A Michelin melegen ajánlja

2022.11.09. 20:02

Két hosszúhetényi étteremet is díjazott a francia ételkalauz

Négy baranyai étterem is Michelin Tányért, vagyis „ajánlott” minősítést érdemelt ki a kulináris tökéletességet jelképező patinás francia étteremkalauz idei díjátadóján. Hosszúhetényből rögtön kettő is, az Almalomb pedig egyúttal a fenntarthatóságot elismerő Zöld Csillagot is cégtáblájára tűzheti.

Sz. Zs.

Odafigyeléssel készülnek a fogások a Hosszú Tányérban

Fotó: KISS `GADGET` ZOLTAN

Főként az autógumik terén jártasabbak között merül föl az éves Michelin-díjátadókkor, hogy vajon mi köze lehet a jeles szálloda- és étteremkalauznak az ugyanezen a néven ugyancsak világhírig jó abroncsmárkához. Nos, a kapcsolat szorosabb nem is lehetne, hiszen az „étteremvadászat” ötlete valóban az első leszerelhető autógumit 1891-ben elkészítő Michelin fivérek fejéből pattant ki. Bár ez a szakma még nem is létezett, remek marketingesként minél több autózást, azaz gyorsabb gumikopást és -cserét szerettek volna elérni, így 1900-ban megalkották a kecsegtető úticélpontokat, éttermeket, hoteleket felsorakoztató, először csak Párizs környéki, mára az egész bolygót behálózó ajánlótérképet – a Michelin Guide-ot.

Sokakat megérint az Almalomb teraszának hangulata

Amely a napokban hazánkban is történelmi lapokkal gazdagodott, ráadásul a névtelenül kóstolgató világjáró profi inspektorok először találtak érdemesnek vidéki éttermeket is az abszolút elismerést jelentő Michelin-csillagra – a tatai Platánra rögtön kettőt is kitűzve.

Összesen négy éttermet jutalmaztak a fenntartható vendéglátást méltányló Zöld Csillaggal, örömünkre az egyikük a hosszúhetényi régi malomból kialakított Almalomb. Amely ráadásul duplázott, hiszen az ugyancsak falubeli Hosszú Tányérral, valamint a pécsi Morzsával és a villányi Sauska 48-cal karöltve a 33 vidéki „ajánlottnak” talált vendéglátóhely sorába is befőzte magát, vagyis vendégeik mostantól Michelin Tányérokból falatozhatnak. A pécsi gasztronómia és a szélesebben vett villányi borkultúra színvonalára és hagyományaira építve utóbbi kettő kapcsán mondhatjuk, szomorúak is lettünk volna, ha e két településről nem rangsorol valakit ide a Michelin.

Ám a hosszúhetényi duplázás a két étterem évtizedes nívós múltját ismerve is Guinness-rekord-gyanús meglepetés. Akár onnan nézzük, hogy a Zengő lábánál megbúvó kistelepülés éttermeinek a fele a rangos listára került, akár onnan, hogy itt alig 1600 lakóra jut egy Michelin Tányér – Budapesten a 14 ajánlás csak 140 ezer polgáronként dukál. A díj értékét sokatmondóan mutatja, hogy közösségi oldalán egyikük már angolul is az előzetes helyfoglalás szükségességére figyelmeztet. Valljuk be, ez nem is csoda, hiszen ki ne szeretné mielőbb megkóstolni mondjuk a Hosszú Tányérból a bazsalikomos körtelevest tökmaggal és nyúlcombbal, majd egy marhapofát zellerrel, uborkával és nudlival; vagy akár az Almalomb konfitált fűszervajas kacsacombját sajtos karalábékrémmel és édesburgonya gnocchival?

Idén először Magyarország egészéről jelentetett meg étteremlistát (National Selection of Hungary) a Michelin Guide francia étteremkalauz, amely eddig csak a budapesti éttermekről közölt minősítést.

A Michelin Guide National Selection of Hungary 2022. évi díjazottjai

Két Michelin-csillag:

  • Platán Gourmet, Tata
  • Stand, Budapest

Egy Michelin-csillag:

  • 42, Esztergom
  • Rumour, Budapest
  • Babel, Budapest
  • Borkonyha Winekitchen, Budapest
  • Costes, Budapest
  • essência, Budapest
  • Salt, Budapest
  • BIB Gourmand:
  • Anyukám Mondta, Encs
  • Casa Christa, Balatonszőlős
  • Kistücsök, Balatonszemes
  • Macok, Eger
  • Mór24, Balatonfüred
  • Sparhelt, Balatonfüred
  • Zöld Csillag:
  • Almalomb, Hosszúhetény
  • Graefl Major Kétútköz, Poroszló
  • Onyx Műhely, Budapest
  • Salt, Budapest

Különdíjak:

  • Welcome and Service Award: Kvaszniczáné Marjai Flóra és Kvasznicza Ferenc, Pajta, Őriszentpéter
  • Sommelier Award: Langó Tamás, a turai Botanique Kastélyban található Clarisse étterem
  • Young Chef Award: Mizsei János (Mák étterem, Budapest)

Ajánlott éttermek (Michelin Tányér):

  • 67 Sigma, Székesfehérvár
  • 84 Bisztró, Kapolcs
  • A Konyhám Stúdió 365, Fonyód
  • Alabárdos, Szeged
  • Alkimista Kulináris Műhely, Szeged

Almalomb, Hosszúhetény

  • Arany Kaviár, Budapest
  • Avalon, Miskolc
  • Clarisse, Tura
  • Costes Downtown, Budapest
  • Felix Kitchen & Bar, Budapest
  • Füge, Tihany
  • Graefl Major Kétútköz, Poroszló
  • Hoppá! Bistro, Budapest
  • Horgonyzó Kisvendéglő, Tiszalök

Hosszú Tányér, Hosszúhetény

  • Ikon, Debrecen
  • Kővirág, Köveskál
  • Kreinbacher Birtok, Somlóvásárhely
  • Lamareda, Győr
  • Laurel, Budapest
  • Lokal47, Kéthely
  • Mák, Budapest

Morzsa, Pécs

  • Natura Hill, Zebegény
  • Neked Főztem, Zánka
  • Nobu Budapest, Budapest
  • Onyx Műhely, Budapest
  • Öreg Prés, Mór
  • Pajta, Őriszentpéter
  • Pasztell, Budapest
  • Platán Bisztró, Tata
  • Rézmozsár, Kiskunhalas
  • Rókusfalvy Fogadó, Etyek
  • Rutin, Budaörs
  • Sauska 48, Villány
  • Spago by Wolfgang Puck, Budapest
  • St. Andrea, Budapest
  • Stand25 Bisztró, Budapest
  • Textúra, Budapest
  • Tihanyi Vinarius, Tihany
  • Umo, Budapest
  • Végállomás Bistro&Wine, Miskolc
  • Víg Molnár Csárda, Csopak
  • Villa Kabala, Szigliget
  • Zelna Borbár és Vinotéka, Balatonfüred
  • Zip’s, Miskolc

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában