2022.11.03. 21:29
Hatalmas baranyai gasztro siker: Michelin Zöld-Csillagos lett a hosszúhetényi Almalomb étterem
A Michelin Guide Magyarország csütörtökön tartotta díjátadóját, ahol új csillagos helyeket is avattak, sőt, idén először Zöld-Csillag minősítéseket is kiosztottak. Az egyik máris Baranyában landolt.
Forrás: Almalomb FB
Mint az MTI írja, először jelentetett meg étteremkalauzt Magyarország egészéről (National Selection of Hungary) a Michelin Guide francia étteremkalauz, amely vidéki magyar éttermeket is kitüntetett a Michelin-csillag minősítéssel.
A fenntartható gasztronómiáért járó Zöld Csillag díjat kapott a hosszúhetényi Almalomb (Szabó Kitti), a poroszlói Graefl Major Kétútköz (Gyűjtő Ádám), a budapesti Onyx Műhely (Niszkács Anna) és a szintén fővárosi Salt (Tóth Szilárd).
A Michelin Green Star, (a Zöld Michelin-csillag) egy olyan díj, amelyet az iparág élvonalába tartozó éttermek közül azoknak ítélnek oda, akik sokat tesznek a fenntarthatóságért - olvasható a Dining Guide-on. Ezek az éttermek mind etikai, mind környezetvédelmi felelősséget vállalnak, és fenntartható termelőkkel és beszállítókkal dolgoznak együtt, hogy csökkentsék a hulladék, valamint a műanyag és más, nem újrahasznosítható anyagok felhasználását a konyhában. Ezek a vendéglátóhelyek olyan étkezési élményt kínálnak, mely ötvözi a kulináris kiválóságot a kiemelkedő környezetbaráti elkötelezettséggel, és inspirációt jelenthet mind a lelkes gasztronómiai rajongók, mind a vendéglátóipar egésze számára.
– A fenntarthatóság alapértékeink egyike, amelyet holisztikusan közelítünk számos szempontot figyelembe véve – fogalmazott lapunknak korábban Ásványi Rita, az Almalomb Kulináris Kitérő és Találkozóhely ügyvezetője.
Az étteremkalauz anonim inspektorai két Michelin-csillaggal jutalmazták a tatai Platán Gourmet (séf: Pesti István) és a budapesti Stand (Széll Tamás és Szulló Szabina) konyháját - jelentették be a csütörtök esti budapesti díjátadón.
Hét étterem nyert el egy Michelin-csillagot: Esztergomból a 42 (Barna Ádám), Budapestről pedig a Babel (Kaszás Kornél), a Borkonyha (Sárközi Ákos), a Costes (Koppány Levente), az Essencia (Tiago Sabarigo), a Rumour (Rácz Jenő) és a Salt (Tóth Szilárd).
A kiváló ár-érték arányú éttermeknek járó Bib Gourmand díjat az Anyukám Mondta (Encs), a Casa Christa (Balatonszőlős), a Kistücsök (Balatonszemes), a Macok (Eger), a Mór24 (Mór) és a Sparhelt (Balatonfüred) érdemelte ki.
Magyarország rendkívül dinamikusan fejlődő gasztronómiai desztinációvá vált, ezért döntött úgy a Michelin Guide, hogy immár az egész országot lefedő étteremkalauzzal jelentkezik - közölte Gwendal Poullenec, a Michelin Guide nemzetközi igazgatója.