Jön a fesztivál!

2023.08.04. 20:00

Szombaton ismét ezernyi edényben fő majd Mohácson a sokac bab

Szombat délután újra ínycsiklandó illatok lengik  be Mohács utcáit, 29. alkalommal rendezik meg a Mohácsi Sokac Babfőző Fesztivált.

Máté Balázs (Mohácsi Újság.hu)

Fotó: Löffler Péter

Lassan három évtizede annak, hogy először megrendezték a Mohácsi Sokacok Olvasókörének tagjai a népi és nemzetiségi hagyományokat felelevenítő Babfőző fesztivált. S annak is majd' 30 éve, hogy ezen a napon délutánon nincs eső. Nos, ezzel kapcsolatban nincs jó hírünk, a meteorológusuk szerint ugyanis szombaton akár hevesebb zivatarok is kialakulhatnak - reméljük, ezúttal nem lesz igazuk az időjósoknak.

Egy évszázaddal ezelőtt talán senki sem gondolta volna, hogy az akkor hétköznapinak számított ételnek, a cserépedényben főtt babnak valóságos kultusza lesz egyszer Mohácson. Márpedig ez a helyzet, már nemcsak a helyi sokacság ünnepe a Sokác Babfőző Fesztivál, a megye és az ország határain túlról is egyre többen érkeznek a gasztronómiai találkozóra.

Egykor éppen az egyszerűsége miatt volt népszerű az étek: a szántóföldeken, a szőlőkben olyan ebédet kellett készíteni, ami lényegében magától főtt meg, nem igényelt folyamatos felügyeletet. Az agyagedényben készült bab ennek éppen megfelelt: a hozzávalókat beletették a főzőalkalmatosságba (ami nem köcsög volt, mivel az nem hőálló, így a „köcsögös bab" kifejezés téves), tüzet gyújtottak mellé, aztán kezdődhetett a munka. Ha végeztek egy-egy sorral, megkeverték, dobtak a tűzre, majd folytatták, amit elkezdtek. Mire elhúzták a levesnótát délben, elkészült az ebéd is.

– Ez a hagyomány arra nyúlik vissza, hogy valamikor a földműves őseink, amikor kimentek a mezőre, kellett valami meleg ételt készíteniük délidőre, de nem volt rá idejük. Így hát amikor reggel kimentek a földekre, az agyagedényt odatették a tűz mellé, kapáltak egy sort, megkeverték egyszer-kétszer, majd visszatértek. Mire végeztek, fel tudták szolgálni az ebédet 

– mesélte korábban lapunknak Bubreg István, a Mohácsi Sokacok Olvasókörének elnöke.

A fesztivál programja idén is a hagyományoknak megfelelően alakul. A tűzgyújtás délután két órakor lesz, a hivatalos megnyitóra négykor kerül sor. A vacsora várhatóan hat óra körül készül el, a napot este nyolctól utcabál zárja. Korlátozott mennyiségben sokac bab is vásárolható lesz a kör székházának udvarában azok részére, akiknek nincs asztaltársaságuk, de szeretnék megkóstolni ezt a finom ételt. Érdeklődni, asztalt foglalni a 20/262-0992 telefonszámon lehet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!