Fesztivál

2024.04.24. 12:00

Helikon: több mint 100 művészeti produkcióval neveztek a baranyai diákok

Idén, 2024-ben újra megrendezik a Helikoni Ünnepségeket Keszthelyen. Ezen mint minden évben, ezúttal is rengeteg baranyai fiatal vesz részt változatos műfajokban. A Helikonra nevező diákoknak csütörtöktől szombatig, április 25-27 között szurkolhatunk.

Mohay Réka

A Helikoni Ünnepségek nevezési kategóriái széles skálán mozognak. Húsz kategóriában indulhatnak a nevezők, melyeket kilenc csoportra osztva mutatnak be a helikoni hétvége folyamán: irodalmi alkotások kategória, színházi kategória, vers- és prózamondás kategória, vizuális művészetek, komolyzenei kategóriák, könnyűzene, mozgásművészet, moderntánc és egyéb kategória, folklór kategóriák, kórus kategóriák, mozgókép és multimédia kategória.

Ezekben szerezhetnek a fiatalok arany, ezüst és bronz minősítést, különdíjakat, a kategóriák fődíjait, illetve a vándorserleget – ezt két éve a Pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma vihette haza, de további számos sikert értek el a baranyai  középiskolások.

Több mint 100 baranyai produkció mutatkozik be a Helikoni Ünnepségeken 2024-ben

Irodalmi alkotással a pécsi Nagy Lajos, az ANK, a Janus, a Kodály, A Leőwey, a Művészeti és a Babits, illetve a magyarhertelendi Brázay Kálmán Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium, Szakképző Iskola tanulói pályáztak, összesen 8 alkotással.

Mozgókép, multimédia kategóriában egyéni, illetve csapatban elkészített pályázatokat küldött a pécsi Gandhi, az ANK, a Janus, a Kodály, a Leőwey, a Művészeti és a Szent Mór, összesen 7 produkcióval.

A vizuális művészetek kategóriában pályázott a pécsi Nagy Lajos, a Gandhi, az ANK, a Janus, a Kodály, a Leőwey, a Művészeti, a Babits, valamint a Mohácsi Kisfaludy Károly Gimnázium, összesen 9 alkotással. 

A színjátszók között megméretik magukat a pécsi Babits, a Janus, a Kodály, a Gandhi, a Leőwey, a Nagy Lajos és Művészeti diákjai, összesen 7 csoport.

Vers- és prózamondás kategóriában a pécsi Leőwey, a Gandhi, a Kodály, a Zsolnay Technikum, a Művészeti, a Szent Mór, a Babits, A Tan Kapuja Buddhista Gimnázium és Általános Iskola és a szigetvári Zrínyi Miklós Gimnázium, összesen 9 nevezővel.

Komolyzenei kategóriákban összesen 18-an neveztek Baranyából, a pécsi Gandhi Gimnázium, a  Leőwey, a Kodály, a Zipernowsky, a Szent Mór, a Zsolnay Vilmos Technikum, a Nagy Lajos, a Babits, a Janus, illetve a Mohácsi Kisfaludy Károly Gimnázium diákjai.

Moderntánc, könnyűzene, mozgásművészet és egyéb kategóriában összesen 30 nevező lép fel vármegyénkből. Köztük lesznek a pécsi Gandhi, Művészeti, Kodály, Janus, ANK, Zsolnay Technikus, Nagy Lajos, Leőwey, Babits, a Pécsi Református Kollégium és a szigetvári Zrínyi Miklós Gimnázium és Szakképző iskola növendékei.

Folklór kategóriákban, azaz népdal, népzene, néptánc műfajokban 19 baranyai csoport mutatkozik be,  köztük a pécsi Kodály, Janus, Leőwey, Gandhi, A Tan Kapuja, Nagy Lajos, illetve a Koch Valéria Gimnázium.

Kórus kategóriákban is szép számmal képviseltetik Baranya, 10 produkció lép fel. A Pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának Laudate vegyeskara, leánykara és fiú kamarakórusa, a Leőwey Klára Gimnázium leánykara és vegyeskara, a Kodály Zoltán Gimnázium „Bartók Béla” leánykara, a Janus Pannonius Gimnázium Leánykara, a PTE Gyakorló Gimnáziumának Babits Kamarakórusa, illetve a Szent Mór Katolikus Gimnázium vegyeskara és leánykara.

Ez összeszámolva 117 produkció: a baranyai diákok és iskolák tehát  idén is kitettek magukért a felkészülés és nevezés során, így nem marad hátra, mint, hogy szurkoljunk nekik csütörtöktől szombatig. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában