatán jobban megismerhetjük Mücke József Ferenc életét és munkásságát.

Bécsben végezte akadémiai festészeti tanulmányait, majd Josip Juraj Strossmayer gyakovári püspök megbízásából Eszéken és Zágrábban dolgozva horvát történelmi képek, valamint oltárképek késő romantikus festőjeként vált ismertté, s a horvát művészettörténet egyik jelentős 19. századi alkotójává. A század második felében végleg Pécsett telepedett le, s főként ismert és népszerű portréfestőként dolgozott a városban, többek között a Vasváry család megrendelésére. Családi portrék mellett 1874-ben két cégérképet is festett a Bányász és a Kohász figurájával, melyek valamikor a Király utcai Vasváry-ház főbejáratának kapualjában található párkánydíszes ajtókeretben álltak. Polgári megbízásokon túl a pécsi egyetemi templom falfestményei, több templomi oltárkép a városban szintén Mücke alkotása

 – olvashatjuk a múzeum információit.

A „Ködképek a kedély láthatárán” kiállításról korábban írt beszámolónkat elolvashatják itt

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában