Dunai Antal és Faragó Tamás az MCC-ben

2024.04.24. 17:40

Legendás magyar sportolók jártak Pécsen

Akik sporttörténelmet írtak címmel zajlott a pécsi MCC legutóbbi eseménye. Április 22-én hétfőn dr. Faragó Tamás olimpiai és világbajnok vízilabdázó, valamint Dunai Antal olimpiai bajnok labdarúgó érkezett a központba, a halhatatlan magyar sportolókat bemutató programra.

Mohay Réka

A Mathias Corvinus Collegium az idén 33 éves Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületével (HMSE) közösen szervezte az eseményt.

sportolók, legendás, MCC
Sportolók, akik már beírták magukat a történelemkönyvekbe 
Fotó: Laura Nagy / Forrás: MCC

A két Pécsre látogató olimpikonnal folytatott közvetlen hangulatú beszélgetést Füleky András, a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete adminisztratív igazgatója moderálta.

Az igazgató az esemény megnyitóján rávilágított arra, hogy az MCC és az egyesület értékrendje számos ponton találkozik.

– A hazaszeretet, céltudatosság, kitartás, tanulás és az emberi nagyság mind közös pontot jelent tevékenységükben

 – fogalmazta meg álláspontját a HMSE adminisztratív igazgatója.

A találkozón, melyre a legfiatalabbaktól kezdve az idősebb generációk képviselőiig érkeztek látogatók, központi motívumként jelent meg a gondolat, miszerint a sport nem csupán fizikai teljesítményről szól, hanem a szellemi fejlődésről és a karakter építéséről is.

– A vízilabda nem csak a sportteljesítményről, hanem a szellemi műveltségről is szól

 – hangsúlyozta a pécsi MCC hétfői rendezvényén.

Dr. Faragó Tamás  olimpiai bajnok vízilabdázó és edző úgy fogalmazott, a vízilabda is egyúttal a szellemi műveltségről is szól. Kiemelte, az uszodának van egy magával ragadó kulturális közege, „egy egészséges hierarchia működik itt”.

– A sportnak van egy személyiségépítő célja, ha valaki nem ütötte meg a szintet, műveletlen volt, nem végezte el az egyetemet, nem ismerte a klasszikus irodalmat, kiszorult ebből a közegből. Nem elég, ha gyors vagy, ha jól dobsz. Intelligensnek is kell lenned

 – hangsúlyozta a beszélgetés során dr. Faragó Tamás.

Megfelelő közegben kell a tehetséget kibontakoztatni a neves sportolók szerint

Dunai Antal, olimpiai bajnok labdarúgó az edzők felelősségéről és szerepéről is szót ejtett.

– Egy jó edzőnek meg kell ismernie a játékos személyes képességeit: le kell ülni vele beszélgetni, hiszen minden a tehetséggondozás egy bizonyos formája

 – állapította meg a pécsi Dózsa egykori játékosa. Hozzátette, úgy látja, hogy a siker kulcsát a tehetség és a mellé rendelt rengeteg munka együttesen jelentik.

Az eseményen résztvevő legendás sportolók úgy látják, a tehetség rendkívül sokféle lehet. Szó esett arról is, hogy ezt a magyar nyelv roppant kifejező módon ragadja meg, az „Isten adta tehetség” kifejezéssel.

– Azonban ez önmagában nem elegendő. A tehetségnek az alkotásban kell megnyilvánulnia. Nem számít, hogy sportról vagy más szakmáról beszélünk. Olyan közeget kell találnunk, ahol a tehetség kibontakozhat

 – hangsúlyozták egyetértésben az MCC vendégei, dr. Faragó Tamás és Dunai Antal.

A moderált beszélgetést követően további kérdéseiket is feltehették a vendégek, illetve közös fényképek készítésére, személyes diskurzusra is lehetőség nyílt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában