Továbbadják az értékeket

2024.04.20. 07:47

Feltárulnak a pécsi Zárdatemplom kincsei

Két eseményre készült a Ciszterci Nevelési Központ április 20-án. Pécsen tartják ugyanis a személyre szabottságot középpontba állító Organikus Pedagógiai Szakmai Találkozót, melynek zárásaként megnyílt a Zárdatemplom kincsei című kiállítás. A ritkán látható Miasszonyunk-Zárdatemplomban, illetve a Ciszterci Nevelési Központban helyt kapó tárlat ezt követően ingyenesen látogatható lesz az érdeklődők számára.

Mohay Réka

A konferenciát az Apor Vilmos Katolikus Főiskolával és az Organikus Pedagógia Egyesülettel karöltve szervezte a Ciszterci Nevelési Központ, első vidéki intézményként. Olyan neves előadók érkeztek, mint Tari Annamária pszichológus, több sikerkönyv szerzője, akinek kiemelt kutatási területét jelentik a különböző generációk jellegzetességei és a gyermeknevelés kérdései. Előadott továbbá Uzsalyné dr. Pécsi Rita neveléskutató, illetve Felföldi László pécsi megyéspüspök, illetve az Apor Vilmos Főiskola rektora, dr. Gloviczky Zoltán.

A délelőtt tízkor kezdődött program iránt akkora érdeklődést mutatkozott, hogy a személyes részvétellel a Nagy Lajos Gimnázium termében zajló helyek már ideje korán mind be is teltek. 

 

De mi is az, hogy organikus pedagógia?

 

Helstáb Ákos, a Ciszterci Nevelési Központ igazgatója Prof. Dr. Uzsalyné Pécsi Rita mellett az organikus pedagógia pécsi szakértője, akinek igazgatóként fontos célja, hogy a város és az intézmény az organikus pedagógia egyik központja legyen. Helstáb Ákos elmondta, mit is takar a kifejezés.

– Röviden úgy lehet megfogalmazni, hogy az organikus pedagógia a folyamatosan változó és fejlődő élet szolgálata. Mi pedagógusok, arra vagyunk hívva, hogy azokat a gyerekeket, akik igen különfélék, próbáljuk segíteni az úton, ami egyedi. Jól jöhet a pedagógusoknak a segítség abban, hogy az uniformizált oktatási rendszerben miként kínáljunk személyre szabott megoldásokat. A szombati szakmai találkozó során is a személyre szabott megoldások keresése a fő témánk. Az organikus pedagógiában nagy hangsúly kerül az érzelmi intelligencia fejlesztésére, amelyben a művészeti és a vallási nevelés is fontos szerepet játszik – fogalmazott Helstáb Ákos.

– Törekszünk arra, hogy célokat adjunk a gyerekeknek, motiváljuk őket, próbálunk olyan maradandó élményeket adni számunkra, elsősorban a jobb agyféltekés fejlesztésen keresztül, ami segíti a tanulást is. Hiszen azt látjuk, hogy az értelmi intelligenciát nagyban támogatja az érzelmi intelligencia fejlesztése – hangsúlyozta a szakértő.

A konferencia során pedig a Ciszterci Nevelési Központ első vidéki központként ünnepélyes keretek között kapta meg az Organikus Pedagógiai Partnerintézmény címet.

 

A Zárdatemplom kincseit is láthatóvá teszik

 

A program zárásaként 16 órakor különleges tárlat nyílt meg, melyre a konferencia résztvevőin túl minden érdeklődőt vártak. A megnyitóra a Ciszterci Nevelési Központ kollégiumában kerül sor. A Zárdatemplom kincsei címmel látható lesz a Szent István tér alján álló Miasszonyunk-Zárdatemplom egykori működését, emlékeit, művészeti leleteit bemutató kiállítás.

– A Zárdatemplomból számos értékes tárgy került elő, amelyek eddig nem voltak megtekinthetők. Szerettünk volna ezeket láthatóvá tenni, így a kollégiumunk társalgóját alakítottuk kiállítótérré. Emellett két további helyszínen is láthatóak lesznek a kiállítás elemei, az intézményünk oratóriumában, illetve magában a Zárdatemplomban – mondta el Helstáb Ákos.

Különleges ereklyéket, liturgikus tárgyakat, használati tárgyakat, dokumentumokat, és régi fényképeket találtak a Miasszonyunk Női Kanonokrend egykori templomában és környezetében, ezek lesznek mostantól láthatóak az intézményben, köztük többek között az egykori szerzetes nővérek által készített csipkékkel, kézimunkákkal.

Az április 20-i megnyitót követően is látogatható  a tárlat, méghozzá ingyenesen. Ehhez az intézmény titkárságán kell előzetesen bejelentkezni a 06-72-511-243 telefonszámon.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában